Beowulf (2007) *** Blu-ray review

Beowulf (2007) is het oudste overlevende epische gedicht in de Engelse taal en daarom verplichte kost op veel middelbare scholen. In zo’n 3000 regels wordt de legende van de krijger Beowulf verteld, en dit levert genoeg materiaal voor een bioscoopfilm die ons Beowulf & Grendel (2005) moet doen vergeten.

beowulf_2007_blu-ray.png

Korte inhoud Beowulf (Ray Winstone) moet in opdracht van de Deense koning Hrothgar een einde te gaan maken aan de ellende en verwoestingen, waarvan het monster Grendel (Crispin Glover) de oorzaak is. Maar de strijd blijkt vele malen moeilijker en zwaarder dan Beowulf ooit had kunnen denken. Maar Grendel blijkt niet het enige probleem, zijn moeder (Angelina Jolie) verschijnt al spoedig ten tonele om ook strijd tegen Beowulf te leveren.

Scenaristen Neil Gaiman (juist, van de Sandman-comics) en Roger Avary stoften het oude heldendicht over Beowulf af en maakten een flitsende en gestroomlijnde versie. Ze voegden wat belangrijke verhaalelementen toe en opperden enkele interessante vragen betreffende het spanningsveld tussen legende en waarheidgetrouwheid. Dat de legende van Beowulf groter is dan de man zelf, biedt een aardige plotwending in de loop van de verder simplistische vertelling. Regisseur Robert Zemeckis (Back to the Future, Forest Gump en The Polar Express) en zijn animatieteam legden de acteerprestaties van de cast digitaal vast met wat Zemeckis graag performance capture noemt, maar in de volksmond motion capture heet. Sensoren op het lichaam van de acteurs en het lycrapak dat ze dragen, registreren iedere minieme beweging. Deze input wordt op een computer opgeslagen, en gebruikt om de personages te animeren.

Animatie is een erg passende vorm voor een verhaal met een mythologische sfeer en biedt de makers vrijheden die live-action niet makkelijk toelaat. De filmmaker is niet meer gebonden aan het fysieke voorkomen van de acteur. Zemeckis kon het monster Grendel, die gespeeld wordt door Crispin Glover, eruit laten zien zoals hij wilde. En Zemeckis trakteert de kijker op een vrijwel naakte Angelina Jolie die de rol van Grendels moeder vertolkt. Een feit waar hij alleen maar mee weg kon komen dankzij het feit dat haar ranke vormen geanimeerd zijn. In dat opzicht fungeert Beowulf als demonstratie model van wat de animatoren op dit moment uit hun hoge hoed weten te toveren.

De testosteron-tirade lijkt goed op dreef te zijn. Beowulf past goed in het rijtje van epische films die we de laatste tijd voorbij hebben zien komen: de Bored of the Rings-trilogie, Narnia (2005 + 2008), Troy (2004) en 300 (2006). Beowulf is eigenlijk een geanimeerde combinatie van Tolkiens fantasiewereldje met Frank Millers 300, waarin de driehonderd Spartaanse strijders het dapper opnemen tegen een onmogelijke overmacht. In zowel 300 als Beowulf zijn mannelijke heldenmoed en eerbelangrijke thema’s. Dappere gevechten worden afgewisseld met verbale tirades vol testosteron. Beide verhalen zijn ook meer mythe dan waarheid.

006005
001002
003004

© Warner Home Video

Beowulf wordt in Nederland in elf bioscopen in 3D vertoond. In België kan je terecht in de IMAX-bioscoop. Wie het epos bekijkt met een 3D-brilletje op de neus krijgt een dynamischer filmervaring dan bij bovengenoemde films. Vloeiend virtuoos camerawerk en op de kijker afvliegende voorwerpen doen je de actie beleven alsof je er heel dicht bovenop zit. cinema als attractie krijgt hierdoor een nieuwe impuls, al is het nog maar de vraag of 3D dit keer blijvend is of een tijdelijke trend. Toen de techniek in de jaren vijftig voor het eerst werd toegepast om te concurreren met de oprukkende televisie, bleek het slechts een noviteit te zijn die al weer snel uit de bioscoop verdween. Het verhaal van Beowulf zal het hoe dan ook overleven – al maakt de spectaculaire vertelvorm die Zemeckis gekozen heeft, het verhaal een stuk beter te verteren dan de tekst die tijdens de Engelse les moest worden doorgeploeterd. In de film is ook nog een rol weggelegd voor John Malkovich, Robin Wright Penn en Brendan Gleeson. De film is bij ons in de zalen vanaf 21 november 2007.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 2 december 2007

 

*** Beowulf trailer ***

7 Comments

 1. Veerle

  Kheb mss wel e dom vraagje… Ik zou graag naar die film gaan kijken in 3D. Het zal de 1e keer zijn dat ik naar een 3D film ga kijken… Zo’n 3D-brilletje krijg je dan in de Kinepolis zelf???

  Dank u!
  Veerle

  Reply
 2. Miiki

  ja Veerle, je krijgt een 3D-brilletje. Je moet wel naar de Kinepolis trekken. Denk niet dat de andere bioscoopcomplexen een 3d-projecties organiseren.

  Vond de film beter dan The Polar Express, maar wordt geen klassieker. Ik vond de neven-personages bijzonder slecht geanimeerd. Het kwam op bepaalde momenten heel computerspel-achtig over. Jolie ziet er wel beter uit dan in het echt.

  Reply
 3. Veerle

  Dank u Miiki. Ik ga er dinsdag naartoe… ben benieuwd!

  Groetjes
  Veerle

  Reply
 4. arjen

  film gezien in 2d in ugc antwerpen. misschien ga ik dan nog wel een keertje naar de Kinepolis. film vond ik in ieder geval wel knap. wel erg bloederig, maar dat stoorde me niet.

  Reply
 5. M

  Ik ben speciaal met de science fiction films maar deze lijkt me de moiete waard

  groetjes

  Reply
 6. Roelands Kevin

  Ik werk in Metropolis Antwerpen en moet zeggen dat de nieuwe 3D film, ‘Fly Me To The Moon’ er 10x beter uitziet dan Beowulf! Beowulf leek voor mij een mislukte poging om 3D cinema te lanceren. Dit hadden ze beter gedaan met Fly Me To The Moon! Dus mensen, zeker komen zien en p.s., de brilletjes niet stuk doen 😉

  Reply
 7. Jasper

  Ik heb deze film gezien in het IMAX-theater en ik moet zeggen dat ik de film erg indrukwekkend vond! De mooie mythologische verhaallijn vond ik erg interessant en daarom bleef ik de hele film geboeit kijken!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *