Scarlett Johansson als Mary Queen of Scots én Mary Boleyn

Scarlett Johansson was in 2006 slechts te zien in de flauwe komedie The Nanny Diaries (2007), de rest van haar filmprojecten zijn verschoven naar 2008. Dat heeft misschien wel iets te maken met die debiele scenaristen-staking in Hollywood. OK, de scenaristen hebben het recht op een financiële compensatie voor de distributie van films en series op dvd’s, internet en mobiele telefoons, maar de staking duurt nu wel belachelijk lang en het ziet er naar uit dat het op weinig goeds zal uitdraaien.

The Other Boleyn Girl poster

Ik heb niets tegen stakingen, van zolang ze geen derden opzadelt met de gevolgen, en in deze kwestie denk ik aan de middenstand (de machino’s, de electro’s, de make-up artists, de opnameleiders, …) en dat zijn meer dan 15’000 banen in de regio. Als projecten worden verschoven naar later omdat er geen script ter beschikking is, dan hebben die mensen ook geen werk. Trouwens zijn niet alle acteurs opgezet met de staking, vooral diegene die geen miljoenen verdienen zoals George Clooney en konsoorten die maar al te graag op de barricade staan. Komt daar nog eens bij dat ik het vervolg op mijn favoriete series wil zien (24, Desperate Housewives, …) en dus komt het ook de fans niet ten goede.

Maar om terug te keren naar Scarlett, de mooie dame zal binnenkort te zien zijn in het kostuumdrama Mary Queen of Scots (2008) van regisseur Phillip Noyce (Rabbit-Proof Fence, Dead Calm, The Quiet American). Wie verder in de film te zien zullen zijn is nog niet bekend. Het script is in handen van Jimmy McGovern, bekend van de Amerikaanse misdaadserie ‘Cracker’. De opnames voor Mary Queen of Scots staan gepland voor april dit jaar en vinden, hoe kan het ook anders, plaats in Londen en Schotland.

Mary Stuart regeerde over Schotland vanaf 14 december 1542 tot 24 juli 1567. Zij was de dochter van koning Jacobus V en Marie de Guise, en is misschien de bekendste Schotse monarch, deels vanwege haar tragische levensgeschiedenis. Gedurende korte tijd was zij gehuwd met Frans II van Frankrijk, en als dusdanig gedurende zeventien maanden koningin van Frankrijk, tot aan de vroegtijdige dood van haar echtgenoot. Op haar 18e was zij al weduwe. In 1567 werd Maria afgezet door Schotse edellieden en opgevolgd door haar zoon. Na een mislukte opstand vluchtte Maria naar Engeland waar ze aanvankelijk als eregast werd onthaald. Als katholieke nicht van de protestantse koningin Elizabeth I van Engeland maakte ze echter aanspraak op de Engelse troon. Katholieken vestigden hun hoop op Maria als de rechtmatige erfgename van de troon en de Schotse koningin werd aldus een bedreiging voor Elizabeth. Maria was bijna twintig jaar lang opgesloten in het afgelegen kasteel Fotheringhay. Na een schijnproces werd zij ter dood veroordeeld en onthoofd.

Mary Boleyn in The Other Boleyn Girl (2008), een andere periodefilm (1530 na christus) die de driehoeksverhouding van Henry VIII met de twee Boleyn zussen, Mary en Anna (Natalie Portman), ontrafelt. Henry VIII had in totaal 6 vrouwen, waarvan hij er twee ervan liet onthoofden. Dat belooft alvast een boeiende prent te worden.

En Scarlett Johansson vertolkt binnenkort ook nog eens een andere Mary in een ander historisch kostuumdrama uit de 16e eeuw The Other Boleyn Girl (2008) van Justin Shadwick, waarin ook Natalie Portman en Eric Bana tezien zijn. De film vertelt het verhaal van de zussen Boleyn, Anne en Mary. Zij denken dat ze de liefde van hun leven aan het kille hof van de Tudors gevonden te hebben. Maar de spanningen tussen beide zussen lopen hoog op, wanneer zij beide van dezelfde man blijken te houden. De film komt in de bioscoop vanaf 12 maart 2008.

*** The Other Boleyn Girl trailer ***

1 Comment

  1. peter

    Ik heb een hekel aan historische films met al te bekende acteurs. En Scarlett vervalt zo altijd wat in dezelfde ‘girl with th pearl earring’ rollen.

    Tevens, knappe site hier !

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *