Transformers (2007) ** Blu-ray review

Het gebeurt niet vaak dat ik bij een tweede visie een film ‘slechter’ of ‘beter’ vind, maar bij Transformers (2007) was dat wel het geval, en nog wel in positieve zin. Bij mijn eerste bezoek in de bioscoop had ik zoiets van WTF, waarom de science-fiction inruilen voor doelloze-clichévolle-bombastische-Michael-Bay-melo voor pubers, en die bovenop nog eens veel te lang duurt voor wat het maar te vertellen had? Waarom een (min-of-meer) stevig actie concept verwateren tot een met kartonnen figuurtjes gevulde commercial voor speelgoed?

transformers_2006_blu-ray_steelbox.jpg

De stemmen van de bots vond ik maar idioot en het geheel was nogal ‘saai’ te noemen. Je zou denken dat een regisseur na het maken van bespottelijke films als Pearl Harbour (2001) en Armageddon (1998) ermee zou kappen en geiten gaan fokken in de Alpen. Neen dus, Bay draait nog steeds op volle toeren…door, tot spijt van wie het benijdt.

Maar goed, ik heb de prent een tweede kans gegeven. En – deels te wijten doordat ik geen hoge verwachtingen meer had – kon ik er nog wel van genieten, en dan in het bijzonder het indrukwekkende animatiewerk van ILM. Ik moet tevens toegeven dat in vergelijking met Michael Bay’s vorige films hij “iets” meer maturiteit heeft gekregen. Je merkt dat in de iets kalmere montage (je ziet beter wat er gebeurt en er zitten zelfs een paar actie-scenes met slow-motions in!), maar ook in de manier hoe hij met zijn hoofdpersonage Sam Witwicky (Shia LaBeouf, zie pic) omgaat en hem toch iets meer karakter gaf (dan de rest van de kartonnen Kelvin Klein figuurtjes en eye-candy-materiaal). Bay is nog niet volgroeid tot de status van het indrukwekkende neo-classicisme van Roland Emmerich’s The Day After Tomorrow (2004), maar je merkt toch dat hij die richting uit wil gaan. Zou het kunnen dat Steven Spielberg hiervoor iets tussenzit als executive producer? Spielberg is in ieder geval een betere leermeester dan producer Jerry Bruckheimer (die met zijn vingers van dit project bleef). Bay heeft de regie van Transformers in ieder geval niet cynisch opgevat (zoals Pearl Harbour en Armageddon) en dat werkt uiteindelijk veel beter voor deze prent.

Maar ja, er zitten natuurlijk ook weer die overbodige shots van helikopters die voorbij de ondergaande zon zweven, soldaten in slow-motion, achtervolgingen in groothoek en overladen met explosies en afgeroomd met ronduit slechte muziek van Steve Jablonsky, geheel gebaseerd op het werk van Hans Zimmer.

Korte inhoud: Heel lang geleden was er een oorlog op de planeet Cybertron, tussen de Autobots en de Decepticons. Vele jaren later, op de planeet Aarde, koopt de jonge Sam Witwicky zijn eerste auto en komt tot de ontdekking dat het de Autobot Bumblebee is. Deze is er om Sam te beschermen, aangezien Bumblebee niet de enige Transformer is die op Aarde is gekomen. Ook de Decepticons zijn op Aarde en beginnen het Amerikaanse leger aan te vallen. Als Sam (Shia LaBeouf) en zijn vriendin Mikaela (Megan Fox) dan ontdekken dat het leger van plan is zowel de vijandige Decepticons als de vredelievende Autobots te vernietigen, proberen ze een nieuw plan te bedenken om de Decepticons te stoppen…Hier vinden jullie de trailer.

Het is allesbehalve een geslaagde prent, maar het is dan ook weer niet zó slecht. Ik bedoel, dit is een idiote popcorn-prent waar je niet veel inhoud moet gaan zoeken, maar die toch voldoende entertainment weet te brengen om de zaal niet uit te lopen én zelfs een tweede visie te overwegen (enfin, ik bekend, ik had een tweede invitatie gekregen). Maar ook actiefilms met meer aandacht voor karakter-opbouw werken, ik denk dan maar aan veel van de John McTiernan films. Het is gewoon spijtig dat Transformers niet iets meer voor een volwassen publiek kon zijn. Laat die 8-jarige pubers naar K-3 films kijken en geef ons films waar we echt rillingen krijgen.

Dit zal wel de domste film zijn van de eeuw (tot nu toe) maar is ook wel bij momenten heel leuk om te zien. Ik ga niet zeggen, allen daarheen, maar als je de film kan zien in de bioscoop: DOEN! Al was het maar om te genieten van het puike werk van ILM of voor de babe-liefhebbers, de uitserst knappe Megan Fox en Rachael Taylor. Transformers is vanaf 4 juli in onze bioscopen.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 24 juli 2007


*** Transformers trailer ***

15 Comments

 1. Silverspike

  Het eerste uur van Tansformers kon me weinig bekoren, de actiemomenten waren tof maar de humor was echt om te janken. Verschrikkelijk slecht!!!

  Ik heb van nature al een hekel aan die cliché-blockbuster-films-humor maar dit was echt te triest voor woorden. Gelukkig zijn de visuele effecten verbluffend en is er inderdaad weinig ruimte voor voorspelbare irritant cynisme. Wel weer een beetje jammer dat Bay’s typerende schokkerige, extreme close-up filmtechniek de actie niet altijd even goed in beeld weet te krijgen maar wanneer dit wel goed gaat, is het ook echt geweldig, zoals je zegt met die enkele slow-motions.

  Ik heb er hoe dan ook van genoten…buiten dat eerste uur.

  Reply
 2. arjen

  Zoals we ondertussen gewend zijn van Michael Bay is het camerawerk natuurlijk potsierlijk om er hoofdpijn van te krijgen en is het acteerwerk tenenkrommend. Toch kijkt de film lekker weg. Dat is vooral te danken aan de coolheid van de Autobots en Scepticons en ja, natuurlijk ook een beetje Megan Fox. grrrrrrrrrrrr … Die wist mij wel te bekoren en mijn irritatie weg te nemen. Het is natuurlijk veel te weinig om de film daadwerkelijk geslaagd te noemen.

  Reply
 3. Mike

  Bwah, het viel me wel allemaal mee. Tuurlijk, teveel overbodige dingen zoals humor, menselijke personages, etc. Die tijd konden ze beter besteden aan het uitwerken van de TF personages en hun relatie(Megatron >

  Reply
 4. Accu

  Mijn grootste vrees werd realiteit na het zien van Transformers. Michael Bay is er wederom in geslaagd een actieprent te verpesten met een verhaal dat mij van te voren zeker wel kon bekoren.

  Bay heeft er een handje van om zo veel mogelijk ‘over te top’ actie scènes in één film te proppen. Er is gewoon geen moment van rust !! Door met een flinterdun verhaal en een kansloze liefdesstory de overgebleven tijd te vullen wist hij mijn ergernis nog verder op te drijven. Toen daarnaast de zogenaamde humor ook al van bedenkelijk niveau bleek te zijn was voor mij snel de maat vol en had ik ook zeer sterk de neiging de bioscoop te verlaten. Maar mijn liefde voor de transformers uit het verleden wisten mij toch op mijn plek te houden.

  Het enige pluspunt vond ik de special effects, zeer goede computeranimaties van de transformers en hun transformaties.

  Reply
 5. Kenneth

  Wie enkel van een film kan genieten als hij kan bogen op diepgravende, existentiële dialogen, in elkaar gevlochten, meanderende verhaallijnen en een neo-realistische mis-en-scène , blijft beter ver weg van Transformers. Iedereen die eens overdonderd wil worden door de spectaculairste en de meest explosieve blockbuster van het jaar, kunnen wij Michael Bay’s beste werk sinds The Rock van harte aanbevelen.

  Transformers vindt van de eerste tot de laatste minuut de juiste tongue-in-cheek toon die dit soort big, loud, dumb fun omtovert de heerlijk entertainende rollercoaster die het is geworden. Wie dacht dat Bay al zijn kruit had verschoten met de uitzinnige actiescènes in Bad Boys 2 is eraan voor de moeite. Transformers bevat alles wat je van de voormalige videoclipfilmer kan verwachten en véél meer. Waanzinnig knappe CGI, talloze slow-motion helicoptershots, intense vuurgevechten en naar schatting 1736 explosies. Daarenboven valt er met momenten ook echt te lachen met de vele grappige oneliners.

  Bay en producent Steven Spielberg verkozen een jonge, hippe cast boven de gevestigde waarden die meestal dit soort peperdure spektakelfilms bevolken. Het geeft de enige zomerblockbuster die (voorlopig) nog geen deel uitmaakt van een filmfranchise een extra frisse toets. Bovendien zetten coming star Shia LaBeouf en de verrukkelijke Megan Fox tenmidden van de chaos ook nog eens sympathieke personages neer waar je echt om geeft. Het fantastische stemmenwerk van de Autobots transporteerde mij naar vrije namiddagen uit mijn kindertijd toen ik me onledig hield met het bekijken van de Transformers-cartoons en zat te spelen met de action figures van Optimus Prime en de zijnen.

  Die Hard 4.0 blijft de must-see van de zomer maar wie zich ook aan een tweede film waagt, zal zich met Transformers niet bekocht voelen. Deze explosieve blockbuster breekt nog altijd box office-potten over de grote plas. Vlaamse bioscoopgangers kunnen nu de massa gaan vervoegen.

  Reply
 6. BlackMoon

  Transformers sucked! Mijn grootste issue met Transformers is echter dat het verhaal niet uit het oogpunt van de robots wordt verteld. De oorspronkelijke tekenfilmserie ging vaak over de onderlinge machtsstrijd tussen de robots, waarbij er af en toe wat mensen beschermd moesten worden. In de film ligt het accent op de menselijke soap, en zijn de robots er eigenlijk alleen om wat blitse actiescenes te kunnen schieten. Zelfs Megatron heeft nauwelijks dialoog en da’s toch schandalig! In plaats daarvan krijgen we een boel totaal overbodige people-scenes, zoals bv. het verhoor met die schaal donuts. Waar sloeg dat nou op? En wat gebeurt er verder met die twee?? Waarom noemt die film trouwens Transformers???
  Deze film is duidelijk gemaakt voor pubers die nooit de serie hebben gezien en die opgewonden raken door het flitsende camerawerk, de luide explosies en de domme scènes zoals Bumblebee die plast op die agent…hahaha…

  Reply
 7. Dries

  De transformers is echt een film om in de bioscoop te gaan bezien, de film beantwoord aan de Hollywood defintie:
  – geen verhaal
  – beetje romantiek
  – gewone sterveling wordt held
  – waanzinnige special effects
  – humorsausje
  – waanzinnige special effects (tja, dit moet ik zeker tweemaal vermelden)
  – voorspelbaar happy end

  Reply
 8. dave

  zonder ster-acteurs.
  😉

  Reply
 9. Keviien

  simpelweg, ik snap niet hoe jullie deze film op welke manier dan ook slecht kunnen vinden, alles was perfect in deze film, dit is dan ook als je niet een perectionist bent en alle nadelige foutjes eruit gaat lopen plukken, als je een film gaat ga je er voor zitten en gewoon kijken en je erin verdiepen, sorry hoor maar hoe het ook keert ik vind het echt zielig als je deze film eerder slecht als goed kunt noemen

  Reply
 10. Sammy-boy

  een totaal wangedrocht met hyper-kinetische actie, puberale humor en extreem melig romantiek
  alle acteurs lijken weggelopen uit een domme tienerserie en zelfs turturro maakt zichzelf ronduit belachelijk

  Zeker de flop van het jaar!

  Reply
 11. Philip

  Wat ik uit dit alles niet begrijp, is dat er mensen zijn die een film zoals Armageddon slechter vonden dan deze crappy film. Ik vond Armageddon een hele goeie “popcornfilm”, ik heb hem zelfs meerdere keren gezien.

  Maar dit sloeg echt alles. Ik vond de structuur trouwens ook nogal chaotisch en ik had geen voeling met de hoofdpersonages (hetgeen ik bij Armageddon wel had). Dat dit genre film niet geloofwaardig is, nog tot daar (daar is het het genre niet voor). Maar dat is nog geen excuus om zo een slechte film te maken.

  Bad boys (1, want 2 was ook schandalig slecht), Armageddon, the Rock… dat waren goeie aktiefilms.

  Maar eigenlijk zou ik beter niets meer zeggen… want ik moet toegeven dat ik de film uit pure frustratie na een 85-tal minuten uitgezet heb.

  Reply
 12. ghostrider

  grappig coole special effects romantiek meer moet er niet in een film zitten een echte hollywood film dus zo moet ik ze hebben en niet die melige shit of babbelfilm die de rest wil hebben blijkbaar

  Reply
 13. Sander

  Ik zie hier nogal veel overdreven negatieve reacties. Om maar te beginnen, de persoon boven mij zegt van nature al een hekel te hebben aan ‘cliche-blockbuster-films-humor’, als zo’n genre al uperhaupt bestaat kijk je alsnog niet objectief tegen een film als Transformers aan.

  Veel mensen maken vervolgens de vergissing om de Transformer series te gaan vergelijken met de film. Natuurlijk hebben ze hetzelfde thema, maar het is belangrijk ze los van elkaar te zien. De productiewijze, tijdsperiode en het publiek zijn veranderd, met als een gevolg een ander resultaat.

  Hoewel de scene’s en de humor soms lichtelijk overdreven zijn is dit toch een goede film. Deze film is duidelijk niet bedoeld als diepgaand cultureel hoogstandje, dat moet je er dan ook niet van verwachten. Als je echter op zoek bent naar goede actie, gecombineerd met goede humor en zeer mooie omgevingen en special effecten dan is dit je film. Hoewel misschien iets meer aandacht had moeten worden besteed aan de interactie van de robots denk ik dat Michael Bay een hele goede film heeft neergezet, misschien wel de beste van dit jaar (in mijn mening).

  En voor de zwartkijkers hier; wees objectief en ga geen zaken van een film verwachten die logischerwijs niet verwacht kunnen worden. Verder is overdrijven natuurlijk een kunst, ik citeer ‘het camerawerk is natuurlijk potsierlijk om er hoofdpijn van te krijgen en is het acteerwerk tenenkrommend.’ Zwaar overdreven natuurlijk, het camerawerk is soms was vluchtig, maar zeker niet slecht. De acteerprestaties zijn objectief gezien absoluut niet slecht. Buitengewoon overdreven negatieve reactie dus.
  Geef een eerlijke film eerlijke kansen.

  Reply
 14. foxcon

  ik begrijp niet wat jullie allemaal slecht vonden aan deze film, ik moet zeggen dat ik helemaal geen fan ben van transformers en dus helemaal geen zin had om deze film te zien. mijn vriend heeft me dan toch overtuigd om deze film te zien en ik moet zeggen dat ik mijn mening 100000% heb moeten herzien, deze film was volgens mijn mening de beste film van 2007, perfect in alle aspecten. visual effects, zeker de muziek, het verhaal en de actie.

  deze verbluffende film verdient veel beter dan die negatieve commentaar van jullie, al moet ik toegeven dat het begin van de film inderdaad wat traag was.

  Reply
 15. Kelsy

  Ondanks de waanzinnig goede special-effects die deze film rijk is ben ik toch niet zo onder de indruk van de film als geheel. Deze film is mijn inziens weer een goed voorbeeld hoe men een comic kan verpesten in een film.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *