Nieuwe Hollywood-kans voor Erik Van Looy

Derde keer, goede keer…of laten we tenminste hopen. De filmregisseur en tv-persoonlijkheid Erik Van Looy zou naar Hollywood trekken om er een film te regisseren. Eind 2007 starten de opnames van de horror-thriller Mile Zero (2008). Dat maakte filmmaatschappij Phoenix Pictures bekend in Cannes, waar de maatschappij net Zodiac (2007) van David Fincher had voorgesteld. Van Looy vestigde naam als regisseur met De Zaak Alzheimer (2003) en is bij het tv-kijkend publiek bekend als quizzmaster in De Slimste Mens.

Mile Zero gaat over een boorstation in Alaska, waar ongeveer twintig jaar geleden gruwelijke moorden plaatsvonden. Bij de heropening in de huidige tijd wordt het station bezocht door een vrouw, die wil bewijzen dat haar moeder, die verdacht wordt van de moorden, niets met de zaak te maken heeft. Maar wanneer mensen mysterieus beginnen te verdwijnen, komt een bovennatuurlijk element aan het licht.

De cast moet nog samengesteld worden. Het script is van de hand van Holly Brix die eigenlijk vrijwel geen echte script-ervaring heeft buiten de straight-to-dvd film The Warrior Class (2004) waarvan het blad Variety niet echt veel lovende woorden had over het scenario. Maar goed, dit betekent allerminst dat het script voor Mile Zero zal zuigen. Laat ons zeggen dat Erik – wil hij een goede film afleveren, heel veel energie zal moeten steken in de schriftuur en in de samenwerking met de jonge vrouwelijke scenariste. Het valt nu eenmaal op dat sterke scenario’s meestal belanden in handen van gerenommeerde en/of veelbelovende ‘Amerikaanse’ cineasten.

Er is dus geen Jef Geeraerts deze keer, maar wel een Hollywoodbudget die misschien wel het dubbele (als het niet meer is) dan het budget van Windkracht 10 (2007). Maar hoe dan ook, ook al is het Hollywood en heb je een astronomisch budget, als de kwaliteit niet te lezen valt op papier, maak je weinig kans een “serieuse” cast aan te trekken en wordt het een stuk moeilijker om een geslaagde prent te regisseren en zo een bioscoop-release te kunnen verzilveren.

Eén van mijn favoriete horrorfilms doet me trouwens een beetje denken aan dit claustrofobische concept, John Carpenter’s, The Thing (1982) – gemaakt met een schamele 10 miljoen dollar. Alles is dus mogelijk voor Erik in de vrieskou van Alaska. Zelfs een beschamende film als Licht (1998). Misschien nu gewoon nog even wachten op bevestiging van het project, want we hebben in het verleden nog wel eens van stapel gelopen op Erik Van Looy’s bezoekje aan Hollywood.

***Related Posts***
15/03/2007: The Night Watchman gaat aan Erik Van Looy voorbij
25/03/2006: Erik Van Looy kijgt misschien een Dream House
30/08/2005: De Zaak Alzheimer doet het niet slecht in de VS
29/07/2005: Amerikaanse promotie voor De Zaak Alzheimer

4 Comments

 1. Kenneth

  Ik wens Van Looy alvast een even vruchtbare Hollywoodcarrière toe als pakweg, Paul Verhoeven. Als één Belg het kan, is hij het wel. Maar ja, eerst afwachten of Mile Zero effectief tot stand komt.

  Reply
 2. Tilly

  Ik kom je een fijne maandag wensen ,en vooral een goed begin van deze nieuwe week ,het is wel minder het weer maar laat de zon in jullie hart schijnen ….Muzikale groeten Tilly

  Reply
 3. tagoean

  Behoorlijk angstaanjagend Erik Van Looy zo close up 🙂
  Wel leuk voor de mens dattem zo’n kansen krijgt.
  hopelijk wordtet een goeie film!

  Reply
 4. karen

  dat prentje komt zeker niet van google images want daar hebben ze van Van Looy alleen van die prentjes op posterzegelformaat, en ik kan het weten want ik heb me ook suf gezocht naar een fatsoenlijke foto 🙂
  Leuk nieuw voor Van Looy en hopelijk gaat het hele project door, nu hopen dat er een goede actrice aan boord komt, het zal wel geen Oscarwinnares worden, maar een pakweg Elisha Cuthbert of Jordana Brewster moeten toch ook wat volk kunnen lokken.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *