Star Wars tentoonstelling in Brussel

Wat dachten jullie van een city-trip naar Londen. En daar zou een uitstekende reden voor zijn want daar zal een unieke Star Wars tentoonstelling zijn, met één van de grootste collecties ooit. Op dit tijdstip zit ik waarschijnlijk op een terrasje in Rome niet ver van Cinecitta (nogmaals bedankt voor de plannen-button van Skynet), maar ik hunker al om een volgende city-trip te maken naar de wereld van de Jedi. Het is IMDB die met het nieuws komt:

What is being billed as the biggest Star Wars exhibition ever in the U.K. has opened in London, including costumes of the principal characters, set pieces, and even a “training school” for prospective Jedi knights. The show is opening just weeks away from the 30th anniversary of the premiere of the original Star Wars in the U.S. on May 25, 1977. The exhibition’s opening also occurred on the same day that a survey was released by Britain’s Sky Movies channel doubtfully claiming that Star Wars was the most-watched movie of all time and that half of respondents had watched it more than 20 times.

010203

Damn, ik zou wel eens zo’n stormtrooper in het echt willen zien, laat staan om als een echte geek er ene aan te trekken. De Star Wars-saga heeft trouwens een gamma van de beste props en kostumes. Met die digitale prequels was het op dat gebied al een stuk minder plezier. Ik geef nog altijd de voorkeur aan een leuk kostuum, dan een digitale gimmick.

Als je de kans hebt om na de examens – of tijdens de zomerblok voor de tweedezitters – met de Eurostar snel even naar Londen te gaan, mag je dit zeker niet laten want na het zien van al dat moois zullen de films nadien nog veel “echter” aanvoelen. Ik hoop trouwens dat we ooit nog een tentoonstelling van The Lord of the Rings mogen verwachten in Europa (als die er al niet is geweest…zou me verwonderen). Daar zie je op echte schaal de artefact en kan je bewonderen met hoeveel oog voor detail die dingen zijn gemaakt. Men spreekt niet voor niets over filmKUNST. De gave om een totaal nieuwe wereld te creëren is zo adembenemend als fascinerend, dat dit zeker gevierd moet worden. Allen naar Londen dus.

Update 05/01/2008: STARS WARS, THE EXHIBITION is nu in Brussel en stelt meer dan 280 originele voorwerpen, kostuums, decorstukken, tekeningen, ruimteveren en maquettes die speciaal geselecteerd werden uit Lucasfilm Archives in Noord-Californië tentoon. Vanaf het ogenblik dat de bezoeker de tentoonstellingsruimte betreedt, wordt hij ondergedompeld in het universum van STAR WARS. De tentoonstelling geeft de bezoeker een unieke kans om een kijkje te nemen achter de schermen. Bovendien is de expositie ook erg interactief : dit gaat van demonstraties in de Jedi Experience tot de Green Screen, een simulatie voor een groen scherm waardoor je rechtstreeks in één van de films belandt. De bezoeker wordt meegevoerd doorheen de verschillende werelden van Tatooine, Naboo, Endor, Hoth, Coruscant, Kamino, Geonosis, Kashyyyk, Utapau and Mustafar.

Al drie generaties lang zijn miljoenen mensen enthousiast door de sciencefictionfilmreeks Star Wars. STAR WARS, THE EXHIBITION biedt alle filmliefhebbers en Star Wars fans de unieke kans om de geheimen van deze epische sage te ontdekken. Bezoek Tour & Taxis van zaterdag 16 februari tot en met zondag 1 juni 2008. Geopend alle dagen van 10 tot 18 uur. (Laatste toegang om 17 uur) Vrijdag en zaterdag tot 19 uur. (Laatste toegang om 18 uur.)

Voor meer details verwijs ik naar deze site.

18 Comments

 1. Miiki

  ik zal u zo een Jedi-pakje meebrengen Dave.

  Reply
 2. Cathy

  Lord of the rings

  Reply
 3. Cathy

  OVer de Lord of the rings tentoonstelling: die is al geweest. Begonnen in Londen (Natuur historisch museum als ik mij niet vergis). Maar dat is al minstens 4 jaar geleden, ik was toen in Londen. Twas de moeite, maar Londen was de enige plaats in Europa waar ze geweest is. Misschien komt ze later nog wel eens terug…

  Reply
 4. Stefaan De Baere

  Voor de mensen die het nog niet moesten weten, deze expo komt naar Brussel en zal lopen van 16 februari tot en met 30 juni 2008 in Tour & Taxis in Brussel.

  Je hoeft dus niet meer naar Londen af te zakken. Als Commanding Officer van Rebel Legion Benelux Base kan ik jullie alvast mededelen dat wij aanwezig zullen zijn tijdens het openingsweekend getooid in Star Wars kostuum. Rebel Legion is één van de twee clubs clubs die officeel erkend worden door lucasfilm, een eer dus enkel toebedeeld aan hen die het meest uitblinken in het namaken van Star Wars kostuums.

  Ik kan je verzekeren dat wij zeker geen geeks zijn zoals de meesten denken hier en dat het creeëren van dergelike kostuums véél geld kost en vooral ook veel tijd voor de research hieromtrent te doen.

  Allen op deze manier kunnen ze film accuraat nagemaakt worden. Wie meer informatie wil kan me steeds via e-mail contacteren. Mensen met interesse in Star Wars kostuums zijn zeker welkom.

  Cheers !

  Stefaan

  Reply
 5. rentor

  ik wist niet dat er zoiets als een club bestond als rebel legion

  maar weten jullie ook of starwars the exhibition
  ook naar nederland komt zo ja waar en wanneer

  groetjes starwars fan

  Reply
 6. Arjen

  Ik ben naar Engeland geweest voor deze Star Wars Exhibition. Opvallend was dat een groot aantal zaken ontbraken, zoals de Stardestroyer of de TIE Fighter, de X-Wing, de Y-Wing en ja, zelfs de Millennium Falcon ontbrak. Dat was toch effe balen.

  Trouwens ook geen Snowtrooper of Bikerscout. Geen Tantive IV of Jedi Starfighter, geen Imperial Fighter… 🙁

  Bij The Art of Star Wars in Singapore was dat er allemaal wel. De exibitie komt nu naar Brussel in februari van 2008 in Tour en Taxis. De vraag is dus, komen deze spullen wel mee naar Brussel of is het precies hetzelfde als in Engeland en waarom dan??? Zijn wij hier minder grote fans dan in Singapore?

  Reply
 7. Stefaan De Baere

  The Art of Star Wars is niet hetzelfde als de Star Wars Expo. Beiden worden georganiseerd door verschillende organisators. Het enige dat ze gemeen hebben met elkaar is dat ze beiden originele requisieten en kostuums uit de films gebruiken.

  De Star Wars Expo dan ook voor een deel hetzelfde tonen als in Londen. Dit heeft dus niks te maken met meer of minder fan zijn in ons apelandje…..

  Wat deze SW expo zo bijzonder zal maken is de show die rond het openingsweekend georganiseerd zal worden. Zeker de moete waard !

  Een Belgische website voor de Star Wars Expo volgt binnenkort er daar zal dan ook een tipje van de sluier opgelicht worden. Het is nu gewoon nog even geduldig afwachten want dat mag ik uiteraard allemaal nog niet vertellen.

  Groet

  Stefaan
  CO – Rebel Legion Benelux

  Reply
 8. stormtrooper

  beste star wars fans , er zijn idd wel meerdere clubs in Belgie en Nederland die zich bezighouden met star wars costumes en props.
  De beste club bij mijn weten is Belgian Costume Division die naast talloze prachtige kostuums ook star wars voertuigen op ware grote namaken , uniek in de wereld zeg maar.
  je moet hun website maar is bezoeken , ook talloze andere films zoals Aliens en Stargate komen aan bod.
  http://www.troopers.be/

  absoluut de moeite
  may the force be with u
  stormtrooper

  Reply
 9. Bart Kesbeke

  zéér mooi stormtrooper.
  Brengen jullie die Jabba de Hut ook mee tijdens het openingsweekend ?
  wel dure toegang moet ik eerlijk zeggen

  Reply
 10. Razor Blade

  @ Stormtrooper

  Is dat niet wat overdreven om een club direct te omschrijven als beste of heeft dit meer te maken met feit dat jij er lid van bent of was misschien, want op events zien we jou in ieder geval niet meer opdagen, terwijl je je toch als actief laat vermelden.

  Het is inderdaad zo dat er verschillende clubs zijn in België waarvan ieder wel zijn specialiteit heeft laat ons maar zeggen, ik denk wel dat je verstandig genoeg bent om dat zelf te snappen.

  Ik ben eens benieuwd of “de beste club” dan ook op zaterdag en zondag aanwezig zal zijn tijdens de opening van de Star Wars expo om woord bij daad te voegen.

  Hou dus a.u.b. op met jullie zelf te omschrijven als de beste club. Er is geen enkele in België wat mij betreft die de beste is, straffer nog, ik maak zelf deel uit van de club waar jij naar verwijst.

  Zijn clubs in eerste instantie niet bedoeld om samen plezier te bleven aan een hobby in plaats en de fans samen te brengen in plaats van onnozlele oorlogjes te houden tussen de clubs onderling.

  Just my two cents !

  Reply
 11. Stormtrooper

  Ik ben helemaal geen lid van geen enkele star wars club ofzo. Ik heb de Belgian Costume Division 2 jaar geleden leren kennen op de comic convention Facts in Gent in Belgie en was onder de indruk van wat zij allemaal konden maken ( heel vriendelijke gozers ook)Waarschijnlijk verwar je me met een andere stormtrooper razorblade ( nou er lopen er zoveel rond in star wars he)
  de site die je linkt is trouwens uit amerika , geen nederlandse versie ?

  stormtrooper
  may the force be with u

  Reply
 12. BCD events

  De beste? Dat is niet ons doel. De grootste zijn we zeker, met inderdaad kostuums, decors en voertuigen uit meerdere films en reeksen dan Star Wars. En daarin zijn we inderdaad uniek in de wereld, wat jammer genoeg ook veel jaloezie vanuit andere clubs tot gevolg heeft. Dergelijke politiek is echter niet aan ons besteed. Zoals gezegd: het gaat er niet om wie beter is: onze leden maken gewoon wat ze wíllen maken.

  Om op de gestelde vraag te antwoorden:

  VZW BCD zal gedeeltelijk op the Exhibition aanwezig zijn. Dat houdt in dat onze Waalse afdeling, de Prospectors, er zullen staan met het volledige Jabba-Palace gedurende het openingsweekend. De andere Big Props zullen niet aanwezig zijn, ondermeer omdat de Vlaamse afdeling al van in juli vorig jaar werd aangesproken om mee te helpen aan de organisatie van een nieuw groot evenement. En dat vraagt veel voorbereidingswerk, wat eind januari zal beginnen. Zodoende hebben we onze krachten moeten verdelen en zullen onze Waalse mensen er gedurende het openingsweekend zijn om hun show op te voeren, maar de komst van de Vlamingen (en met hen ook de R2-builders) is voorlopig nog onzeker. Het volledige decorstuk van Jabba’s Palace blijft wel gedurende de ganse tentoonstelling staan, dus wie het openingsweekend niet kan bijwonen kan het later nog komen bezichtigen, weliswaar zonder de show met alle personages.
  En de andere stukken zijn gewoonweg niet beschikbaar wegens al gevraagd op meerdere andere evenementen gedurende de periode van the Exhibition.

  En als de beslissing valt dat het evenement waarvoor we werden opgetrommeld doorgaat, dan zal je er wel snel genoeg iets van horen. 😉

  Wat the Exhibition zelf betreft: het gaat wel degelijk om items uit een privé-collectie. Het is ons opgevallen dat LFL weliswaar de licentie gegeven heeft zodat deze tentoonstelling kàn plaatsvinden, maar dat ze voor de rest hun handen er van af houden. Ook recenties of reviews van de vorige edities vinden we niet terug. Er komen verschillende mensen bij ons vragen of deze tentoonstelling de moeite is, vooral aan een dergelijke hoge inkomprijs (en zoals hier ook gemeld ontbreken er blijkbaar nogal veel van de echte Star Wars iconen, vooral uit de originele trilogie).

  Eerlijk gezegd: we weten het zelf dus ook niet.

  Reply
 13. Aztek-TV

  Ander vraagje: in de zomer van 2006 zijn wij over en weer gehuppeld naar Parijs voor een reportage op “Star Wars l’Expo”. Nu is de vraag: is dat dan wél dezelfde tentoonstelling?

  grtz,
  Aztek-TV
  *** SciFi * Fantasy * Horror ***

  Reply
 14. Stefaan De Baere

  Het gaat helemaal niet over items uit een privé collectie voor alle duidelijkheid. Alle stukken komen rechtstreeks uit de archieven van Van LucasFilm zelf. Replica’s mogen ook niet gebruikt worden op de Star Wars Expo, tenzij deze zich buiten de expositieruimte bevinden. De Star Wars Expo toont enkel originele stukken en geen replica’s, hoe accuraat die soms ook mogen zijn.

  Tegenstaande wat sommige onwetende zielen hier komen melden is het voor de echte Star Wars fans wel degelijk een absolute aanrader om de expo te bezoeken. Echte Star Wars fans malen niet om 13,5 euro te betalen om deze expo te kunnen bezoeken en muggeziften kan uiteindelijk iedereen en dat blijkt zoals steeds één van de voornaamste kwaliteiten te zijn van sommige mensen.

  Do or do not, there is no try ! (yoda)

  De entree prijs zal de echte fans in ieder geval niet weghouden van deze expo. Toen de SW expo in Parijs vertoefde kreeg deze 900.000 bezoekers op 6 maand tijd en dan gaan hier enkele mensen doodleuk even vermelden van dat het de moeite niet zou zijn.

  Cheers !

  Reply
 15. Stormtrooper

  Hoi iedereen
  ik kom volgende week zeker naar de opening.
  Stefaan , gaat jullie Jabba the Hut er enkel in het openingsweekend zijn of blijft hij langer aanwezig ? en kan ik met men vrienden op de foto samen met Jabba ?

  Stormtrooper

  may the force be with you

  Reply
 16. Stefaan De Baere

  Jabba The Hutt is niet van ons en ik weet ook niet met zekerheid of deze effectief aanwezig zal zijn. Als hij al überhaupt aanwezig is vermoed ik dat samen op de foto gaan met jabba geen probleem zal vormen.

  Ik denk dat je mij verward met een naamgenoot die aan het hoofd staat van een andere club. Ik wil voor alle duidelijkheid even vermelden dat wij geen contacten onderhouden met deze groep om verschillende redenen van legale aard.

  Reply
 17. BCD events

  Jabba the Hutt is eigendom van de Prospectors, onze Waalse afdeling. http://www.prospectors.be

  Oorspronkelijk was hij geboekt op the Exhibition, net zoals R2-D2 en meer van ons materiaal. Maar wij hebben onze deelname aan dit evenement afgezegd, om verschillende redenen. Eén ervan is dat de communicatie van de organisatoren uit heel gebrekkig was. Daarnaast werden wij in juli gevraagd om mee te werken aan een evenement eind april en van zodra wij bericht kregen dat dit evenement (Hypercon) doorging, was er dan ook geen enkele reden meer om onze adem nog aan de Exhibition te verspillen. Bijgevolg hebben BCD vzw, Prospectors vzw én de R2-builders, de onderhandelingen stopgezet, om ons ten volle te concentreren op andere evenementen waaronder Jedi-Con en Hypercon. We hebben al genoeg om handen in de komende maanden, dus wie niet weet wat hij van ons wil, valt uit de boot. Vandaar ook dat Jabba zoals eerst aangekondigd, toch niet aanwezig zal zijn en waarom ik twee dagen geleden nog een verzoek voor een appearance in Zweden hebben moeten afzeggen.

  Voor degenen die mij niet geloven: starwars.com meldt zelf dat de organisatie uitgaat van “UAU International” en “Weird en Wonderful”. Weliswaar met medeweten en onder controle van Lucasfilm LTD, want zij hebben uiteraard nog altijd de licentie.
  Deze “onwetende ziel” weet per toevallig wel dat vorig weekend “Where science meets imagination” van start is gegaan in de States.
  http://www.starwars.com/community/event/museum/news20060601.html
  Daar valt te lezen welke items gínder zullen staan en daar horen alle officiële LFL-items bij die op CE waren.

  Wat schiet er dan over voor Brussel? Vooral prequel-materiaal en tekeningen als ik zie wat iemand meldt over de editie in London:
  – Kostuums van de Queen, Jango en Boba, een trooper (bijna zo mooi als de mijne), een Ewok, …
  – Life size modellen van Anakin’s Podracer, een Naboo Fighter, Zam Wessel’s speeder, Scout trooper speeder bike (bijna zo mooi als diegene die ik op de CE zag …), een battle droid, R2 & C3PO, mouse droid, Darth Maul en zijn dubbele lightsaber, Yoda, Vader’s helm, Han Solo frozen in Carbonite (en die kan je aanraken !), …
  – Schaalmodellen van Pod Race Arena (= de moeite !), Star Destroyer, AT-AT, stukken Death Star, A- en B-Wing, Republic Cruiser, …
  – Hopen tekeningen en enkele documentaires die continu worden afgedraaid
  + een green screen room en de Jedi training.

  Het wordt grotendeels verzorgd door dezelfde groep die op Celebration Europe stond met de Tantive IV. Die komt trouwens ook en ook de Jedi training is dezelfde als die ze op CE demonstreerden.

  Wat vind je op SW.com terug over The Exhibition? Vergelijk met WSMI en oordeel zelf:
  http://www.starwars.com/community/event/museum/news20070419.html

  Het is nu aan elk voor zich om uit te maken of dit 13,50 Euro waard is.

  BCD vzw zal dit weekend dus zijn energie steken in de workshop voor onze Stargate, die op 26 en 27 april in volle glorie te bezichtigen zal moeten zijn, want 20th Century Fox staat dit jaar nog meer achter ons dan anders. Wie op de foto wil met Jabba, noteert die datum ook alvast. Dat is dan Hypercon waarvoor we al werden aangesproken en vastgelegd. Het gaat door in de Flora-hallen in Aalst. De site komt één dezer dagen online met meer info.

  Alle “legale” pogingen om BCD vzw lam te leggen (zoals ongegronde klachten bij de belastingen), zijn tot op heden mislukt. Sommige mensen deinzen uit blinde jaloezie echt voor niks terug. Het is dan jammer om te zien hoe evenementen als deze Exhibition te lijden hebben onder dergelijke praktijken. De organisatoren konden er in ieder geval niet mee lachen…

  @ Francis: deze “onwetende ziel” kan je melden dat de expo in Parijs nog iets anders was. The Exhibition is voorlopig enkel in Lisbon, Porto en London geweest.

  Reply
 18. BCD events

  Oeps, foutje. Beetje te rap gereageerd. Ik was aan het verwarren met Art of Star Wars, denk ik. Blijkbaar gaat het tóch om dezelfde expo als die in la Cité des sciences. Iemand die toen werkte meldt dat de expo goed was, maar dat je je niet aan iets superieurs moet verwachten.

  Hun eigen site is nog steeds dezelfde als tijdens de periode dat ze in London waren. Nul de botten vertaling en ook in hun data hebben ze gesnoeid. Waar ze voor 2007 waren, staat er al niet meer bij. Dit is een exact toonbeeld van het gebrek aan communicatie dat wij ook gemerkt hebben bij de onderhandelingen.

  Tja, de naam “Star Wars” alleen al zal wel volk trekken natuurlijk… dat weten zij ook wel.

  Bref, zowiezo worden wij tot in mei zodanig overspoeld met evenementen, dat de meeste van onze leden zelfs op eigen houtje niet eerder een bezoekje zullen kunnen brengen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *