The Golden Compass het noorden kwijt

Nope, dis is geen sequel op The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe (2005) (zie poster), maar wel de fantasy-film The Golden Compass (2007)(a.k.a. His Dark Materials: Northern Lights), gebaseerd op het boek van Philip Pullman. Hopelijk wordt deze film stukken beter dan Eragon (2006). In ieder geval hebben ze een indrukwekkende cast kunnen samenbrengen, Nicole Kidman, Daniel Craig, Kevin Bacon, Eva Green, John Hurt en Eric Bana. Je zou denken, dit kan niet meer fout lopen…


The Golden Compass 01The Golden Compass 02The Golden Compass 03The Golden Compass 04The Golden Compass 05The Golden Compass 06

Met zo’n indrukwekkende cast, een moeilijk boek om te verfilmen (veel plotwendingen, veel fantasy stuff, een pak speciale effecten,…), daarvoor gaan ze toch wel een “ervaren” regisseur voor gevonden hebben. Wie? Chris Weitz?! Who the f@ck is Chris Weitz?! Co-Regisseur van About a Boy (2002) en Co-regisseur van Down to Earth (2001)? Dus m.a.w. DIT wordt zijn DEBUUT als (solo-)regisseur?! Hebben de producers dan NIETS geleerd uit Eragon. Stupid, stupid, stipid! Zelfs Erik Van Looy heeft meer ervaring als cineast dan deze kwiet, en Van Looy zijn Hollywood projecten blijven maar in de kast liggen. Ik zeg niet dat hij de beste regisseur zou zijn voor het project (verre van – Van Looy heeft zich vooral bewezen in het thriller-genre), maar kom, opnieuw een debuut-regisseur op een project van dezelfde allures als f@ckin’ Lord of the Rings (2001). This SUCKS! Hier gaan de 180 miljoen dollar productiekost en de 100 miljoen promotiekost in de goot belanden want deze prent haalt amper 100 miljoen dollar in zijn gehele bioscoop-release in de States. Mark my words! Acteertalent en een stevig én complex verhaal MOET vergezeld worden met een ERVAREN regisseur.


Nicole Kidman 01Dakota Blue Richards 02
Photographed by Laurie Sparham © 2007 New Line Cinema

Korte inhoud: Het jonge meisje Lyra Belacqua (Dakota Blue Richards) leeft in Oxford in een parallel universum. Hier zijn de zielen van overleden mensen zichtbaar als dieren die telkens van gedaante verwisselen. Op een dag hoort ze haar vader een discussie voeren over een nieuw fysiek element: Dust. Dit element heeft de kracht om werelden te verenigen, waardoor het zowel begeerd als gehaat wordt door verschillende partijen, waaronder de Kerk. Lyra onderneemt een reis naar het element, en moet de strijd aangaan met demonen, geesten en andersoortige wezens, slechts bewapend met een magisch kompas.

Dakota Blue Richards 03Daniel Craig 04
Photographed by Laurie Sparham © 2007 New Line Cinema

De trailer ziet er visueel indrukwekkend uit (vooral het efficiënte gebruik van matte-painting), maar New Line kent ondertussen ook wel de truuken van de foor om net datgene te onthullen om het publiek naar de zalen te trekken (vooral niet veel dialoog en interacties en af toe dingen wegfaden). De posters van de film zien er ook wel indrukwekkend uit. Maar de trailer van Eragon zag er anders ook wel indrukwekkend uit. Ik ben heel sceptisch vooral omdat ik zo het gevoel heb dat het boek van Pullman net iets te commercieel wil zijn en zich bezondigd aan overkill. Eva Green zit nauwelijks in de trailer (zweeft daar wel ergens rond), we zien constant dezelfde camerabewegingen en kunnen ze alstublieft STOPPEN met te zeggen dat deze film van de makers is van Lord of the Rings. From the Producers of wil uiteindelijk NIETS zeggen over de kwaliteit van de film en daar wordt al te graag op een foute manier mee uitgepakt, zoals bij The Comebacks (2007) of The Killing Floor (2007). Deze twee voorbeelden komen zelfs niet aan de hielen van de films waarmee ze te koop lopen. Maar bon, ik zal The Golden Compass zeker wel gaan meepikken in de bioscoop vanaf 5 december 2007.

Update 13/12/2007: Het ziet er niet goed uit voor The Golden Compass, als ze hun productiebudget van 180 miljoen moeten terugwinnen. Zoals ik in mijn post schreef zullen ze met moeite 100 miljoen halen aan de Amerikaanse box-office. Een anoniem mongooltje in de reacties dacht dat de film al zijn productiebudget in de States had teruggewonnen in zijn openingsweekend, maar niets is minder waar. De film haalde slechts 25 miljoen dollar tijdens zijn openingsweekend in de States, maar heeft nog lang geen 100 miljoen, laat staan 180 miljoen. De film doet het in de rest van de wereld iets beter (50 miljoen dollar), maar ik zal na een maand of twee wel eens een rekensommetje maken. In ieder geval lijkt mijn pronostiek uit te komen, … of wat dacht je. ;p

17 Comments

 1. Ascardis

  Juist trailer bekeken en dit wordt dus voor -12 jarigen. Dan nog liever een Harry Potter.
  Waar blijven de fantasie films die niet bang zijn om zichzelf “au serieux” te nemen, als de film al niet in zichzelf gelooft hoe moet ik dat dan?! Ach, dan maar voor de kleinsten een filmpje maken, dan hebben we toch een excuus…

  Reply
 2. Richard

  Niet eens de 100 miljoen halen?? Ik denk dat deze de 100 miljoen dollar wel haalt 😛
  Zelfs Evan Almighty komt daar in de buurt haha!

  Reply
 3. dave

  92 miljoen WORLDWIDE en dat voor een film met een productiebudget van 175 miljoen dollar (+gigantisch promobudget), daar moet je niet echt mee te koop lopen, Richard. Trouwens is Evan Almighty geen Fantasy-film maar wel een komedie/familie-film.
  Kies de volgende keer uw voorbeelden iets beter, en kom in december nog eens terug. 😉
  @Ascardis: The Hobbit could be interesting…with Sam Raimi or Peter Jackson.

  Reply
 4. Accu

  ik haat dat ze op de rug van Lord of the Rings deze film op dezelfde hoogte willen brengen. Er is geen vergelijking mogelijk. Indrukwekkende cast en grootste beelden, maar de trailer is anders wel slaapverwekkend.

  Reply
 5. Arjen

  die buste van Nicole Kidman is FAKE. Haar voorgevel is in werkelijkheid niet zo groot, spijtig dat ik het moet toegeven.

  Wel geinige posters, niet super speciaal, vind ze een beetje flets en niet zoveel sfeer hebben. Doet inderdaad denken aan Narnia met die witte beer.

  Reply
 6. Richard

  The Golden Compass zal idd waarschijnlijk geen topper worden. De trailer ziet er kinderachtig uit… (ik ben meer een horror fan), maar wel goed gemaakt.

  Evan Almighty vond ik best een goed voorbeeld eigenlijk… in de productiebudget zit ‘slechts’ 16,7% verschil in en is echt geflopt aan de boxoffice. Heeft nu ongeveer 88 miljoen (in Amerika) opgebracht, en zal eindigen richting de 95-100 miljoen denk ik. De rest van de wereld had weinig belang bij deze film (raar?), behalve Rusland een beetje.

  Maar goed… afwachten geblazen. Ik kan niet wachten tot december 😉

  Reply
 7. michiel

  ziet er best mooi uit

  Reply
 8. Rob

  Maar jongens, hebben jullie destijds die boeken al gelezen? Zeker geen standaard kinderboeken hoor. Veel diepte, en heftige plotwendingen. Blijft afwachten wat de film hiermee doet, uiteraard. Maar film nu al afkraken op de trailer alleen… Beetje voorbarig hoor. Ga hem wel een kans geven, denk ik!

  Reply
 9. Eleajandro

  Klein foutje in dit artikel: het zijn niet de zielen van de overledenen, maar die van de levenden die zichtbaar zijn als dieren.

  Ascardis heeft trouwens groot gelijk, er moeten dringend meer serieuze fantasyfilms gericht op een volwassen publiek komen. Liefst originele films (dus niet op een boek gebaseerd; het boek is toch sowieso beter dan de film).

  Reply
 10. his dark materials

  als je de boeken had gelezen zou je vermoedelijk iets anders zien, maar vandaag krijgt de final trailer zijn wereldwijde release. En daar zit veel meer in dan de teaser, maar ja daarom was dat ook een teaser. de trailer wordt in NY gereleased dus vannavond voor ons hollanders zichtbaar op oa filmfocus en http://www.goldencompassmovie.com

  Reply
 11. Accu

  zijn ze daar weer met hun boeken. Wat heeft het boek te maken met de verfilming ervan? Het kan alle kanten uit. En dit ziet er inderdaad uit als een kinderfilm.

  Reply
 12. his dark materials

  ik zou hem zelf eerst maar kijken voor de de kids erop los laat. De verhaallijn is niet vergelijkbaar met Narnia.

  maar we spreken weer in December

  Reply
 13. Axel

  MENSEN!!!
  als iemand van jullie het boeken hadden gelezen zouden jullie weten dat het dus geen kinderboek is, en dat ze het wel heel erg moeten verkloten om er een kinderfilm van te maken

  Reply
 14. MM

  de trailer ziet er anders wel uit als een kinderfilm.

  Reply
 15. Stijn-JT

  nog een kleine aanvulling op het ‘foutje’ : de dieren worden daemon genoemd, enkel van kinderen verwisselen ze van gedaante, wanneer een kind volwassen wordt nemen ze een vaste gedaante aan. De gedaante die hen het meeste ligt.
  Ik heb de boeken gelezen en ik vind ze eerlijk toch wel beter dan HP. Ik hoop dat de film serieus is aangepakt, maar ik denk dat ik nog even zal moeten wachten om dat te kunnen beoordelen. (Wanneer ik de film echt heb gezien!)

  Reply
 16. joris

  Dave, ok, de film heeft een flauwe start gehad in de States maar wacht maar tot volgende week. Ik voorspel dat hij zeker 180 miljoen haalt aan de box-office in Amerika, trouwens nog maar de eerste week!

  Reply
 17. Richard

  Tsja, ik zei op 17-07-2007 dat deze film de 100 miljoen wel zou halen met vrij weinig moeite.
  Na 18 dagen heeft deze film nog geen eens de 50 miljoen weten te halen. Dit betekend volgens mij dat deze film maximaal nog 40% kan stijgen. De 100 miljoen is dus uit beeld volgens mij…
  En dit voor een film die 180 miljoen dollar kost excl. promobudget, tsss.
  Wereldwijd zal deze film de 180 miljoen er wel uit halen 😛
  Hoe dan ook, de voorspelling in de Clash is super!!

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.