Hitman-regisseur Xavier Gens ontslagen

Een pijnlijke zaak voor de Franse regisseur van Hitman (2007), Xavier Gens, maar geheel onverwacht is het nieuws nu ook weer niet. De geruchten laten weerschijnen dat Gens zich iets te fel heeft geïnspireerd op harde Aziatische films in de stijl van The Killer (1989) en A Bittersweet Life (2005), en in diezelfde lijn ook een harde prent wou maken met headshots, gore en ultra-geweldadige scènes. Vreemd genoeg was dat niet naar de zin van 20th Century Fox die de regisseur bedankte voor zijn diensten en nu de Italiaan Nicolas De Toth hebben aangesteld om de film af te werken. Nicolas heeft tevens ook Live Free or Die Hard (2007) voorzien van een bloedloze cut om er op deze manier een PG13 film van te maken. En ik moet eerlijk toegeven, hoewel ik het idee verwerpelijk vind, vond ik de Die Hard 4.0 cut best wel geslaagd. Ik had nooit zoiets van, “waar zijn nu al die openspattende hoofden?”

Hitman pic

© 20th Century Fox Film Corporation

Nu moet je weten dat het eerste gespreksonderwerp tussen een regisseur en een studio gaat over het soort film de regisseur wil maken en welk soort film de studio verwacht. Als de golflengtes op elkaar zijn afgestemd kan de pre-productie van start gaan. Het lijkt me dus bizar dat de studio plots afstapt van een ‘Hard R’ film en eigenlijk liever een PG13 film wil zien. Dat is een wereld van verschil zowel qua mise-en-scènes als qua dialogen en visuele effecten.

Maar laten we eerlijk zijn. De eerste beelden van de adaptatie van het gelijknamige populaire game waren op zijn minst ontgoochelend te noemen. Niet alleen werd overduidelijk dat babyface Timothy Olyphant niet de beste keuze was om Agent 47 te vertolken, maar de beelden uit de trailer zagen er nogal stijf en clichématig uit. Veel overtuigingskracht moet de regisseur niet hebben gehad bij de onderhandelingen met Fox. Misschien heeft de studio hem het voordeel van de twijfel gegeven tot op het laatste moment… Ik vraag me soms af wat Franse regisseurs toch hebben om hun Amerikaanse debuutfilms zo om zeep te helpen? Ik denk dan aan Pitof (Catwoman), Mathieu Kassovitz (Gothika) of Jan Kounen (Blueberry).

Het blijft echter een videogame prent en veel goeds is hiervan nooit echt gekomen, of het nu PG13 of R-rated is. En wie gaat deze films gaan zien? Uiteindelijk zijn de volwassenen hier geen doelpubliek, maar wel de allerjongsten (…en in mindere mate ook volwassen gamers, comicbook lezers, en filmfreaks die verzot zijn op het genre). Dus een PG13 zou in principe het meest geschikt zijn indien men de film vanuit een budgettair standpunt bekijkt. Wie van de volwassenen kent Hitman en wil daarvan een R-rated film zien?

Maar Fox had dit misschien moeten duidelijk maken in het begin van de onderhandelingen. Hebben ze dan misschien nooit het script gelezen of de dailies bekeken?!? De regisseur wordt hier nu wel afgeschilderd als incompetent, maar dat zijn heel wat studio-exec’s ook wel. Het is de studio die betaalt, maar de creatie is wel van de regisseur, en zijn auteurschap afnemen – hoewel rechtmatig – blijft een pijnlijke onderneming die de film zelden ten goede komt.

Update 12/10/2007: Ik had al zo een voorgevoel dat er iets niet klopte in dat verhaal. Wel, de weblog van Variety heeft zonet bekend gemaakt dat de studio in geen geval de film wil verzachten. Blijkbaar mikken ze toch op een ‘hard R’ film en dus geen PG13 prent. Waarom de regisseur dan werd ontslagen had misschien alles te maken met een creatief meningsverschil. Twitchfilm stelt zich in ieder geval veel vragen bij het incident. Ik ben benieuwd of we uiteindelijk ooit de waarheid te weten zullen komen…

***Related Posts***
04/12/2007: Hitman review
27/06/2007: Ontgoochelende trailer van Hitman
07/12/2006: Vin Diesel wordt geen Hitman
22/10/2005: Wordt Vin Diesel Hitman?

4 Comments

 1. BlackMoon

  Lijkt mij dat ze een PG13 film willen uitbrengen in de bioscoop en later een r-rated director’s cut op dvd.

  Blijft vreemd dat een r-rated game, met de titel ‘Hitman’, over een man die mensen vermoord voor geld, plots geen bloed of geweldscènes mag bevatten. Waar halen ze het?

  Reply
 2. Miiki

  Het probleem met game-verfilmingen is dat ze iets teveel de games willen naäpen om hun fanbase tevreden te stellen. Ze zouden beter energie steken in een goed scenario dat stand houdt. Die weirdo’s die zitten te zeiken dat de verfilming het game niet op de voet volgt, daar krijg ik het zuur van. Maakt mij niet uit of hij nu precies de verhaallijn of de look volgt, zolang het maar een film is die mijn 8,5 euro waard is, en dat deed deze trailer dus niet, met of zonder bloedspatten.

  Reply
 3. Kenneth

  Hier blijkt nog maar eens het gebrek aan lef van de meeste Hollywoodproducenten! Wanneer hebben het voorbeeld van Shoot ‘Em Up niet gevolgd? De regisseur kreeg vrij spel en het werd één van de meest entertainende films van het jaar. Rot op met die PG13. De gemiddelde 14jarige puistenkop kan echt wel tegen een dosis bloederig geweld.

  Reply
 4. michiel

  nou ik heb de games niet er van maar de film kan leuk zijn.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *