The Informers van Bret Easton Ellis verfilmd

Ik moet zeggen dat de verfilmingen van de boeken van Bret Easton Ellis niet altijd resulteren in boeiende films. Less Than Zero (1987) staat in bijna alle aspecten haaks op het boek en de film is nog nauwelijks vermakelijk voor zijn cheesy jaren ’80 nostalgie en de kleine cameo van Brad Pitt. Ook The Rules of Attraction (2002), over het reilen en zeilen van drie studenten op de kunstacademie Camden in New Hampshire, was één van de zwakste Roger Avery films. Enkel American Psycho (2000) van Mary Harron kon er nog net door en dat was hoofdzakelijk te danken aan de geflipte vertolking van Christian Bale. Zonder te vervallen in het dwaze cliché van ‘het boek is beter dan de film’, moet ik toegeven dat de film minder goed werkt zonder de stortvloed aan beschrijvingen van een every 80’ties man die in het boek voorkomt. De vraagt blijft of het boek wel de moeite was voor een verfilming.

the informers 300

Maar regisseur Gregor Jordan (Buffalo Soldiers, Ned Kelly) heeft hoe dan ook zijn gedachten gezet op Ellis’ minder bekende literaire werk The Informers (2008). Dit zal de vierde verfilming zijn van een Ellis boek. Laten we hopen dat de verfilmingen alsmaar beter worden.

Korte inhoud: ‘The Informers’ speelt zich af in Los Angeles van de jaren ’80 waar filmproducent William Sloan (Billy Bob Thornton) en diens vrouw (Kim Basinger), een nieuwslezer (Winona Ryder), een rockster, een kidnapper (Mickey Rourke) en de vampier Jamie (Brandon Routh), er vrolijk op los leven zonder enige regels in acht te nemen.

The Informers is niet meteen een meeslepend epos, maar volgt net als Less Than Zero een groep immorele zielen in Los Angeles in de jaren ‘80 – weer in dezelfde stijl die Ellis’ voor- en tegenstanders lijnrecht tegenover elkaar zet. The Informers is een soort bundel van dertien verhalen die losjes met elkaar verbonden zijn. En voor deze verfilming besloot de schrijver met nieuwkomer Nicholas Jarecki het script voor hun rekening te nemen. Een verstandige zet; met Less Than Zero nog in het geheugen wilde Ellis er blijkbaar zeker van zijn dat het publiek zijn afschildering van het 80’ties gevoel in Los Angeles nu wél in de film herkent.

Van de 13 verhalen zijn er 7 in het script verwerkt. Misschien wel één van de meest vermakelijke van deze segmenten gaat over vervallen rockster Bryan Metro, die – terend op het succes van zijn oude band – nu solo door Tokyo toert. Door alle drank en drugs lijkt hij er zelf weinig van mee te krijgen. Zijn manager probeert hem enigszins op de been te houden, wat tot dolkomische situaties leidt.

Liefhebbers van de bloederige pagina’s in American Psycho zullen zich zeker vermaken met de aanwezige zwarte humor en het personage van de vampier. Net als in American Psycho is ook hier niet duidelijk of de hoofdpersoon zijn daden echt uitvoert, of dat ze slechts in zijn gedachten afspelen. Nog gruwelijker is het verhaal over drie junks die een jochie in een groezelig hotel kidnappen om van het geëiste losgeld hun drugsschulden te betalen. Dat loopt niet zoals gepland …

Het is afwachten hoe de zeven verhalen tot één film worden gesmeed. Filmt Gregor Jordan ze simpelweg achter elkaar, of worden ze verweven met elkaar zoals in Magnolia (1999)? Bret Easton Ellis heeft als scenarioschrijver vast en zeker alles uit zijn eigen materiaal gehaald wat er in zit. The Informers kan zoals het nu lijkt heel goed als beste van de 4 Ellis-verfilmingen uit de bus komen. Het volgende Ellis’ boek die staat te wachten op een verfilming heet Lunar Park. Heeft iemand van jullie dit werk al gelezen?

3 Comments

 1. Frank De Leeuw

  Ik heb het werk gelezen, zoals alle boeken van BEE alsook de scenario’s. Is het scenario van The Informers ergens beschikbaar?

  Reply
 2. _Asci_

  en? mogen we weten of het een goed boek is…?

  Reply
 3. Frank De Leeuw

  Niet slecht maar ik mis de humour noir van de vorige boeken alsook zijn snedige opmerkingen naar de scheefgetrokken waarden van de maatschappij.
  Het hoofdpersonnage is Bret Easton Ellis (hijzelf dus) en het scenario speelt zich af tijdens zijn periode dat hij met een actrice samenwoont en hun twee kindjes…en er gebeuren wat “bovenmenselijke” zaken…
  Ik heb het gelezen omdat het HET LANGVERWACHTE BOEK van Ellis was maar als ik het vergelijk met de rest dat hij geschreven heeft, kijk ik meer uit naar zijn nieuwe boek “Imperial bedrooms” dat de personnages terugneemt uit The Informers maar 20jaar later…

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *