Nicolas Cage als Al Capone in The Untouchables prequel?

Eind 2006 maakte regisseur Brian De Palma al bekend dat hij graag Nicolas Cage in de rol van Al Capone wilde casten voor zijn nieuwe film The Untouchables: Capone Rising (2008). Nu is DePalma daadwerkelijk in onderhandeling met Cage, maar volgens insiders is er nog lang geen sprake van een “green light”.

Inderdaad, The Untouchables: Capone Rising wordt dus een prequel op De Palma’s meesterwerk The Untouchables (1987) en focust zich op de relatie tussen maffiabaas Al Capone en polititieagent Jimmy Mallone. Het casten van de jonge Jimmy Mallone wordt echter nog lastig, zo gaf DePalma zelf ook toe, aangezien Mallone in The Untouchables werd gespeeld door de onvergetelijke Sean Connery. DePalma lijkt te overwegen om Colin Farrell voor de rol te vragen, maar ook dit staat nog niet vast.

Al Capone was een beruchte Amerikaanse gangster die vooral in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw actief was. Hij werd geboren in de wijk Brooklyn in New York City, maar verhuisde later naar Chicago. Het was vooral tijdens de periode van de drooglegging dat Al Capone in Chicago het leeuwendeel van de misdadige activiteiten beheerste met betrekking tot het uitbaten van casino’s, het organiseren van prostitutie en de illegale handel in alcohol. Alhoewel de politie van zijn misdaden op de hoogte was, kon Capone lange tijd ongestraft zijn activiteiten verder zetten, deels door het omkopen van agenten. Vandaar dan ook de titel The Untouchables over “de agenten die niet konden worden omgekocht”. Uiteindelijk werd hij gearresteerd en veroordeeld op beschuldiging van belastingontduiking en moest hij zijn straf uitzitten in de gevangenis op het eiland Alcatraz. In 1939 werd hij vervroegd vrijgelaten vanwege zijn slechte gezondheid. Hij stierf aan de gevolgen van een beroerte 8 jaar later.

Er wordt aardig wat geld gepompt in de Untouchables prequel. Paramount geeft De Palma een budget van $70 miljoen om de film te maken. Wanneer de opnames van start gaan is nog niet bekend, maar Nicolas Cage zal in ieder geval eerst nog de sequel National Treasure: Book of Secrets (2007) maken.

Ik moet toegeven, de laatste twee De Palma films, The Black Dahlia (2006) en Femme Fatale (2002), deden het niet voor mij. En dit terwijl al zijn voorgaande films – op 7 filmpjes na – niet minder dan meesterwerkjes zijn die generaties van filmmakers heeft kunnen inspireren en nog steeds inspireert. De laatste films zijn voor mij niets meer dan campy en domme soap-opera’s die zichzelf verstrengelen in hun eigen plotwendingen, in plaats van goed gemaakte thrillers zoals we die van hem gewoon waren. De tijd zal uitwijzen of Brian De Palma zijn mojo zal terugvinden met deze prequel. Ik hoop het in ieder geval.

Update 26/05/2007: Jammer maar helaas, maar Nicolas Cage zal dan toch niet in de huid kruipen van Al Capone in de prequel van The Untouchables. Blijkbaar is de acteur gewoon VOLBOEKT. Coming Soon komt met het nieuws.

If Brian De Palma moves ahead with prequel The Untouchables: Capone Rising, it will be sans Nicolas Cage, reports Variety. Cage had been in negotiations to star in the follow-up, but talks have ended because of scheduling issues, according to his representatives. It was announced last week that Gerard Butler has joined the cast as Jimmy Malone, played by Sean Connery in the original. Cage would have played the young Al Capone.

Ik vind dit eigenlijk wel spijtig, gezien Cage wel een charismatische acteur is die een sterke Capone zou kunnen neerzetten. De naam ban Gerard Butler (300, Lara Croft II) doet nog steeds de ronde maar is nog niet van hetzelfde niveau als Cage. zouden jullie eigenlijk willen zien als Capone…?

***Related Posts***
28/07/2006: The Black Dahlia trailer
28/02/2006: Top 10 Beste 80’ties Film
11/10/2005: Top 10 Beste Horror

9 Comments

 1. Stefaan

  Ja, The Black Dahlia was inderdaad een zware tegenvaller. Niet alleen Brian De Palma, maar ook Nicolas Cage heeft dringend nood aan een goede film, want zijn laatste projecten (The Wicker Man, Next) vond ik ronduit belachelijk. Benieuwd dus naar deze prequel.

  Reply
 2. dave

  wicker was vreselijk. Ik heb hoe dan ook heftig moeten lachen met bepaalde scenes en er uiteindelijk nog plezier aan beleefd.

  Reply
 3. tagoean

  Awel ik ga absoluut niet akkoord. In die zin dat ik Femme fatale en the black dahlia allebei absoluut geen slechte films vond. Akkoord geen film om nooit meer te vergeten, maar slecht waren ze allebei ZEKER niet! Femme fatale is alleen al goed door de geile strip scene op de pooltafel. Akkoord het plot was niet bepaald sterk van de film. IK heb van de laatste twee de palma films wel genoten. Desondanks de imperfecties.

  Nu ja deze prequel kan voor mij al niet slecht lopen… akkoord nicolas cage heeft in sommige recente films slechte rollen gevonden maar in een film als deze kan hij volgens mij echt schitteren en ik vind het sowieso een fijne acteur.

  Dit gezegd zijnde ik heb gesproken 😉

  Reply
 4. Sander

  Cage als bad guy moet zeker lukken (Face/Off)

  Farrell heeft zijn capaciteiten voor mij ook wel bewezen (Recruit, Alexander), maar om Connery zijn schoenen te vullen…

  Reply
 5. tagoean

  Over Connery’s schoenen vullen gesproken… U weet of u weet niet dat hij voor die film beloond werd met slechte filmaccent award. NU ja min of meer komt het hier op neer zijn iers accent is absoluut ongeloofwaardig in die film. Dus dat kan alleen maar beter worden?

  En ’t is nu ook niet zo dat Connery de grootste acteur of all times is. Ik vind persoonlijk De Niro’s prestatie in “The untouchables” toch nog van een stuk hoger niveau!

  Dit gezegd zijnde ik kijk nog steeds uit

  Reply
 6. karen

  “De tijd zal uitwijzen of Brian De Palma zijn mojo zal terugvinden met deze prequel.”
  Is hij dat dan ook kwijt geweest? Wat mij betreft niet hoor, en zeker niet met Femme Fatale en The Black Dahlia. Maar goed, over De Palma zijn de meningen altijd zeer verdeeld 🙂
  Als er hier trouwens iemand zijn mojo moet terugvinden is het wel Nicholas Cage

  Reply
 7. Miiki

  Zalig acteur. Zijn beste rol vind ik nog steeds die van Leaving Las Vegas. Ik hoop echt dat deze film er ooit van komt, want het lijkt me wel een mooie rol voor hem.

  Reply
 8. BlackMoon

  ‘Femme Fatale’ nooit gezien. ‘Black Dahlia’ vond ik maar saai. Beste De Palma films vind ik ‘Body Double’ en ‘Mission to Mars’

  Reply
 9. Kenneth

  Nicolas Cage vertolkt binnenkort de titelrol in het veelbelovende The Untouchables: Capone Rising, een prequel op Brian De Palma’s meesterwerk over de strijd van Eliot Ness (Kevin Costner op zijn best) tegen de georganiseerde misdaad van het Chicago uit de ’30s. Cage werkte al eerder samen met De Palma aan de thriller Snake Eyes. Of zowel acteur als regisseur met deze film eindelijk nog eens hun oude niveau van pakweg Lord Of War en Carlito’s Way evenaren weten we in 2008.

  In het originele The Untouchables werd Al Capone nog gestalte geven door een indrukwekkende Robert De Niro. De Oscar voor beste mannelijke bijrol ging echter naar Sean Connery voor zijn rol als de keiharde politieagent Jimmy Malone

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *