Enchanted (2007) **** Blu-ray review

Disneyfilms verkopen als zoete broodjes in de bioscoopzalen. Ze trekken massa’s kinderen aan, die vaak vergezeld zijn van hun ouders en vriendjes. Ze zijn soms zo zoet dat ze in vele gevallen slecht zijn voor de gezondheid, maar we kunnen het niet nalaten om er onze tanden in te zetten.

enchanted_2007_blu-ray.jpg

Maar het is nu toch wel al een tijdje geleden dat Disney – zonder de steun van Pixar of Touchstone Pictures – een voortreffelijke familiefilm heeft afgeleverd. De flop The Wild (2006) is hiervan een mooi voorbeeld die perfect illustreert waarom Disney de steun nodig heeft van Pixar. De film bracht amper 33 miljoen dollar op, en dat is heel wat minder dan de familiefilm Underdog (2007) van de Belg Frederik Du Chau. Een tergend slechte prent die toch 44 miljoen dollar in het kasje bracht (44 keer meer dan wat de populairste Belgische film ooit heeft gehaald.) Jongeren willen tegenwoordig iets meer dan mooie liedjes en leuke personages. Er moet een gezonde dosis originaliteit, parodie en ironie in zitten, en deze ingrediënten zitten nu wel in hun nieuwste prent, Enchanted (2007) van regisseur Kevin Lima.

Korte inhoud: De jonge onwetende prinses Giselle (gespeeld door een voortreffelijke Amy Adams) leeft in de perfecte animatie-wereld. Maar als ze daar problemen krijgt met haar toekomstige schoonmoeder Queen Narissa (Susan Sarandon) belandt ze in het hedendaagse New York. Ze weet zich geen raad. Maar dan ontmoet ze een aantrekkelijke jonge man, Robert Philip (Patrick Dempsey), en haar wereld verandert ingrijpend. Haar schoonmoeder komt haar nieuwe geluk ook ter oren en deze besluit daar een einde aan te gaan maken.

Dit sardonisch Disney-sprookje vertrekt vanuit traditionele 2D-animatie en ontrolt verder in een live-action wereld, en dat is op zich wel een leuke jump die voor genoeg conflicten kan zorgen. Het is dan ook niet te verwonderen dat de scriptschrijver van Enchanted niemand minder is dan Bill Kelly, de scenarist van Blast from the Past (1999) over een man die jarenlang in een oorlogsbunker heeft gewoond om nadien geconfronteerd te worden met de moderne wereld. Het verhaal doet trouwens ook wel een beetje denken aan Kate & Leopold (2001).

De mix van animatie en live-action is al zo oud als Who Framed Roger Rabbit (1988), maar de originaliteit ligt hem vooral in de dialogen. De film staat bol van de zelfspot en is bestemd voor alle leeftijdsgroepen. Ik vind trouwens die culture clash met de traditionele, conservatieve Disney-animatiefilm en de live-action avonturenfilms best wel grappig. Vanaf 19 december 2007 is Enchanted te zien in onze zalen.

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 15 december 2007

 


*** Enchanted trailer ***

3 Comments

 1. Rene van den Abeelen

  de mix van animatie en live-action is toch echt heel wat ouder dan Roger Rabbit.
  Bedstick and Broomsticks, Mary Poppins en Songs Of The South om maar wat te noemen, en ook dat waren bij lange na nog niet de eerste films met deze combinatie.

  Reply
 2. Tagoean

  Ik vind ook de draak er fout uit zien. En het concept daar deel ik ook uw mening in. Ik wist wel niet dat Underdog van een belg was?! Groeten Stijn

  Reply
 3. Tagoean

  Rene de mix animatie en live action is nog ouder dan dat. Een van de grondleggers hiervan is de belg Raoul Servais. En dat dateert nog van ver voor Bedknobs and broomsticks en dergelijke…

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *