Valkyrie in het Engels

De trailer van Valkyrie (2008) ziet er best indrukwekkend uit, maar ik had ook niet anders verwacht van Bryan Singer die eerder met succes het nazisme wist te bespelen in Apt Pupil (1998). Spijtig genoeg, maar volkomen te begrijpen, is de film dus niet in het oorspronkelijke Duits, maar wel in het Engels (lees: Amerikaans) – geheel ontdaan van de soms karikaturale ‘Duitstalige accentjes’ zoals dat het geval was in Shindler’s List (1993). Het had productioneel waarschijnlijk minstens 6 maanden gekost om de gehele Amerikaans/Engelse Hollywood-cast foutloos Duits te laten spreken. Door het bekijken van de trailer kan je als Europeaan daar moeite mee hebben, maar bij het zien van de film ben je al snel na de eerste 10 minuten over dit taalprobleem. Persoonlijk heb ik liever Engels zonder haar op, dat Engels vol met Duitse invallen. Enkel een meester als Steven Spielberg kan hiermee zonder kleerscheuren doorkomen.

Korte inhoud: Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) staat dichtbij Hitler en is een dienaar in diens Derde rijk. Maar Stauffenberg walgt van de misdaden van de nazi-regering en hoe langer hoe meer gaat hij Hitler als een enorm gevaar zien. Hij besluit samen met enkele andere officieren Hitler om te brengen door een aanslag op hem te plegen. Bekijk hier ook de korte featurette.

*** Valkyrie final trailer ***

De meesten onder jullie zullen waarschijnlijk moeite hebben met Tom Cruise, maar weet dat hij op 2 druppels water trekt op de echte Claus von Stauffenberg. Zijn populariteit en zijn herkenbaar gezicht maakt het soms moeilijk om je echt in te leven in zijn personage en het drama, maar ik geef deze film toch het voordeel van de twijfel. De marketing machine slaat ons ook niet dood (kan nog wel gebeuren) met Tom Cruise posters. Het enige reclame die Valkyrie kreeg kwamen in de vorm van onheilspellende berichten, maar daar merk je in de trailer bitter weinig van. Maar de grootste ramp zal misschien gebeuren bij de box-office, want blijkbaar zou de film gesandwiched zitten tussen twee comic-book zwaargewichten: The Incredible Hulk (2008) en The Dark Knight (2008). En dit voor een keertje dat Singer eens een film maakt die niet is gebaseerd op een comic. Valkyrie komt trouwens ook uit in dezelfde periode als het nieuwe Pixar-geweld Wall-E (2008). Zeker niet wanhopen, Bryan, het komt allemaal wel goed.

***Related Posts***
30/05/2008: Weinsteins brengen andere Valkyrie op de markt
10/10/2007: Wederom pech voor Tom Cruise en zijn Valkyrie
19/07/2007: Valkyrie met Tom Cruise over de Hitler-aanslag
22/03/2007: Aanslag op Hitler met Tom Cruise en Bryan Singer

4 Comments

 1. arjen

  met Carice van Houten in de cast kreeg ik zo een beetje een Zwartboek gevoel. Spijtig dat we allemaal al weten hoe dit verhaal zal aflopen :’c

  Reply
 2. Aless

  van films over historische figuren weet je meestal wel hoe het zal uitdraaien, maar dat belet niet dat je nog steeds een goed verhaal kan vertellen. 😉

  Lang geleden dat ik nog eens Kenneth Branagh heb gezien. Kijk er echt naar uit.

  Reply
 3. ghostrider

  deze ga ik wel niet zien want ik ben niet zoeen liefhebber van waargebeurde verhalen want je weet de afloop al ik heb ook nog niet shindlers list gezien nogthans ben ik fan van steven spielberg en ik weet niet of tom cruise wel de juiste actuer is voor zoeen film hij is te bekent denk ik

  Reply
 4. dave

  Ik wist ook wel hoe die zou aflopen, vond het toch een knappe film, hoor.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.