Filmposters en kleuren

Is het jullie al opgevallen dat bij de eerste blik van een filmposter of de hoes van een dvd, je meteen een idee kan vormen over het genre en de stijl van de film. En dat zelfs zonder de titel te lezen. “Don’t judge a book by it’s cover?” Wel, bij filmposters liggen de zaken toch iets anders. Er zijn grafische patronen en kleurtinten die inspelen op onze verwachtingen. En dit is essentieel bij het promoten van een film. Laten we eens kort de kleuren van een filmposter ontleden.

Eén van de weblogs die ik af en toe eens bezoek is Speak Up, en een paar dagen geleden had de blog een interessante analyse gemaakt over de kleur van blockbuster films. Het onderzoek gebeurde met een kleurschema van de 5 meest succesvolle films in elke MPAA categorie (NC-17, R, PG-13, PG, D). De auteur Armin Vit wou uitzoeken of er effectief een patroon was voor het design van filmposters. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar zoals dat bij alle uitzonderingen het geval is, zetten ze ‘de regel’ nog maar eens in de verf.

Ik zal bij deze de bevinden eens toepassen op een aantal recente films en deze groeperen volgens genre. Armin merkte op dat er een aantal basisregels in het kleurenschema zitten. Zo hebben Komediefilms & Romantische Komedies voornamelijk volle kleuren en een witte achtergrond terwijl andere films eerder naar een donkere/zwarte achtergrond neigen. Filmgenres kan je verder onderverdelen naar gelang het gebruik van kleuren. Science Fiction & Fantasy Films gebruiken nogal graag blauwe of groene tinten (al dan niet te wijten aan het veelvuldig gebruik van Blue- en Green-Screens tijdens de productie). Actiefilms zoeken het in de warme tinten met een voorkeur voor rood en geel (al dan niet te wijten aan de kleur van explosies). Horrorfilms gebruiken aardse-kleuren met een voorkeur voor bruin en zwart, al dan niet besprenkeld met bloed. Animatiefilms gebruiken een brede waaier van kleuren die het kleurenpatroon weergeven van de animatiefilm in kwestie.

*** Horror Posters ***

100 Tears (2007) van regisseur Marcus Koch vertelt het verhaal van een circusperformer die beschuldigd wordt van misdaden die hij niet gepleegd heeft. Jaren later komen zijn innerlijke demonen naar boven en neemt hij, volledig verworpen, z’n wraak op de mensen die zijn leven in deze staat hadden gebracht. Hij lijkt niet meer te kunnen stoppen. Pathology (2007) van Marc Schoelermann gaat dan weer over een groepje geneeskundestudenten die een discussie beginnen over de ‘perfecte moord’. Ze besluiten een weddenschap af te sluiten wie van hen een dusdanig perfecte moord kan begaan, dat zelfs de beste pathologen niet kunnen achterhalen wat er gebeurd is met het slachtoffer… In Resident Evil: Extinction (2007) van Russell Mulcahy volgen we de overlevenden van Raccoon City die door de Nevada woestijn reizen, hopende dat ze Alaska kunnen bereiken. Alice (gespeeld door Milla Jovovich) sluit zich bij deze karavaan aan, en bindt tezamen de strijd aan tegen de kwaadaardige Umbrella Corporation.

*** Comedy Posters ***

In Good Luck Chuck (2007) van Mark Helfrich zien we Chuck (Dane Cook) die het uitmaakt met zijn vriendin en al vrij snel hierna te horen krijgt dat zij de ware heeft gevonden en op het punt staat te trouwen. Met Chuck’s nieuwe (ex)vriendin gebeurt hetzelfde. En zo herhaalt dit patroon zich. Het blijkt dat Chuck een soort geluksbrenger is voor alleenstaande jongedames. Ze willen allemaal met hem omgaan, om daarna de ware te vinden. Chuck echter moet een manier vinden om dit patroon te doorbreken en een vriendin voor zichzelf te houden. The Nanny Diaries (2007) van Robert Pulcini en Shari Springer Berman vertelt het verhaal van een studente (Scarlett Johansson) die een baantje krijgt bij een rijke New Yorkse familie als kinderoppas. Al snel komt ze er achter dat de ouders van het nogal verwaarloosde 4-jarige jongetje een zeer moeilijk huwelijk hebben. Bovendien is de moeder een verwend nest dat alleen aan zichzelf denkt en vader vrijwel nooit aanwezig. De studente wordt al snel Nan (naar ‘nanny’) genoemd en ze krijgt niet alleen haar handen vol met het jongetje, maar met het gehele disfunctionele familieleven. In I Now Pronounce You Chuck and Larry (2007) (een tweede komedie met de naam ‘Chuck’ in de titel) van Dennis Dugan vertelt het verhaal van Chuck Levine (Adam Sandler) en Larry Valentine (Kevin James). Ze zijn de trots van hun brandweerkorps: je kunt altijd op hen aan en ze staan altijd aan elkaars zijde. Chuck echter is een verstokt vrijgezel, terwijl Larry dol is op zijn gezin. Ooit heeft Larry Chuck’s leven gered zodat hij hem wat schuldig is en de tijd is gekomen dat Larry iets terugvraagt: ze moeten zich als formaliteit registreren als samenwonende heren, zodat Larry’s kinderen aanspraak maken op een levensverzekering-uitkering. Helaas dat toevallig een vervelende bureaucraat uitgerekend deze zaak besluit te onderzoeken en de heren gedwongen worden daadwerkelijk samen te wonen…

*** SF & Fantasy Posters ***

Transformers (2007) van Michael Bay vertelt de clash tussen de Autobots en de Decepticons op planeet aarde. Stardust (2007) van Matthew Vaughn vertelt het verhaal over de half-elf jongen Tristran, die het hart van zijn geliefde Victoria wil winnen. Hiervoor moet hij op zoek naar een vallende ster, genaamd Yvaine, die hem naar een magische wereld leidt. Hier moet hij het opnemen tegen de boosaardige heks Lamia en piraat Captain Shakespeare. In Beowulf (2007) van Robert Zemeckis zien we Beowulf (Ray Winstone) die besluit om een einde te gaan maken aan de ellende en verwoestingen, waarvan het monster Grendel (Crispin Glover) de oorzaak is. Maar de strijd blijkt vele malen moeilijker en zwaarder dan Beowulf ooit had kunnen denken. Maar Grendel blijkt niet het enige probleem, zijn moeder (Angelina Jolie) verschijnt al spoedig ten tonele om ook strijd tegen Beowulf te leveren.

*** Action Posters ***

DOA: Dead or Alive (2006) van Corey Yuen gaat over een jaarlijks martial arts toernooi waar alleen de beste vechters van de wereld welkom zijn. Laat de Japanse prinses Kasumi dit jaar een uitnodiging voor DOA gekregen hebben: een perspectief om de schijnbare dood van haar broer te onderzoeken, die het toernooi ervoor verdwenen is… Kasumi, drie andere puike dames en de wereldtop van de mannelijke kunne vechten om de titel en het prijzengeld. Gebaseerd op het gelijknamige spel. In War (2007) van
Philip G. Atwell zien we de collega van FBI agent Jack Crawford vermoord worden door de mysterieuze huurmoordenaar ‘Rogue’. Jack zweert om wraak te nemen. Wat volgt is een intensieve klopjacht op ‘Rogue’, die bovendien een dodelijke oorlog heeft ontketend tussen twee Aziatische misdaadsyndicaten. In Rush Hour 3 (2007) van Brett Ratner zien we inspecteur Lee (Jackie Chan) en detective James Carter (Chris Tucker) die in Parijs verblijven. Blijkbaar is er een Chinese triade in de stad aanwezig. Lee en Carter raken onvrijwillig betrokken bij de zoektocht naar deze criminelen.

2 Comments

  1. Miiki

    gaat tegen die regel in met gebruik van witte achtergronden. Misschien daarom ook de reden waarom ze zo opvallen?

    De ‘Good Luck Chuck’ poster met Dane Cook in bed met Jessica Alba moet de meest verkeerde poster zijn ooit!

    Reply
  2. tagoean

    Hele coole post deze over de filmposters en hun kleuren. Ik vond het erg boeiend en had die manier van kijken naar posters nog niet opgemerkt. Serieus nice! 🙂

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *