Francis Ford Coppola bestolen

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn dieven aan de haal gegaan met de laptop van de Amerikaanse regisseur Francis Ford Coppola. Op de harde schijf zou het draaiboek voor zijn nieuwste film Tetro (2009) staan en gezien Coppola nog nooit heeft gehoord van ‘back-up’s maken’ kan hij nu zijn overgebleven haren gaan uittrekken.

Youth Without Youth poster

Francis heeft donderdag een beloning uitgeloofd aan de eerlijke vinder of de oneerlijke boef voor het terugbezorgen van het script. ,“Het enige waar wij uit naam van Coppola om vragen is de teruggave van de informatie die in de computer zit. Het zijn de resultaten van langdurig creatief werk”, aldus de woordvoerder van de 68-jarige regisseur.

De computer bevat volgens Coppola niet te vervangen gegevens over Tetro, een film over een Italiaanse kunstenaarsfamilie die naar Argentinië emigreert. Misschien kan Coppola het onderwerp van zijn script aanpassen en iets vertellen over een cineast die in Argentinië van zijn film wordt bestolen. Op zich zou dit al heel wat meer drama opleveren.

Ondertussen gaat zijn nieuwe film volgende maand in première tijdens het Roma FilmFest. Dat maakte de organisatie van het evenement bekend. Youth without Youth (2007) is de eerste film van de filmveteraan in tien jaar, sinds de thriller The Rainmaker (1997). De film draait om een professor, gespeeld door Tim Roth, die in de Tweede Wereldoorlog moet vluchten voor de nazi’s. De film is gebaseerd op een boek van de Roemeense filosoof Mircea Eliade. De opnamen vonden in Roemenië plaats. De film doet niet mee aan de officiële competitie van het festival.

Update 04/10/2007: Francis Ford Coppola is dus helemaal kapot van de diefstal van zijn laptop, die blijkbaar bij een inbraak in zijn studio in Argentinië werden meegenomen. Alles wat maar van belang was voor zijn nieuwe film Tetro, stond in die computer en dat is hij nu allemaal kwijt. Ook namen de dieven een klein back-up apparaatje mee, waar 15 jaar aan data opstond die met Coppola’s werk en privé-leven te maken hebben, waaronder scripts en foto’s van zijn familie. Coppola’s computer werd gestolen toen vier gewapende inbrekers het kantoor binnendrongen, personeel vastbonden en computers, mobiele telefoons en andere spullen meenamen. Op één van die computers stond het 68 jaar oude Tetro script, dat Coppola met Matt Damon in de hoofdrol wil verfilmen.

In een interview op de Argentijnse televisie hield Coppola dan ook een pleidooi, waarin hij de inbrekers vroeg om het back-up apparaatje te retourneren, omdat de gegevens van onschatbare persoonlijke waarde voor de regisseur zijn. Coppola: “Het apparaat is maar een klein dingetje….maar de informatie is erg veel tijd waard. Als ik de back-up terug kan krijgen, dan scheelt me dat jaren, want al mijn familiefoto’s staan er op en al mijn schrijverij.”

Coppola is niet van plan zich door het incident uit Argentinië te laten jagen. Árgentijnen zijn erg aardige mensen,’aldus Coppola, die zijn studio waarschijnlijk wel naar de chique Palermo wijk gaat verplaatsen, omdat hij zich in Buenos Aires minder veilig voelt.

*** Youth Without Youth trailer ***

3 Comments

 1. BlackMoon

  Je laat toch niet al je belangrijke info staan op een laptop. Nu hoop ik dat hij zijn computer ook van een waterdicht paswoord-systeem heeft voorzien, anders kunnen zijn script nu nog gaan verkopen.

  Reply
 2. Marcus²

  Dan duurt het verdorie nog langer voor hij eindelijk weer met een nieuwe film komt. Hoeveel kost trouwens een kopietje maken op een cd-schijfje??

  Reply
 3. Dreamex

  Coppola wordt gewoon een dagje ouder en heeft z’n laptop ergens vergeten. Zijn entourage heeft dan maar een diefstal verzonnen.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *