Karl Marx door Raoul Peck

Eindelijk nog eens een biografie over iemand die geen popster is of betrokken in één of ander schandaal. Hollywood Reporter schrijft dat de Haïtiaanse filmmaker Raoul Peck (Lumumba) zich klaar maakt voor een film over één van de grondleggers van de arbeidersbeweging en een centrale figuur in de geschiedenis van het socialisme, de Duitser Karl Marx.

En in plaats van een overzicht te geven van zijn leven zal de regisseur de jeugd van de Duitse denker verfilmen, van 1830 tot 1848 (leeftijd van 12 tot 30). Daarin zullen we zien hoe de jonge Marx opgroeit tussen de intelligentia, zijn Hegeliaanse inspiraties, zijn liefde voor zijn aristocratische vrouw Jenny von Westphalen, zijn ontmoeting met Friedrich Engels en zijn publicatie van het Communistisch Manifest.

De film zal in het Engels zijn en producer Jacques Bidou hoopt op een film die een wijd publiek kan aanspreken en stelde daarvoor een productiebudget van 20 miljoen dollar ter beschikking. Daarmee kan je al een behoorlijke mainstream film mee maken. Wie uiteindelijk de hoofdrol zal vertolken is nog niet duidelijk en speculaties kunnen beginnen.

Opmerkelijk aan deze productie is dat ze misschien voor een stuk zal gedraaid worden in België en Luxemburg, naast uiteraard Duitsland en Frankrijk. De productie zal van start gaan in februari 2008. Ondertussen wordt grondig gewerkt aan het script. Jonge filmmakers die eens wat ervaring willen opdoen op een “iets serieuzere filmset” moeten misschien maar hun kandidatuur stellen bij het productiehuis van Jacques Bidou. Neen, je hoeft daarvoor niet eerst ‘Das Kapital’ te lezen.

1 Comment

  1. Miiki

    voor het brede publiek en in het Amerikaans ?!? Gaan ze Val Kilmer casten als young Marx op muziek van The Beach Boys?

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *