Ratatouille (2007) ****½ Blu-ray review

Eén van de meest indrukwekkende en postmoderne animatiefilms van de laatste jaren was zonder enige twijfel de retro-futuristische The Incredibles (2004). Nu trekt Oscarwinnaar Brad Bird (The Iron Giant) opnieuw de aandacht met Ratatouille (2007), naar het typische Franse gerecht van gestoofde groetjes. Ratatouille zal de achtste Pixar-film worden. Niet meteen te vergelijken met het aantal Disney-prenten, maar Pixar staat wel garant voor kwaliteit (Toy Story 1 & 2, A Bug’s Life, Monsters & Co, Finding Nemo). Hoewel, hun vorige prent Cars (2006), toch maar een teleurstellende bedoening was.

ratatouille_2007_blu-ray.jpg

Korte inhoud: Remy (stem van Patton Oswalt) is een rat die constant zijn leventje in een duur Frans restaurant op het spel zet. Niet alleen vanwege zijn liefde voor lekker eten, maar ook omdat hij dolgraag zelf topkok wil zijn. Wanneer een jonge jongen, die ondanks zijn gebrek aan talent een baan in de keuken krijgt aangeboden, de talenten van Remy ontdekt, is dit zijn kans om z’n droom uit te laten komen.

Ratatouille is in Amerika niet meteen de grootste hit geworden aan de box-office (179’904’396 dollar – verre van een flop dus). De “iets” kleinere recette dan verwacht was volgens een aantal bronnen te wijten aan het slecht scoren van animatiefilms met ‘ongedierte’ – waarschijnlijk verwijzend naar de recente Flushed Away (2006). Maar dan vergeten ze wel het ongedierte waarmee alles is begonnen voor Disney, nl. Mickey Mouse. Volgens mij is het een aaneenschakeling van diverse factoren, waaronder de keuze van de ‘Franse titel’ die voor heel wat Amerikaanse jongeren waarschijnlijk niet zo gemakkelijk in de mond ligt, de duur, de bescheiden promotie i.v.m. de vorige prenten,… Heeft Pixar dan met deze Ratatouille zijn magische recept verloren voor succes? Helemaal niet! Deze animatieprent is om van te smullen en staat momenteel in mijn lijstje als één van de beste films uit 2007 (tot nu toe).

Regisseur Brad Bird was vanaf het begin betrokken bij Ratatouille. Hij bedacht het verhaal samen met drie andere Pixar-schrijvers en schreef vervolgens zelf het script, terwijl hij de film ook regisseerde en het stemmentalent begeleidde. Net als bij The Iron Giant en The Incredibles toont hij zich opnieuw een perfectionist, die niet tevreden is totdat elke detail liefdevol is geanimeerd (let bijvoorbeeld op de animatie van het haar). Het is met gemak de beste animatiefilm van het jaar, ja zelfs nog net voor The Simpsons Movie (2007). Het zal een spannende race worden tussen deze twee prenten voor de Oscar – en misschien haalt er één wel een nominatie binnen voor ‘Beste Film’.

Ratatouille pic 02

© Pixar Animation Studios & Walt Disney Pictures

Het lijkt een animatie te zijn voor de allerkleinsten in vergelijking met The Incredibles, maar dat is het dus niet. Deze Pixar-prent is bestemd voor zowel jong en oud. Het verhaal steekt knap in elkaar en is met heel veel passie voor de diverse karakters verteld, met een niet onaardige Amerikaanse knipoog naar de Franse cultuur en de traditionele Disney-films. Het enige minpuntje is volgens mij de duur van de film (110 min). Het mocht allemaal wel iets korter. Waarschijnlijk waren de makers zo gecharmeerd door Ratatouille dat ze er met moeite in konden knippen. De film is bij ons al in de bioscoop sinds 1 augustus 2007. Go and see it!

rating


Beoordeling: 4.5 / 5

Recensie door op 3 augustus 2007

 

*** Ratatouille trailer ***

6 Comments

 1. jeronimo

  lijkt me heel leuk!!!

  Reply
 2. Gregg

  Spijtig dat de Disney thematiek er weer iets te sterk wordt ingeramd, maar voor de rest prima animatiefilm.

  Het is overigens iets wat je in de bioscoop moet zien, want de details van Parijs en de keuken zien er geweldig mooi uit op het grote scherm.

  Reply
 3. Stefaan

  Eén van mijn favoriete scènes in de film (en dat stukje zit ook in de trailer) is het moment waarop Rémy de soep ‘corrigeert’. Heerlijke camerabeweging daar.
  @Dave: Hoeveel kan een beoordeling bij jou krijgen (in sterren)? Is vier sterren het maximum?

  Reply
 4. daveda

  sinds 2005 nog niet moeten uitdelen. Maximum tot nu toe is 4½ voor een bespreking van Heat van Michael Mann. Moet wel nog films als LotR, Star Wars, The Godfather II,… en zo bespreken. 😉

  Reply
 5. Christian Debackere

  Wat een prachtige blog !

  Reply
 6. Rene van den Abeelen

  CARS een teleurstellende bedoening? Ik heb me ontzettend vermaakt met deze film!
  Geen idee of-ie minder heeft opgebracht, maar ik vond het een vreselijk leuke film.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *