Valkyrie met Tom Cruise over de Hitler-aanslag

Ik ben altijd aangetrokken geweest tot films met een historische achtergrond, en acteur Tom Cruise vind ik best wel een talentvol acteur die een groot bereik heeft qua acteerspel. Zijn privé-leven kan me anders gestolen worden. Bijgevolg kijk ik wel uit naar Valkyrie (2008) (naar de codenaam die werd gebruikt voor de operatie), de film die handelt over het complot om een aanslag te plegen op Adolf Hitler. De film zal in beeld worden gezet door niemand minder dan Bryan Singer (The Usual Suspects, Superman Returns) die al wat ervaring heeft met nazi-psychologie in de schitterende Apt Pupil (1998). Ik had hieraan reeds een post gewijd, maar de mensen van Coming Soon voegen het daar aan toe:

valkyrie_2008_poster.jpg

United Artists is targeting an August 8, 2008 release for the Bryan Singer-directed Valkyrie (vorige titel was Rubicon). In the thriller, based on actual events and written by Nathan Alexander and Christopher McQuarrie, German generals hatch a scheme to assassinate Adolph Hitler at the height of World War II.

Het verheugd me tevens om hier een pak hoopvolle cast bij elkaar te zien: Patrick Wilson (die we eerder nog zagen in het afkooksel van Desperate Housewives en Magnolia – Little Children), Bill Nighy (a.k.a. Davy Jones), Kenneth Branagh (die is gewoon Shakespeare resurrected), Carice Van Houten (Zwartboek), Stephen Fry (Wilde), Tom Wilkinson (Batman Begins) en Armin Mueller-Stahl (de enige in het lijstje met Duitse roots). Tobias Moretti was aangesproken om de rol van Adolf Hitler te vertolken, maar hij moest afzeggen omwille van conflicten met zijn planning.

Ik ben benieuwd of deze prent qua authenticiteitswaarde eerder trekken op een Mission:Impossible film of van het kaliber van Der Untergang.. Amerikaanse, Britse, Hollandse accenten in een eigenlijk zuiver Duits verhaal. Ik had eerder een Thomas Kretschmann of een Sebastian Koch verwacht als hoofdacteur, maar bon, Tom Cruise is ‘executive producer’ (samen met Paula Wagner) dus heeft hij zich meteen ook de hoofdrol aangemeten van Col. Claus von Stauffenberg. Hopelijk laat hij Bryan Singer zijn ding doen…want ja, ik denk dat het vooral een Tom Cruise films zal worden en geen Bryan Singer film.

Update18/08/2007: Op de Duitse set van Valkyrie is een ongeluk gebeurd met een Duitse legertruck. De truck vol figuranten reed door een bocht toen de zijkant van de truck los sprong en elf man uit de vrachtwagen viel. Eén man raakte ernstig gewond, de andere tien werden in het ziekenhuis behandeld, maar konden al vrij snel weer gaan. Volgens de Duitse politie zijn er geen beroemdheden gewond geraakt bij het ongeluk. De Wehrmacht truck die tijdens de opname werd gebruikt wordt op dit moment door de politie onderzocht.

Er is veel kritiek op Valkyrie in Duitsland. Het is vooral gericht op Tom Cruise, omdat men het niet erg oké vinden dat iemand die zijn ziel aan Scientology heeft verkocht een Duitse held als kolonel Claus von Stauffenberg speelt, die in 1944 een aanslag op Adolf Hitler beraamde. Om die reden werd de filmcrew o.a. de toegang tot het stafkwartier van Von Stauffenberg ontzegt, Bendler Block (nu een gedenkteken voor het Duitse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar Von Stauffenberg later ook werd geëxecuteerd.

***Related Posts***
30/05/2008: Weinsteins brengen andere Valkyrie op de markt
17/11/2007: Valkyrie trailer
10/10/2007: Wederom pech voor Tom Cruise en zijn Valkyrie
22/03/2007: Kritiek op de nieuwe Tom Cruise film over Adolf Hitler

2 Comments

 1. Accu

  “René, you look like Gen. Von Klinkerhoffen ! ”

  Reply
 2. Jurgen

  Ik vrees een beetje dat met Cruise in de hoofdrol de aandacht van de inhoud of van de film zelf zal weggetrokken door Mr. Scientology. Jammer dat ze geen goeie karakteracteur hebben gekozen (idd genre Kretschmann, Liam Neeson, Clive Owen,…) in plaats van een superster als Cruise.
  Tenzij men er natuurlijk meer een spannende avonturenfilm wil van maken in plaats van een historisch-realistisch drama. Dan ben je met Cruise aan het juiste adres.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *