Bourne 4 met Matt Damon en Paul Greengrass

Er waren pakweg 4 grote verrassingen tijdens de 80e Academy Awards ceremonie, te beginnen met de Oscar voor Marion Cotillard, de derde Française die een Oscar won (hoewel ze met kop en schouders boven de andere kandidaten uitstak). De tweede verrassing was de Oscar voor Tilda Swinton. De derde schok, of Oscar-dwaling, was toen Transformers zijn Oscar voor visuele effecten verloor aan de kinderfilm The Golden Compass.

bourne_ultimatum_poster

Maar de grootste verrassing was dat The Bourne Ultimatum erkend werd met maar liefst 3 (weliswaar “technische”) oscars en hiermee de tweede grote winnaar van de avond werd. En met dit heugelijke nieuws zit Bourne 4 er aan te komen. Empire komt met het nieuws:

And now it looks like that may be the case, after Universal rather casually and sneakily announced plans for a fourth Bourne movie, with the director and star on board.

The announcement is tucked away in an article about Universal and its upcoming slate on Variety. ‘More recently, [Universal’s chairman, Marc] Shmuger and [co-chairman, David] Linde landed Paul Greengrass and Matt Damon for a fourth “Bourne” movie, even though the director and star seemed ready to wrap it up after three pics,’ reads the sentence in question. And after that, nothing. No more news, or any indication of where a fourth Bourne might take us – or, crucially, when.

De vraag blijft of de vierde Bourne-film origineel en vernieuwend kan blijven. Ik herinner me bij het zien van The Bourne Ultimatum dat ik toch een aantal déjà-vu gevoel had bij bepaalde scènes. Dat is trouwens de reden waarom James Bond-films constant veranderen van regisseur. En een franchise zoals 007 is niet zoveel verschillend als die van Jason Bourne. Maar als we de eerste nieuwsberichten mogen geloven – in tegenstelling tot de fantasieën van MGM baas Harry Sloan over de 4 nieuwe Daniel Craig Bondfilms – zouden Matt Damon en Paul Greengrass terug van de partij zijn. Er zijn twee Bourne-boeken die klaar staan om verfilmd te worden, dus is er zeker genoeg bron-materiaal beschikbaar. Maar er is op dit ogenblik nog niets zeker of de filmmaker al dan niet zijn film wil baseren op een Ludlum boek.

Ondertussen werkt de tandem Greengrass-Damon lustig verder met Green Zone (2009), een spionage drama die zich afspeelt tijdens de Irak oorlog. Daarna zal Damon te zien zijn Steven Soderbergh’s The Informant (2009) en misschien ook The Human Factor (2009) van Clint Eastwood. Ook Greengrass heeft het druk met een Vietnam-drama They Marched into Sunlight (2008). Het zou dus best kunnen dat Bourne 4 pas in pre-productie zal gaan vanaf 2009.

***Related Posts***
25/07/2011: The Bourne Legacy zonder Jason Bourne
26/02/2008: Bourne 4 met Matt Damon en Paul Greengrass ?
01/04/2007: The Bourne Ultimatum van Paul Greengrass
15/03/2006: Greengrass regisseert The Bourne Ultimatum
20/02/2006: Nog meer Bourne films na de trilogie ?
16/03/2005: Matt Damon opnieuw in The Bourne Ultimatum
16/03/2005: The Bourne Supremacy review

6 Comments

 1. kevin

  Ik vond de 3 Bournefilms echt wel knap. Voor mogen er evenveel Bournefilms zijn als Bondfilms. Maar dan wel met de zelfde acteur .

  Reply
 2. zotte

  ik vond alle 3 the bourne films heel goed !!

  Van mij mogen ze verder doen, ik blijf trouwe fan !!

  Reply
 3. Nohands

  Dit zijn van die films waarvan je wilt dat er nooit een eind aankomt zo spannend zijn ze, dus nieuwe delen zijn zeker welkom in de toekomst!!

  Dus dit is zeker zeer goed nieuws voor de fans en liefhebbers van dit genre!!!

  Matt damon en paul Greengrass zijn een gouden koppel!!!

  Reply
 4. Mike's Webs

  … voor Matt D. Ik heb de laatste nog niet gezien trouwens. Toch maar ff checken.

  Reply
 5. Mirko di Wallenberg

  Robert Ludlum was een veelschrijver die dikke turven van boeken schreef! Mochten de boeken rond Bourne uitgeput raken dan kan ofwel zoals bij Bond nieuwe auteurs aantrekken met een nieuw verhaal over hetzelfde personage ofwel een materiaal of ideeen uit andere boeken met niet Bourne personages verwerken tot een nieuw Bourne verhaal! Voila, probleem opgelost en nog vele jaren Bourne plezier!

  Reply
 6. lot

  Ik vond die eerste paar film’s echt gaaf. Ik kan gewoon niet wachten tot (als ze het doen) de 4e film uitkomt.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *