Rescue Dawn van Werner Herzog met Christian Bale

Wie heeft er niet op de banken van de filmschool of de esthetica-les zitten genieten van de films van de weerspannige Werner Herzog (Libenszeichen, Fitzcarraldo, Aguirre: The Wrath of God en Little Dieter Needs to Fly om er maar een aantal te noemen). Onlangs was hij tevens te zien in de leuke documentaire Incident at Loch Ness (2004). Ik moet toegeven dat ik ook heel wat zwakke Herzog films heb gezien tijdens mijn studiejaren en daarna, en denk dan aan Scream of Stone (1991) of die slaapverwekkende SF-prent The Wild Blue Yonder (2005). Ik ben geen Die Hard Herzog fan, waar ik ken toch wel een aantal films uit zijn repertoire en kijk vol verwachting uit naar Rescue Dawn (2006) met Christian Bale in de rol van Dieter Dengler, die een persoonlijke vriend was van Herzog tot aan zijn eigen dood in 2001.

Rescue Dawn 01Rescue Dawn 02Rescue Dawn 03

Korte inhoud: De film is gebaseerd op de geslaagde documentaire Little Dieter Needs to Fly uit 1977. Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse straaljagerpiloot Dieter Dengler (Christian Bale), die tijdens de Vietnamoorlog boven de jungle in Laos wordt neergehaald en door de Viet Cong in het strafkamp Pathet Lao terechtkomt. Daar probeert hij samen met medegevangenen Gene (Jeremy Davies) en Duane (Steve Zahn) een gewaagde ontsnappingspoging te ondernemen.

Verwacht dus maar een grauwe POW (Prisoners of War) film zoals in The Deer Hunter (1978), met iets minder luchtige momenten als in The Great Escape (1963). Deze gevangenen weten dat als ze bij de pakken blijven zitten en afwachten tot de oorlog voorbij is, ze op brutale wijze zullen sterven. Maar dit is een Amerikaanse prent (cf. ook de mainstream cast) en het zou me niet verwonderen dat we na de ruwe omstandigheden waarin de gevangenen zich bevinden, we een typisch Hollywood einde zullen voorgeschoteld krijgen. Dit zou meteen ook de meest toegankelijke en misschien …”commerciële” film van Herzog worden. We zullen moeten afwachten hoe authentiek de film zal worden, maar tot nu toe zijn er nog geen releasedatums bekend voor bij ons.

010203

Dat Christian Bale één van de betere acteurs is in Hollywood, daar twijfelt niemand meer aan – behalve dan The Academy die de acteur nog nooit nomineerde voor een oscar voor wat dan ook. Nochtans gaat deze man letterlijk tot op het bot voor bepaalde van zijn vertolkingen, denk maar aan The Machinist (2004). Deze prent wordt zeker een nieuwe uitdaging voor Bale, die al heeft bewezen dat hij met zijn gewicht kan goochelen. Denk aan het lichtgewicht in The Machinist en vlak daarna het zwaargewicht in Batman Begins (2005). Misschien zal deze film hem wel een oscar-nominatie bezorgen. Het zou tijd beginnen worden!

Er steken toch een paar geruchten de kop op dat de film “racistisch” zou zijn en de soldaten van de Viet Cong zonder enige diepte – en op zijn Amerikaans – zouden geportretteerd zijn. Dat betwijfel ik toch. Maar goed, dat de gevangen geen eten hadden had misschien ook te maken dat Uncle Sam alle landbouwvelden in de buurt had platgebombardeerd. Dit zou een regisseur als Herzog toch wel even mogen vermelden. Dan zou de kritiek ook meteen gaan luwen. In ieder geval, de docu op deze film is schitterend en als je de Amerikaanse versie wil vermijden moet je Little Dieter Needs to Fly maar eens gaan huren. Maar diegene die een lineair verhaal wel lusten met knappe vertolkingen kunnen genieten van de Terrence Malick-achtige poëzie van Werner Herzog. Daar twijfel ik niet aan.

***Related Posts***
29/07/2005: Grizzly Man van Werner Herzog
21/03/2005: Incident at Loch Ness met Werner Herzog

1 Comment

  1. >P>Shifty

    Bale was ook super in ‘Harsh Times’, één en al Drive
    (ook in The Prestige, één van de beste films, dat ik laatst gezien heb.
    Herzog ken ik enkel van de doc Grizzly Man, zeker de moeit.
    Ben benieuwd 🙂

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *