Wederom pech voor Tom Cruise en zijn Valkyrie

Filmen op pellicule heeft zijn voor- en nadelen. Het voordeel van pellicule is dat je een mooi beeld kan afleveren van hoge kwaliteit en rijk aan kleurtinten, dit in tegenstelling tot het HD-formaat die als videoformaat een ‘ander soort’ beeld aflevert die iets platter lijkt. Soms merk je dat bij tv-spotjes. De Belgacom/Proximus spotjes of de spotjes van biermerken of etenswaren zijn meestal gefilmd op 35mm pellicule, terwijl goedkope brol zoals die van meubelen Haverzicht en soortgelijke spotjes meestal op video worden gedraaid (in het beste geval HD, in de andere gevallen Beta Digit of zelfs DV). Meestal worden voor deze spots ook onbekwame regisseurs ingehuurd en dat versterkt nogmaals het spuuglelijke en smaakloze karakter van de filmpjes.

Een ander voordeel van de 35mm pellicule zijn de lenzen en de camera’s die van veel betere kwaliteit zijn. Ik heb momenteel een tv-spotje lopen op alle commerciële zenders in België voor Leerdammer, gefilmd met een highspeed 35mm camera. Highspeed (beelden filmen met vertraging of versnelde weergave) kan je niet bekomen met hoge kwaliteit op een videoformaat, tenzij je naar héél dure HD camera’s overstapt. Maar deze camera’s wegen niet op tegen de prijs van een 35mm camera.

Valkyrie pic

© Metro-Goldwyn-Mayer

Het nadeel van pellicule is dat de productie duurder is dan een video-productie. Er zijn ook onvoorziene omstandigheden bij de ontwikkeling. Tijdens de opnames van een pellicule opname moet de camera regelmatig gecontroleerd worden op stofjes achter de lens, maar krassen in het negatief zijn vaak moeilijk detecteerbaar. Bij de ontwikkeling van het negatief kom je nu en dan eens voor een verrassing te staan. En hier sluit ik, na mijn veel te lange inleiding, naadloos aan bij Valkyrie (2007)

Bij de ontwikkeling van de 35mm pellicule van de nieuwe film met Tom Cruise is er blijkbaar iets misgegaan, waardoor een groot deel van de scènes onbruikbaar is geworden. De opnamen van de mislukte aanslag op het leven van Adolf Hitler moeten vrijwel helemaal worden overgedaan, zo meldt Entertainment Wise. Het moet weer eens lukken dat dit moet voorkomen met een Europees, in dit geval Duits, productiehuis.

Van de opnamen die in het centrum van Berlijn werden gedraaid, is alleen de eindscène, waarin Tom Cruise in de rol van Claus von Stauffenberg zijn lot moet ondergaan, nog bruikbaar. Volgend weekeinde worden naar verluidt de camera’s weer opgesteld in het Berlijnse centrum. Dat is echt wel balen voor de regisseur Bryan Singer, die zijn andere projecten nu mag gaan verschuiven en zo meer tegen de datum van de Hollywood staking zal komen te liggen.

Het is trouwens niet de eerste keer dat de ‘Valkyrie’-productie met tegenslag te maken krijgt. Toen de makers van de film de Duitse autoriteiten toestemming vroegen voor het filmen op locatie, kregen zij te maken met bezwaren vanwege het lidmaatschap van Cruise bij de Scientology Church. De beweging wordt in Duitsland aangemerkt als sekte. En eind augustus raakten elf mensen gewond bij een ongeluk op de set. Figuranten vielen uit een vrachtwagen toen een zijpaneel openging terwijl het voertuig een bocht nam. En of dit nog niet genoeg was werd tijdens de opnames de gevraagde minuut stilte door Tom Cruise om de Duitse verzetslui te eren, verstoord door een onverlaat die een luide wind had gelaten. Cruise was daarvan zo uit zijn lood geslagen dat hij de verantwoordelijke liet opsporen en ontslaan. Ik heb zo het gevoel dat Cruise niet snel zal terugkeren naar Duitsland.

***Related Posts***
30/05/2008: Weinsteins brengen andere Valkyrie op de markt
17/11/2007: Valkyrie trailer
19/07/2007: Valkyrie met Tom Cruise over de Hitler-aanslag
22/03/2007: Aanslag op Hitler met Tom Cruise en Bryan Singer

3 Comments

 1. Miiki

  Bryan Singer heeft gewoon General Zod gecast voor zijn film. Is dat een hint naar Superman: Man Of Steel ?
  🙂

  Reply
 2. fireball

  ben zelf eens benieuwd of Tom Cruise in het Duits zal spreken. Dat wordt schaterlachen!

  Reply
 3. govert

  waarom stoppen ze de film niet in de zelfde pc waarmee ze starwars hebben opgelapt??

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.