Waarom flopt Sunshine?

Wat is er gebeurd met Sunshine (2007), de laatste science-fiction prent van Danny Boyle? Net zoals bij Slither (2006), een onverdiende flop aan de Amerikaanse box-office, belandt ook deze film quasi rechtstreeks in de DVD-rekken. Hoe is zoiets mogelijk? De film die bij ons (en quasi de rest van de wereld) in april van 2007 opende, kreeg pas 3 maanden later een release in de States in slechts in 461 van de 4000 zalen. Sunshine bracht slechts 3 miljoen dollar op, waarbij het na één week uit de zalen werd gehaald. Deze 3 miljoen dollar komt ongeveer neer op de recette die Frankrijk maakte met deze film (60 miljoen Fransen vs 300 miljoen Amerikanen). Wat, hebben de Fransen een andere film gezien? Heeft Danny Boyle een invloedrijke studio-baas een mot op zijn gezicht verkocht en heeft die in represaille de film geboycot?

Maar ook in de rest van de wereld deed de film het niet denderend. Wereldwijd bracht het existentieel-science-fiction-vehikel slechts een kleine 30 miljoen dollar op, en dat is véél te weinig voor een film met een productiebudget van 50 miljoen dollar. Fox bracht de film vorige week uit op DVD en in zijn eerste week maakte Sunshine al 4 miljoen dollar. Een dergelijk bedrag wordt aanzien als een top-dvd. Maar Sunshine zal hoe dan ook niet uit de schulden komen, maar zal ergens stranden op 45 miljoen dollar. Blijft dan nog de tv-rechten over, maar na aftrek van de marketing- en distributiekosten zal deze film een groot gat nalaten in de zakken van 20th Century Fox, en in mindere mate ook van de producenten Andrew Macdonald en Bernard Bellew.

Sunshine is niet perfect, de laatste 20 minuten konden veel beter. Toxh was het voor mij althans één van de meest verdienstelijke films uit 2007 met een origineel plot, sterke acteurs en een verbluffende production design. En als er nu een film was die je niet mocht missen op een groot cinema-scherm in dolby surround was het toch wel deze film. Maar net zoals 28 Weeks Later (2007) had Sunshine een zwakke promotie-campagne – en dat kan een bioscooprelease grondig aantasten. Maar zo’n flop had toch niemand kunnen voorspellen. Weet iemand wat er precies gebeurd is?

***Related Posts***
22/12/2007: De Beste en Slechtste Films uit 2007
20/03/2007: Trainspotting 2 ?
22/01/2007: Eerste beelden uit Sunshine

7 Comments

 1. >P>Shifty

  visueel prachtige film,
  maar ’t einde was teleurstellend;
  geef mij dan maar 2001,
  veel gecopieerd, nooit geëvenaard

  Reply
 2. ghostrider

  ik heb hem gisteren gezien en ik had spijt dat ik hem had gekocht ik had meer actie verwacht te veel gebabbel en te vergezocht. een gemiste kans voor deze regisseur

  Reply
 3. dave

  bij sommige films die #1 staan op de box-office is meer dan het einde slecht, blijft voor mij heel bizar.

  Reply
 4. arjen

  deze film vond ik echt heel vaag. Toch zag alles er knap uit. Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik kon deze film nauwelijks begrijpen. Ik zal het denk ik moeten herzien waar ik eigenlijk helemaal geen zin in heb. In het begin leek het me wel interressant maar tegen het einde begon ik een beetje in de war te raken. En wat was dat monster op het einde? Leek wel Event Horizon 2.

  Reply
 5. Mich

  ik vond het goed, het einde ook…
  monster op einde was een kerel die de vorige keer hetzelfde wou doen met de zon, maar er was iets fout afgelopen.
  en sindsdien, is hij een beetje zotjes geworden

  Reply
 6. zotte

  Ik heb de film enkele weken geleden gezien en ik vond dat eindelijk niet mooi, was bij momenten saai en een behoorlijk saai einde.

  Reply
 7. konstantine

  De releasedatum is in de States verschillende keren gewijzigd. Er komen zowat 700 films uit per jaar. Het kan wel eens gebeuren dat je een film hebt gemist. Het is dus niet enkel een fout van de marketing, maar zeker ook van de filmdistributeurs die serieus geklungeld hebben.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *