Stardust wordt de tweede zomerflop van 2007

Ik had al aangekondigd dat er naast de kassuccessen van de threequels Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007) ($957 miljoen wereldwijd), Shrek 3 (2007) ($736 miljoen wereldwijd), The Bourne Ultimatum (2007) ($170 miljoen in de States) en Spider-Man 3 (2007) ($890 miljoen wereldwijd), er ook een paar films waren die hun productiebudget niet konden terugwinnen met hun bioscoop-release. Men spreekt dan van een flop. En deze zomer waren twee films die het niet naar behoren deden.

Een “flop” hoeft het qua inkomsten niet noodzakelijk te doen als een doorsnee Belgische film. Een film zoals Evan Almighty (2007) die driemaal zoveel kostte dan normaal ($175 miljoen) behaalde toch $98 miljoen in de States en $20 miljoen elders. Maar dit volstaat dus niet om de torenhoge productiekosten te dekken.

De Fantasy film Stardust (2007) zou ook een serieuze tik hebben gekregen tijdens zijn première. De film haalde een miserabele $9 miljoen tijdens zijn opening in de States en sputtert nu op $30 miljoen wereldwijd. Voor een film die er $70 miljoen heeft gekost komt dit hard aan, en zeker met een opmerkelijke cast als deze (Claire Danes, Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Ian McKellen, …). Bij Evan Almighty zou je nog kunnen spreken van een vergissing van de producers die beter iets meer geld hadden gespendeerd aan de scenarist. Zo hadden ze meer kans gehad om Jim Carrey te hebben voor het vervolg (sequels zonder de oorspronkelijke cast worden meestal aanzien als B-quels).

Bij Stardust ligt de verklaring niet voor de hand. De film is gebaseerd op een succesvol boek en geregisseerd door Matthew Vaughn die toch Layer Cake (2004) op zijn palmares heeft staan. Hoe dan ook, Stardust is geen slechte film, maar kreeg gewoon teveel geld voor wat het uiteindelijk maar was. Daarnaast was de promotie van de film veel te bescheiden. De fout ligt bij deze twee flops voornamelijk bij de producers.

***Related Posts***
09/08/2007: Evan Almighty wordt één van de grootste flops uit 2007
27/12/2006: Top 10 flops van 2006

3 Comments

 1. Richard

  En the Invasion dan?? Kun je dat ook al een flop noemen?

  Reply
 2. De Puzzelaar

  Lol, die zullen wel spijt hebben gehad van hun film.

  Reply
 3. dave

  Films is nog maar pas een weekje uit. Mijn pronostiek US 65 miljoen Rest: 35 miljoen
  Hun productiebudget van 70 was ook véél te hoog ingeschat voor een dergelijke thriller.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *