Oliver Stone maakt George W. Bush film

Het moest er ooit wel eens van komen dat Oliver Stone (JFK, Alexander, Platoon) zou uitpakken met een echte controversiële politieke film. De Amerikaanse cineast zou naar verluidt een film maken over het leven van president George W. Bush, genaamd W. (2008). Dat meldt de entertainmentkrant Variety. En Oliver Stone heeft nooit weggestoken dat hij nogal wat linkse sympathieën had, dus dat belooft (Google trouwens maar eens “Bush” + “Stone”). Hoewel Stone duidelijk wil maken dat hij voor deze film geen partizanen-bril zal opzetten en de anti-Bush-polemiek wil aanwakkeren.

w_2008_poster.jpg

“Mensen hebben clichés gemaakt van mijn politieke ideeën, maar dat is oppervlakkig. Ik ben een dramaturg die zich in mensen interesseert en ik heb sympathie voor Bush als mens, net als ik sympathie heb voor Fidel Castro, Richard Nixon, Jim Morrison, Jim Garrison (de openbaar aanklager in ‘JFK’) en Alexander de Grote”, aldus Stone, verwijzend naar zijn eerdere films.

“Ik wil een eerlijk en waarachtig portret schetsen van deze man. Hoe is Bush erin geslaagd het van alcoholist tot de machtigste man ter wereld te schoppen? (…) De film zal verrassingen opleveren voor de aanhangers èn de tegenstanders van Bush”, aldus Stone. Het zou gefilmd worden als een soort behind-the-scenes document in de stijl van Nixon (1995).

Voor de rol van George W. Bush denkt de regisseur aan Josh Brolin, die bezig is aan een heuse comeback als A-List-Actor na American Gangster (2007) en No Country for Old Man (2007) en enorm populair bij de filmgeeks met een zalige rol in Planet Terror (2007).

Ik vind zelf dat hij niet veel op Bush trekt en misschien iets té cool en té sympatiek voor de vertolking van het Bush jr personage. Waarom geen gladde aal gekozen zoals Matthew McConaughey die misschien iets meer het intellectueel niveau van Bush tot uiting brengt? Maar ik heb verder geen problemen met de cast. Ik zie liever een goede acteur aan het werk dan een dubbelganger van Bush die nauwelijks kan acteren. Oliver Stone zei het volgende over Josh: “Josh is actually better looking than Bush but has the same drive and charisma that Americans identify with Bush, who has some of that old-time movie-star swagger,”

Oliver Stone (61) heeft meerdere films op zijn naam staan die te maken hebben met sleutelmomenten in de geschiedenis van de Verenigde Staten: de Vietnamoorlog (Platoon), de moord op John F. Kennedy (JFK), het aftreden van Richard Nixon (Nixon), de woelige jaren 60 (The Doors) en de situatie van de brandweermannen tijdens de aanslagen van 11 september (World Trade Center).

Ik had eerder het bericht geschreven dat Stone ook een nieuwe Vietnam film op het oog had, met Pinkville, maar deze film wordt nog even op sterk water gezet. De reden zou te wijten zijn aan die véél te lange scenaristen-stakingen, maar volgens producent Moritz Borman zou het scenario van Pinkville zijn afgewerkt juist voor de stakingen zijn begonnen. Volgens de geruchten zouden Tom Cruise en Paula Wagner, de vertegenwoordigers van United Artist, de draad uit het stopcontact van Pinkville hebben getrokken nadat die andere oorlogsfilm, Lions for Lambs (2007), zwaar flopte aan de box-office en het nog afwachten is wat Valkyrie (2008) gaat doen. Het komt in ieder geval goed uit want hierdoor kunnen de filmmakers de Bush-film willen afwerken net vóór de presidentsverkiezingen op 4 november 2008. Maar het zou geen noodzaak zijn.

***Related Posts***
30/10/2008: Filmbespreking W
29/07/2008: W. van Oliver Stone teaser trailer
08/04/2008: Thandie Newton speelt Condoleezza Rice
28/03/2008: Oliver Stone casting voor W
29/08/2007: Pinkville, nieuwe Vietnam-film voor Oliver Stone
04/06/2006: 20th Anniversary Collector’s Edition van Platoon
13/09/2005: Di Caprio als Theodore Roosevelt
07/04/2005: Liam Neeson als Abraham Lincoln

3 Comments

 1. philip

  Ik snap niet dat er nooit een Bill Clinton film is geweest. Achter de schermen werd daar ook heel veel gefoefeld.

  Reply
 2. alice

  Dit wordt dus een komedie. Je hebt zelfs geen scenarist nodig voor deze film. Alle quotes zijn reeds beschikbaar op internet.

  Reply
 3. Dave

  Primary Colors is eigenlijk fel gebaseerd op Bill Clinton. Ik heb het boek over Clinton ooit nog gelezen en zo boeiend vond ik het nu ook weer niet, vergeleken met de bio van JFK, Nixon, Reagan, …
  Binnenkort mogen we ons trouwens verwachten aan de Spielberg-versie van president Lincoln en Martin Scorsese brengt binnenkort het verhaal van Theodore Roosevelt. Doet me eraan denken dat ik deze twee berichtjes in ‘Related Posts’ moet zetten…

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *