American Gangster met Denzel Washington

American Gangster (2007) is de biopic van Frank Lucas, een geestdriftig Afro-Amerikaanse man die eind jaren 60 zijn geboorteland in het zuiden van de VS – waar de onderdrukking van de zwarten hoogtij vierde – achter zich liet om in Harlem een van de grootste drugsbaronnen van het land te worden. Lucas begon als een hulpje van een maffiabaas en leerde zodoende de fijne kneepjes van het vak. Na de dood van zijn baas greep Lucas de mogelijkheid om zijn eigen drugsimperium op te bouwen met beide handen aan. Hij smokkelt goedkope en zuivere heroïne in de doodskisten van in Vietnam gesneuvelde soldaten.

american_gangster_2007_poster.jpg

De film American Gangster van Ridley Scott onderzoekt de parallellen tussen Lucas (Denzel Washington) en de politieagent die hem uiteindelijk te pakken kreeg, detective Richie Roberts (Russell Crowe). Beide mannen hielden vast aan hun eigen ethische code, ondanks de vele hebberige en corrupte lieden die hen proberen te dwarsbomen.

Frank Lucas was een veelzijdige figuur. Aan de ene kant was hij de hardvochtige drugsbaron, van wie de praktijken de levens van talloze mensen heeft verwoest. Om een idee te geven hoe machtig Lucas was: eind jaren 60, begin jaren 70 leefde de helft van alle heroïneverslaafden van de VS in New York en driekwart daarvan woonde in Harlem, waar Lucas hun grootste leverancier was. Om zijn zorgvuldig opgebouwde imperium te beschermen verzamelde Lucas een groep zware jongens – verenigd als The Country Boys – om zich heen, die iedereen die lastig was genadeloos uitschakelden. Aan de andere kant deed Lucas ook positieve dingen met zijn macht en geld. Terwijl zijn mannen op de hoek van de straat heroïne verkochten, was Lucas actief betrokken bij de samenleving van Harlem en het sociale welzijn van veel van haar burgers. Ook liet hij zich gelden in de strijd om gelijke rechten tussen blank en zwart. Hij hielp de arme bevolking door flinke bedragen te besteden aan het bouwen van betaalbare woningen en deelde regelmatig voedsel uit. Vanwege zijn macht had hij goede contacten met politici, agenten, rechters en andere invloedrijke personen. Die contacten gebruikte hij vooral om het leven van ‘zijn volk’ beter te maken.

Dat het verfilmen van het leven van deze Frank Lucas lastig was, bleek wel uit het feit dat de productie zeven jaar in beslag heeft genomen. In het voorjaar van 2000 kocht productiemaatschappij Universal de rechten van een artikel getiteld The Return of the Superfly, dat was gepubliceerd in een New Yorks tijdschrift. Steve Zaillian (‘Schindler’s List’, ‘Mission Impossible’) werd ingehuurd om er een script van te schrijven. Er gingen jaren overheen voordat de crew rond was. Onder andere Brian de Palma (‘Scarface’) en Antoine Fuqua (‘Training Day’) werden gelinkt aan de film. Uiteindelijk was het Ridley Scott (‘Gladiator’) die het project definitief tot uitvoering bracht. Twee Oscarwinnende acteurs, Denzel Washington en Russell Crowe (die laatste werkt overigens alleen mee omdat Scott zo aandrong), tekenden voor de hoofdrollen. Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden, trokken ze veel op met de echte Lucas en Roberts. Voor de bijrollen werden onder meer Chiwetel Ejiofor, Cuba Gooding Jr en Josh Brolin aangetrokken. Ook de rappers Common, TI en RZA kregen een rol.

Dat Frank Lucas een intrigerende persoon is, dat staat buiten kijf. Wat mag je van American Gangster verwachten? Een gangsterfilm in de traditie van de film noir, met korrelige sfeerbeelden van New York in de vroege jaren zeventig, toen in de groezelige cafés nog volop gerookt werd en echte mannen hoeden droegen. Een film ook in de traditie van Goodfellas en Scarface. Washington, die eerder een memorabele bad guy speelde in ‘Training Day’, zal zich als een vis in het water voelen in de rol van de charismatische Lucas. Met Ridley Scott aan het roer kan het vriezen of dooien, maar alles wijst erop dat dit weer eens een schot in de roos zou kunnen zijn voor de ervaren Britse regisseur. American Gangster is er, zeker voor de liefhebber van misdaadfilms, eentje om naar uit te kijken.


*** American Gangster trailer ***


***Related Posts***
16/03/2008: American Gangster review
07/05/2007: American Gangster van Ridley Scott

7 Comments

 1. Gvo

  Ik heb de film twee weken terug in de Sneak gezien. Echt een top film! Kritiek punt moet ik je idd gelijk geven. De rol can Denzel was veel groter dan die van Russell.

  Voor de mensen die toch weer zin hebben in een Godfather film kan ik de film Eastern Promises aanbevelen. Deze russische mafia film gaf mij echt het Godfather gevoel.

  Reply
 2. arjen

  ik vond het een hele boeiende mooie film van begin tot het einde vond het tweede gedeelte nog sterker als het eerste gedeelte

  verder vond ik denzel washington ook erg goed acteren en het is genieten van de mooie locaties, kleuren, het camerawerk en de montage.

  Reply
 3. fabian

  het enige minpuntje vond ik het dat ik nog wel had willen weten hoe het dan verder afliep met Lucas. Nu heb je zo het gevoel na het zien van de film dat criminaliteit cool is.

  en voor een keertje nog eens een film zonder speciale effecten!

  Reply
 4. Kenneth

  Inderdaad niet Scott’s beste film. Dat is en blijft Gladiator maar desondanks is American Gangster zonder enige twijfel dé beste film van 2007. Zalig om nog een keer CINEMA te kunnen bekijken in de bioscoop en geen verfilmd computerspel met een overdaad aan CGI.

  Reply
 5. HitMan

  Qua plot beviel het me, maar toch kon de film me maar half overtuigen. Voor mij waren de parallellen tussen Russell en Denzel ook wel ver te zoeken. Maar toch in het algemeen een vermakelijke Misdaad / Drama die spijtig genoeg niet het niveau van films als Departed en Heat halen en helaas niet al mijn verwachtingen waar heeft kunnen maken.

  Reply
 6. Malkavian

  Kvond het gewoon een bangelijke film, en als je weet dat de echte hoofdpersonage hebben meegeholpen aan deze film, dan kan ik alleen maar zeggen, ZIEN DIE FILM ZIEN

  Reply
 7. purple

  geen graap maar dit is de film van de jaar man voor het eerst heb ik zo film gezien!

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *