Sicko van Michael Moore over de ziekteverzekering in de VS

Filmmaker Michael Moore heeft in Cannes zijn nieuwe film Sicko (2007) voorgesteld. Daarbij was minder security aanwezig dan twee jaar geleden bij de voorstelling van Fahrenheit 9/11 (2004). Toen, in 2005 waren er concrete dreigementen tegen zijn leven geuit. Nu, bij de wereldpremière van Sicko, hangt hem alleen maar een gevangenisstraf boven het hoofd. Men kan dus speken van een vooruitgang in de geesten van de getroffen Amerikanen.

Sicko

De Amerikaanse regering verricht onderzoek naar de filmopnames die Moore in februari op Cuba maakte en die volgens het embargo van de Verenigde Staten tegen de communistische staat verboden zijn. “Ik wilde Sicko graag in de luwte in première laten gaan”, grinnikt Moore. “Maar ja, de regering Bush gunt mij blijkbaar de gratis publiciteit.”

Met Sicko wil Moore het falen van de Amerikaanse gezondheidszorg bewijzen. Het laatste kwartier bestaat uit een reisverslag die de regisseur maakte met een boot vol reddingswerkers van 9/11 die in Amerika nooit geholpen zijn aan de klachten die ze opliepen na de aanslagen. Moore reist met hen naar het op Cuba gelegen Guantanamo Bay, omdat blijkt dat al-Qaida-gevangenen daar betere medische zorg krijgen dan de gemiddelde Amerikaanse burger. “Ik wilde helemaal niet naar Cuba”, verduidelijkt de regisseur. “Als de Amerikaanse overheid de zieke reddingswerkers op Guantanamo Bay medische zorg had verleend, hadden we nooit door hoeven varen naar Cubaans grondgebied.”

De gezondheidszorg in Amerika is op een verkeerd fundament gebouwd, stelt Moore in zijn film. “Verzekeringsbedrijven wijzen om de vreemdste redenen volkomen legitieme medische claims af”, legt hij uit. In Sicko passeren talloze voorbeelden de revue, onder meer van een meisje van 22 dat geen behandeling tegen kanker kan krijgen omdat twintigers volgens de statistieken van haar verzekeraar helemaal geen kanker hebben.

Als de film niet wordt verboden, is hij vanaf eind juni 2007 in de Amerikaanse bioscopen te zien. Het is nog niet bekend wanneer Sicko bij ons de zalen haalt. Dit zal wel niet uitblijven. Waarschijnlijk ergens in oktober van 2007. De affiches van de film zijn anders wel best geslaagd.

***Related Post***

14/11/2008: The Undefeated van Sarah Palin dan toch verslagen aan de box-office

14/11/2008: Michael Moore verdiept zich in de financiële crisis

16/05/2008: Fahrenheit 9/11 krijgt een vervolg

01/11/2007: Michael Moore vs. Wolf Blitzer

08/07/2007: Larry King verkiest Paris Hilton boven Michael Moore

23/05/2007: Michael Moore onderzoekt de Amerikaanse ziekteverzekering

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *