Michael Clayton (2007) **** Blu-ray review

Dat de Hollywoodster George Clooney meestal opduikt in knappe films (Syriana, Good Night and Good Luck, Intolerable Cruelty, Three Kings,… ) zal niemand ontgaan zijn. De acteur mocht zelfs in 2005 de Spirit of Independence Award op zak steken, naast een Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol voor Syriana (2005). Clooneys nieuwste film is de spannende thriller Michael Clayton (2007), waarin hij niet alleen de hoofdrol speelt maar tevens als uitvoerend producent optreedt.

Michael Clayton 300

Korte inhoud: Michael Clayton (George Clooney) is van huis uit advocaat, maar werkt al vele jaren met veel succes als regelaar bij Kenner, Bach & Ledeen, een van de grootste advocatenkantoren in New York. Het kantoor biedt juridische bijstand aan de biochemische multinational U/North van Karen Crowder (Tilda Swinton) dat in een heftige strijd verwikkeld is met kleine boeren die een schadeclaim tegen het bedrijf hebben ingediend. Als de afwikkeling naar tevredenheid van U/North verloopt, zal het advocatenkantoor daar miljoenen mee verdienen. Maar dan krijgt zijn collega-advocaat en vriend Arthur Edens (Tom Wilkinson), de architect van de verdediging van U/North en dus sleutelfiguur in het proces, gewetensbezwaren. Clayton wordt ingezet om deze ramp te voorkomen. Na de (vermoedelijke) zelfmoord van Arthur ontdekt Clayton echter, dat de zaak niet is wat hij lijkt. Hij komt voor de grootste uitdaging van zijn carrière en zijn leven te staan. Bekijk hier de trailer.

En deze debuutfilm van Tony Gilroy, die het scenario direct schreef voor het witte doek, is meteen ook één van de beste films van het jaar. Tony werd vooral bekend als scenarioschrijver van internationaal vermaarde blockbusters als The Bourne Identity, The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum en zijn samenwerking met regisseur Taylor Hackford, met wie hij drie films maakte waaronder het aan Michael Clayton gerelateerde The Devil’s Advocate (1997) met Al Pacino en Keanu Reeves in de hoofdrollen. Hij is een echte verhalenverteller die gefascineerd is door dilemma’s, verlangens en beslissingen. Hij voelt zich trouwens thuis in het wereldje van grote advocatenkantoren in New York, vooral van datgene wat zich achter de schermen afspeelt. Het zou dankzij collega-regisseur en vriend Steven Soderbergh zijn dat hij bij George Clooney is beland. Dat was meteen ook een geschenk uit de hemel, want Clooney speelt met zijn wereldse intelligente uitstraling de pannen van het dak.

Er zijn volgens mij twee categorieën van thrillers, je hebt de grafische thrillers (in het genre van Se7en, Silence of the Lambs, The Usual Suspects,…) die hoofdzakelijk steunen op actie en daarnaast heb je de intellectuele thrillers (in het genre van The Firm, The Client,…) die minder snel opbranden en het vooral moeten hebben van karakters-ontwikkelingen. Deze film behoort tot de laatste categorie. De prent gaat heel traag vooruit en laat zich niet verleiden door overbodig visueel vertier. Verwacht dus geen easy-to-digest film. Het vraagt een beetje moeite van de kijker om te weten wie de spelers zijn (tip: ga tijdens de voorstelling niet plassen). De film gaat in essentie over personages die zich bevinden in de grijze zone tussen moraliteit en immoraliteit, over mensen die leven volgens hun eigen op maat geschreven ethiek. Ze zijn niet noodzakelijk “goed” of “slecht”, maar het resultaat van hun keuzes in een maatschappij waar geld en macht het voor het zeggen heeft. En dat is misschien het enige zwakke puntje aan de film; de personages lijken af en toe iets teveel de logica van het plot te volgen.

001002

© Dutch FilmWorks

Michael Clayton is een film die het niet moet hebben van cgi of verrassende plotwendingen naar het einde toe. De film heeft een eigen ritme en blijft vastgesnoerd aan de echte wereld in plaats van een fictionele wereld die we kennen vanuit andere thrillers. Het maakt tevens een duidelijk argument tegen de ‘winst-boven-alles’ praktijk van multinationals. Maar de kracht van deze prent zit hem in de unieke karkaters in interessante situaties die zich door het oog van de storm begeven. Deze film heeft geen records gebroken aan de box-office, maar is een stevige thriller van superieure kwaliteit.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 19 december 2007

 


*** Michael Clayton trailer ***

2 Comments

 1. annick

  Ik vond het een prettige film om te kijken: degelijk acteerwerk, zo nu en dan sfeervolle beelden en een verhaal waar je direct in zit maar waarbij enige oplettendheid wel wenselijk is. Wel een beetje spijtig van het einde.

  Reply
 2. Brechten

  Ik vond het een zalige film: stevig acteerwerk, zo nu en dan sfeervolle fotografie en een verhaal waar je direct in zit maar waarbij enige oplettendheid wel wenselijk is.
  Een beetje spijtig van het einde toch: toch iets voor de hand liggend! Erg zonde, want het einde haalde wat mij betreft het redelijk hoge niveau van de rest van de thriller behoorlijk naar beneden.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *