Bad Lieutenant in een nieuw kleedje

Als we de geruchten mogen geloven over de nieuwe Halloween remake, zou de film zuigen als geen ander. Halloween (2007) van Rob Zombie is nog maar net 3 dagen uit in de Sates en in de commentaren op deze filmblog maakt Mrs Michaelmyers de remake van de cultklassieker van John Carpenter met de grond gelijk. Heel vreemd, gezien de trailer van de deze 9de Halloween er al veel beter uitzag dan de vorige versies…

Bad Lieutenant

Ik kan hierop weinig inbrengen gezien (1) de film nog niet uit is bij ons (2) de persoon in kwestie een gedownload werkkopij aan het bekritiseren was. Maar gezien de slechte rating op Rotten Tomatoes zinkt mijn hoop in een geslaagde remake van een cultfilm nu tot in mijn schoenen gezakt. Toch gebeurt het wel vaker dat een film in de States wordt afgebroken en in Europa op handen wordt gedragen. Hoe dan ook, de prent staat nummer 1 aan de box-office met een niet onaardige 26 miljoen dollar met zijn openingsweekend – en heeft nu al zijn productiebudget (20 miljoen dollar) terug gewonnen. Afwachten dus.

En terwijl deze cultklassieker in de bioscoop draait zou er een andere culthit worden herwerkt. En trouwens nog niet zo’n oude prent. Abel Ferrara’s Bad Lieutenant (1992) zou een remake ondergaan. Holy Crap !

Bad Lieutenant ’08 zou de titel zijn en de bedoeling is dat het ruwe verhaal van de originele film wordt bewerkt tot een hedendaagse, 21ste eeuw, post 9/11 New York misdaaddrama. Scriptschrijver William M. Finkelstein (Law & Order, NYPD Blue) is al aan het werk gezet om het origineel te bewerken. In het origineel van Ferrara speelt Harvey Keitel een naamloze, zelfdestructieve New York cop, die zwaar aan de drugs zit, gokt, steelt en vrouwen en hoertjes vernedert. Wanneer hij de moord op een non moet onderzoeken, begint hij ook na te denken over zijn eigen levensstijl en probeert hij zijn leven te beteren.

De nieuwe versie kent in ieder geval al een aantal wijzigingen zoals: de Bad Lieutenant heeft een naam gekregen, en die luidt Terence McDonough. Ook krijgt deze McDonough een achtergrondverhaal waarin wordt uitgelegd hoe hij het zover als luitenant heeft kunnen schoppen, waarom hij aan de drugs is geraakt en waarom hij zo gewelddadig en op seks belust is. Het verhaal rond de moord op de non is omgetoverd tot een verhaal over een drugs gerelateerde moord op vijf illegale immigranten uit Senegal. Of je dan nog wel kan spreken over een remake is nog maar de vraag en of een acteur de grote schoenen van Harvey Keitel zal kunnen vullen is nog een groter vraagteken.

2 Comments

 1. caligula

  Bad Lieutenant was een stevige film maar nu niet meteen een film die ik terug wil zien met een andere acteur. De film is amper 15 jaar oud en behoeft geen remake. Het verhaal was ook niet zo wereldschokkend.

  Een non vervangen met vluchtelingen? What’s the point. De originele film ging over de drang van zondaars om zich te bekeren. Het aspect van de non is essentieel want het geloof wordt uiteindelijk een obsessie van het personage.

  Deze film zal nooit het daglicht zien, of toch niet in de cinema.

  Reply
 2. Celisco

  Bad Luitenant was geen slechte film, heb de originele niet gezien dus kan niet vergelijken. De rol was echt weggelegd voor Nicolas Cage (tevens een van men favoriete acteurs).

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *