American Gangster van Ridley Scott

Ik ben een grote fan van Ridley Scott. Zijn films zien er altijd geweldig uit, maar soms zijn ze inhoudelijk ontgoochelend. Neem nu A Good Year (2006), op vlak van fotografie een sfeervolle luchtige prent, maar voor de rest valt de film plat op zijn achterwerk, met een goedkope karaktervertolking van Russell Crowe, een klungelige regie en een verhaaltje die veel weg heeft van een reclamespot om toeristen naar de streek te lokken.

American Gangster 250

Laten we hopen dat de misdaadfilm American Gangster (2007) iets meer ballen heeft en dat we opnieuw een Ridley Scott in vorm mogen aanschouwen, nadat Oliver Stone en Antoine Fuqua de boot hadden gemist.

Korte inhoud: Een waargebeurd verhaal over de drugskoning Frank Lucas (Denzel Washington) die drugs smokkelt in de doodskisten en bodybags van gedode Amerikaanse soldaten in Vietnam. Daarmee bouwt hij in snel tempo een groot imperium op. Echter krijgt politieagent Roberts (Russell Crowe) lucht van zijn handige zaakje, en ook de corrupte agent Trupo (Josh Brolin) heeft interesse in de zaak.

Denzel Washington is eigenlijk de fetish-acteur van Tony Scott, en dit is de eerste keer dat dat Ridley met Denzel zal werken. Ik ben benieuwd. Naast de geweldige cast is er ook een talentvol scenarist aan boord, de Oscarwinnaar Steven Zaillian (Schindler’s List, Clear and Present Danger, Mission: Impossible).

Denzel en Benicio Del Toro waren eerder gecontacteerd voor de hoofdrollen, maar nadat Universal Pictures het project liet stopzetten met Antoine Fuqua als regisseur kregen de twee acteurs toch hun gage van respectievelijk 20 en 5 miljoen dollar. Nu Ridley Scott toch met Denzel wil werken krijgt de acteur nog eens een gage van 20 miljoen dollar, wat de eindrekening maakt van 40 miljoen dollar en Denzel in principe de duurst betaalde acteur wordt voor een film.

Hier is trouwens de trailer en de HQ trailer. American Gangster komt bij ons vanaf 14 november 2007 in de zalen.

***Related Posts***
16/03/2008: American Gangster review
21/11/2007: American Gangster review

4 Comments

 1. miiki

  zware cast en een veelbelovend regisseur, kan niet fout lopen. Wel spijtig dat Del Toro vervangen is voor Russel Crowe. Ik heb die man ondertussen al iets teveel gezien.

  Reply
 2. Beninho

  deze prent heeft alles in huis om het te maken, van een topregisseur tot een topcast. benieuwd ben ik ook naar de vertolkingen, ook al zijn het bijrolletjes, van enkele succesvolle rappers/hip-hop producers in de States (Common, T.I., RZA). uitkijken geblazen!

  Reply
 3. kitano

  Mensen die niet op de officiele release kunnen wachten – AMERICAN GANGSTER gaat in NL in premiere op het Leids film festival al op 31 oktober!

  Reply
 4. Jeroen

  Goeie film!

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.