Chinese censuur knipt Chow Yun-Fat uit At World’s End

Dat ze in China geregeld eens de schaar zetten in een montage, daar valt men niet van achterover. Maar dat de Chinese censuur zich nu ook vergrijpt aan Chow Yun-Fat in de derde Pirates-films, Pirates of the Caribbean: At World’s End (2007), is toch wel opmerkelijk. Vooral ook omdat alle John Woo geweldscenes van Chow Yun-Fat vrijwel onaangeroerd blijven in Azië. Het is Yahoo die met het nieuws komt:

Chow Yun-Fat in At World's End

Censors have cut scenes of Chow Yun-Fat as a bald, scarred pirate in the new Pirates of the Caribbean movie, saying they insult China’s people, the main state news agency said Friday.

Xinhua said Chow’s time on the screen in Pirates of the Caribbean: At World’s End had “been slashed in half by censors in China for vilifying and defacing the Chinese.”

Het is een trieste zaak dat films – ook al zijn het commerciële popcornfilms – zo behandeld worden. Maar wat mij nog meer is opgevallen is dat Pirates 3 ZONDER Chow Yun-Fat niet meteen een probleem vormt voor de verstaanbaarheid. Het personage is helemaal niet essentieel in het verhaal (buiten misschien het punt dat hij de kaart overhandigd) en doet slechts dienst als behangpapier met een paar lijntjes dialoog. Maar ik zal niet opnieuw mijn beklag doen over het magere plot. De film is in zijn opzet geslaagd en genoeg geld in het laatje gebracht, en daar was het voornamelijk om te doen.

Maar gezien het personage van Yun-Fat, Captain Sao Feng, niet echt relevant was voor de film (enkel belangrijk voor de subplots…en dan nog), zou ik zo denken dat de prent misschien met deze censuur erop verbeterd is. Dit zou een unicum zijn, dat een filmcensuur de film uiteindelijk nog ten goede komt. At World’s End wordt meteen een stuk korter en iets bondiger. Misschien moeten de producers maar een bosje bloemen sturen naar de Chinese censoren… En wij, laten we hopen dat er binnenkort een revival is van de ‘Hollywood narratieve films’.

***Related Posts***
07/10/2008: Depp krijgt $75M voor Pirates of the Caribbean 4
30/05/2007: Pirates of the Caribbean: At Worlds End breekt niet alle records
20/03/2007: Pirates of the Caribbean: At Worlds End trailer
18/01/2007: Box-Office succes 2006
13/01/2007: Pirates of the Caribbean: At Worlds End posters
12/11/2006: Keira Knightley stopt na Pirates of the Caribbean At Worlds End
08/09/2006: Pirates of the Caribbean breekt de 1 miljard dollar grens
10/07/2006: Pirates of the Caribbean berooft Superman van zijn 1e plaats
26/05/2006: Porno met piraten
07/07/2005: Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest met Keith Richards?

1 Comment

  1. BlackMoon

    stel je voor dat wij alle blanke slechteriken in films zouden censureren, het zou onbegonnen werk zijn.
    Toch zullen een aantal plotwendingen onduidelijk zijn. Hoe verklaar je dat Elizabeth ‘Pirate Lord’ wordt zonder de scene met Chow Yun Fat?
    Of misschien is dat wel de strategie van de Chinezen om zo te bewijzen dat Amerikaanse cinema überhaupt geen steek houden. Dan hadden ze misschien beter dit derde deel gelaten zoals hij oorspronkelijk was.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *