Lichten uit voor The Dark Knight in Hong Kong

De geplande scène waarin Batman in de sequel The Dark Knight (2008) in de Victoria haven in Hong Kong zou duiken werd door regisseur Christopher Nolan geschrapt.

The Dark Knight poster

Direct daarop deed het gerucht de ronde dat de scène niet door ging omdat het water van de haven te vervuild zou zijn. Dat was best grappig gezien Batman vertrouwd was met het toxische water in Gotham City, maar blijkbaar niet was opgewassen tegen het niveau van vervuiling in de haven in Hong Kong. Inmiddels heeft Nolan laten weten dat het gerucht onzin is en dat de scène om scripttechnische redenen verwijdert is.

“Die beslissing had niets met vervuiling te maken, het ging om het script. Als je de film uiteindelijk ziet, dan snap je wel waarom. En wat het vervuilingvraagstuk betreft: ik heb er eerlijk geen moeite mee om filmsterren in vervuild water te dumpen.”

Nolan is voor opnames in Hong Kong, omdat hij de spectaculaire skyline van de stad in zijn film terug wilde zien. Ook Batman acteur Christian Bale was opgewonden, omdat hij de kans kreeg om als Batman van het hoogste gebouw in Hong Kong af te mogen springen; het 90 verdiepingen tellende IFC2.

Maar de filmploeg heeft na het bericht dat een SFX-crewlid verontgelukt werd met zijn 4×4, nog meer probleempjes tijdens de opnames. Zo hadden ze aan 60 gebouwen in het centrum gevraagd om ’s nachts hun lichten te laten branden, om alles net iets aantrekkelijker te maken. Maar dat was tegen de zin van ‘de groenen’ uit Hong Kong. ‘Terwijl we de wereld vragen om minder energie te verbruiken gaan we toch geen extra moeite doen om voor een filmopname energie te verspillen’, was hun antwoord. Ik kan me al het antwoord van de Nolan inbeelden: ‘Willen jullie dan de stad niet extra in de verf zetten in één van de meest verwachte films uit 2008?!’ Toch wel ironisch dat zo’n commentaren moeten komen van een staat waar je geregeld vissen ziet rondzwemmen met 3 ogen.

Update 28/11/2007: In een interview met het Britse filmmagazine Empire heeft Heath Ledger voor het eerst gesproken over zijn rol als The Joker in de Batman sequel The Dark Knight. Ledger noemt de grootste schurk in de geschiedenis van de comic een koelbloedige massamoordende clown. Aanvankelijk het Ledger zo zijn bedenkingen bij de rol van The Joker. “Ik was er een beetje bang voor,” aldus Ledger, “hoewel alles wat me bang maakt natuurlijk tegelijkertijd ook opwindend is. Ik moest me voorhouden dat ik iets te bieden had en dat ik kon verrassen met iets wat men niet verwacht.” Ledger geeft een nieuwe draai aan de rol van de Joker en in tegenstelling tot Jack Nicholsons versie van de aartsvijand van Batman is deze Joker volgens Ledger echt wreed en een psychopaat tot op het bot.

Ledger over de voorbereiding op de rol: “Ik heb alle comics gelezen die relevant waren voor het script en daarna sloot ik mijn oog en ben ik over de rol gaan denken,” aldus Ledger, “Ik heb een maan in een hotelkamer in Londen gezeten, heb een dagboekje gemaakt en ik heb net zo lang met mijn stem geëxperimenteerd tot ik de stem van de Joker had. Uiteindelijk heb ik van de Joker een psychopaat gemaakt, iemand die geen gewetensbezwaren heeft over wat hij doet.” Regisseur Christopher Nolan gaf Ledger de vrije hand in het neerzetten van The Joker. “Hij is een absolute koelbloedige massamoordenaar geworden. Ik mocht van Chris alles proberen en dat was leuk, want er waren dus geen grenzen aan wat de Joker moest zeggen of doen. Hij is door niets geïntimideerd en alles is één grote grap voor hem,” aldus Ledger.

***Related Posts***
01/08/2008: The Dark Knight filmbespreking
23/01/2008: Heath Ledger dood op 28-jarige leeftijd
17/12/2007: 5 minuten The Dark Knight op You Tube
12/12/2007: Eerste teaser poster The Dark Knight
04/04/2007: Sarah Michelle Gellar als Harley Quinn?
26/01/2007: De rol van Rachel Dawes is niet meer voor Katie Holmes
12/01/2007: Jamie Foxx als Harvey “Two Face” Dent?
01/08/2006: The Dark Knight casting nieuws
21/07/2006: Heath Ledger getipt voor de rol van The Joker
08/07/2006: Batman vs Superman opnieuw op tafel
08/01/2006: Batman rivaal Harvey “Two-Face” Dent
29/10/2005: Michael Keaton of Sean Penn als The Joker ?
22/06/2005: Geen Batman vervolg voor Katie Holmes
17/06/2005: Batman Begins filmbespreking

2 Comments

  1. blackmoon

    Blijft een vreemde keuze om te willen draaien in Hong Kong. Gotham City is een verzonnen gotische stad. Om nu te gaan filmen in Hong Kong is een beetje zoals een Star Wars film te laten afspelen in Parijs. Vreemd…

    Reply
  2. Miiki

    Ik heb er vertrouwen in. De setting in Nolan zijn film ziet er heel realistisch uit, dit in tegenstelling met de straten uit de batmanfilms van Tim Burton. In Batman Begins heb je trouwens al heel moderne scènes (zoals Bruce Wayne die met de sportcar gaat uiteten)

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *