Atonement van Joe Wright

De kans is groot dat mijn eerste bioscoopfilm in het nieuwe jaar Atonement (2007) zal worden van regisseur Joe Wright (Pride & Prejudice). Het boek van Ian McEwan, dat genomineerd werd voor de Booker Prize in 2001, werd door velen als onverfilmbaar genoemd.

Atonement

Alle signalen wijzen er echter op dat het toch gelukt is. De film werd genomineerd voor een Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië en de kritieken zijn unaniem: “Atonement’ is een perfecte film.”

Korte inhoud: Zomer 1935. De 13-jarige, uit een gegoede familie afkomstige, Briony Tallis (Saoirse Ronan) is een ontluikende toneelschrijfster. Ze wil dat haar nichtje Lola (Juno Temple) en de tweeling Jackson en Pierrot een toneelstuk uitvoeren gebaseerd op één van Briony’s verhalen, maar het lijkt nergens op. Die dag echter ziet ze hoe Robbie (James McAvoy), de zoon van de bediende van het huis, Briony’s zus Cecilia (Keira Knightley) laat strippen en nadat ze daarna een obscene brief van Robbie aan Cecilia leest, trekt ze haar eigen conclusies. Wanneer haar nichtje Lola de volgende dag wordt verkracht, beschuldigt ze zonder veel bewijs Robbie van de misdaad. Iedereen gelooft haar behalve haar zus Cecilia, die nog steeds hopeloos verliefd is op Robbie. Robbie, echter, belandt door toedoen van Briony in de gevangenis en raakt spoedig als jonge soldaat in Frankrijk betrokken in de slag om Duinkerken. Een en ander zorgt nog jarenlang voor de nodige strubbelingen in de familie Tallis. Hier vind je de trailer.

Wright’s grootste wapenfeit tot Atonement is de zoveelste verfilming van Jane Austen’s Pride & Prejudice (2005) met Keira Knightley in de rol van Elizabeth ‘Lizzie’ Bennet. En het was misschien ook wel de beste verfilming van de roman. De samenwerking tussen de twee beviel blijkbaar goed, want Joe Wright gaf Keira Knightley een belangrijke rol in zijn nieuwe prent. Als het minstens zo belangrijke personage Robbie Turner castte hij James McAvoy, bekend van onder andere The Last King of Scotland (2006). De rol van het zusje van Cecilia, Briony, wordt door drie actrices gespeeld; elk in een andere levensfase van het meisje dat door een kinderlijke inschattingsfout zo’n grote verandering in de levens van haar zus en Robbie teweeg brengt. Vooral Saoirse Ronan, die Briony als dertienjarige speelt, schijnt te imponeren met haar acteerprestaties. Romola Garai, die eerder ook een schrijfster speelde in Angel (2007) is de achttienjarige Briony. Vanessa Redgrave tenslotte is te zien als de oudere Briony.

Naast de geweldige acteerprestaties van de gehele cast en het ijzersterke verhaal, dat door Christopher Hampton op kundige wijze in een script verwerkt is, valt vooral de puike regie van Joe Wright op. Elke scène is perfect belicht, gefilmd en ge-edit. De intensiteit van het verhaal en de uitstekend uitgewerkte karakters zouden wel eens van Atonement een Oscarwaardige prent maken. De film komt bij ons uit op 9 januari 2008.

3 Comments

 1. Accu

  dit is nu echt een film waarnaar ik nog uitzie volgend jaar! McAvoy, Kneightly, regie van Wright met een ijzersterk verhaal. Hoge verwachtingen !

  Reply
 2. Atonementx2

  Deze film was gewoon geweldig!
  Een van de weinige films waar ik moest huilen..
  Niet zozeer door de gebeurtenissen, maar soms ook door het beeld. Geweldig regiewerk, acteerwerk en ook een geweldig verhaal.
  5/5! <3
  Ik raad hem alleen niet aan als je een echte actiefan bent. Mijn broertje van 12 (die alleen maar actie leuk vind) heeft de film niet eens afgekeken. Hij had er al genoeg van voor de grote gebeurtenis (Robbie die werd beschuldigd door Briony) want vanaf dat moment werd het spannender.

  Reply
 3. Ladybird

  Ik had het boek al gelezen, en ik had verwacht dat ik ging moeten wenen, maar het gebeurde niet… (al zat ik wél al te wenen tijdens bepaalde trailers…). Naar traditie is het boek beter dus :p. Toch nog een goede film hoor.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.