Saw V in de startblokken

Het zal jullie niet verbazen dat we ons binnenkort mogen verwachten aan alweer een nieuwe Saw film, met name Saw V (2008), deze keer in regie van David Hackl die met deze sequel zijn debuut zal maken. Hackl was regie-assistent op Saw III (2006) en Saw IV (2007) en deed er trouwens ook de production design op. Hoe hij die twee dingen kon combineren is niet meteen duidelijk, maar bon, de Saw films zijn nu ook niet meteen fijnzinnige meesterwerken. Je kunt het fenomeen een beetje vergelijken met Britney Spears; het concept is eenvoudig, doeltreffend, trendgevoelig, aantrekkelijk en door zijn ietwat “stout/subversief” karakter spreekt het vooral jongeren aan. Bijgevolg brengen de prenten ook heel veel geld op. Ze hebben ook een geweldige marketing-campagne, met elk jaar een reeks geweldige filmposters, alsook een slim samenwerkingsverbond met de Halloween Blood Drive die mensen wil aanzetten om bloed te geven. En elk jaar lijkt het er wel op of ze het concept compleet heruitvinden, maar niets is minder waar. Shock Till You Drop komt met het nieuws:


Saw pic

© Dutch FilmWorks

As the producers of the franchise have told us, you can’t have a Saw film without Tobin Bell. So, with that said, word has trickled in via IGN and B-D that Bell is confirmed to return in Saw V. He’ll be joined by Costas Mandylor and Scott Patterson as Detective Hoffman and FBI Agent Strahm, respectively

Ik heb in één van mijn vorige posts het feit gehekeld dat ze in Saw III Tobin Bell hebben laten sterven. Ik had toen 8 pistes uiteengezet van een mogelijke versie mét Jigsaw. Want ja, draai of keer het zoals je wilt, maar zonder (de stem van) Jigsaw is er simpelweg geen Saw. En Saw IV koos voor puntje 8: de opgenomen tapes (die hij ‘zonder water’ inslikte zonder te stikken). Maar het blijft een noodoplossing, want als Tobin Bell als acteur terugkomt zal dit hoogstens nog zijn in flashbacks, en dat is toch wel een beetje lullig. En dit gegeven zal vooral ook zijn impact hebben op de box-office recette. Saw IV deed het al 25% minder goed aan de Amerikaanse box-office dan Saw III. Maar eerlijkheid gebied me te zeggen dat op vlak van horror nog véél slechtere films op de markt zijn en dat de franchise het toch met weinig middelen niet onaardig doet.

In de nieuwe film duiken naast Tobin Bell ook Scott Patterson en Costas Mandylor op. Als ik de tijd vind zal ik nog wel een review schrijven over Saw IV. In ieder geval heeft deze film me niet meteen gemotiveerd om de volgende te zien. Wie van jullie heeft Saw 4 gezien?

***Related Posts***
17/07/2008: Saw IV filmbespreking
06/07/2008: Tobin Bell blijft het gezicht van de Saw-franchise
28/07/2007: Saw IV posters + korte inhoud
18/03/2007: JigSaw terug in Saw 4 en Saw 5
30/10/2006: Saw III scoort aan box-office
18/08/2006: Saw III trailer en nieuwe posters
02/07/2006: Saw III, welk lichaamsdeel kan men zo nog afzagen…?
13/10/2005: De eerste minuten van Saw II
30/03/2005: Saw II in de maak
12/08/2004: Saw review

6 Comments

 1. Bor

  Ik ben Saw IV gaan kijken. SawI vond ik persoonlijk goed, eindelijk nog eens een horrorfilm die ‘doenbaar’ is irl (geloofwaardiger is dan andere horror) en een film die meer op het psychologische aspect inging, ipv een emmer bloed over de camera te gooien.
  Saw II & III waren dan weer zeer ondermaats, maar Saw IV maakt dit allemaal weer goed. De Saw-makers in IV zijn bijna weer op het niveau van SawI, maar omdat het concept al wat uitgepuurd is, geraken ze niet meer aan het niveau van weleer.
  Ik was in ieder geval aangenaam verrast dat Saw weer goed is, na twee slechte films.

  Reply
 2. mich

  heb hem onlangs in de cinema gezien, voor mij was saw 1 de beste,
  het was iets nieuw, lekker goor, goed verhaal, leuke twist op het einde, ziet niemand werkelijk aankomen

  maar tegenwoordig, de sequels
  gatet meer om de moorden voor mij, niemeer om het verhaal

  Reply
 3. jigsaw

  ik wil saw IV ook eens zien! Ik heb alle saw’s al gezien en heb ze ook op dvd: Saw, Saw II en Saw III; maar ik kon niet naar Saw IV gaan kijken omdat ik nog maar 12 jaar ben! Dus weet iemand wanneer Saw IV uit is op dvd?

  Reply
 4. Havel

  de widescreen versie is al een tijdje te koop, maar nog niet met nl subs. Zal nie lang meer duren.

  Reply
 5. Frank

  Ik vind de tweede saw iets minder dan de rest. De vierde was weer lekker bloedvergieten met een spannend verhaal. Ik snap de comments niet op die films. Overdreven, slecht, irreeël, … Het blijft horror he mensen 😉 Ik kijk al uit naar de vijfde!

  Reply
 6. Ceesie

  SAW I en SAW IV waren voor mij de beste 2 films, deel II en III vielen mij nogal zwaar tegen 🙁
  Maar ik verheug me weldegelijk op deeltje V!!!!!

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *