Heeft Quentin Tarantino het Grindhouse-concept gestolen?

Het gerucht doet de ronde dat Quentin Tarantino het concept van Grindhouse zou gestolen hebben van twee jonge filmmakers die de film reeds hebben gemaakt in low low low budget-versie. Dit staat te lezen in The Horses Mouth:

Quentin Tarantino is a thieving piece of shit and he knows it. He stole Grindhouse from a bunch of kids who were just asking for his help and he helped them by stealing their title and concept.

Let me explain. For those who don’t know, I made a film called Grindhouse in 2003. We actually started shooting it in 2002, but went to the festivals and got reviews in 2003, winning BEST HORROR FILM in the New York International Film and Video Festival. We also got many favorable mentions from established publications such as Fangoria and Rue Morgue. The movie was low, low, low budget. Which made sense, because that’s what Grindhouse films were – really low budget movies that had little artistic merit. Most of the reviewers got that. They realized what we realized – if you’re going to make a horror movie with $4,000 – the smart bet is to redo a Grindhouse film where the low budget and all that comes with it are celebrated.

GrindHouse

We approached Tarantino twice during the life of Grindhouse. The first time is when producer Lenny Shteynberg and I were at the premier after party for Jay and Silent Bob Strike Back in Westwood. Tarantino was there, and to his credit, he was very approachable. I told him that we were going to shoot a new kind of Grindhouse movie, and asked if we could show it to him when we were finished. He politely declined, andwe parted friends.

Het verhaal kan je verder lezen op hun site (zie bovenstaande link), maar voor wat het waard is. Dit is wat mij betreft een storm in een glas water – want na het bekijken van hun trailer zie ik geen enkele verwantschap met de film van Tarantino. Dit ruikt naar een promotiestunt om hun eigen low-budget prent te promoten. Op hun site moet je trouwens betalen om de film te zien.

Het zou echter wel niet de eerste keer zijn dat jonge filmmakers hun verhalen geplagieerd zien op het witte doek zonder dat ze er ‘iets’ aan kunnen doen. Er is een schaarste aan originele filmideeën – daarom ook alle sequels, remakes, prequels. Diefstal van filmconcepten zijn dus schering en inslag in Hollywood. Als Quentin zich hieraan schuldig heeft gemaakt – shame on him. Maar het enige wat ik terug zie is de titel – die trouwens verwijst naar een filmgenre, net zoals ‘Pulp Fiction’ verwijst naar de ‘pulp fiction novels’. Tarantino is ontegensprekelijk een filmtalent, die heel veel refereert naar Aziatische actiefilms, maar van plagiaat kan men niet echt spreken. Die gasten zijn gewoon kwaad dat QT hun titel heeft gepikt. Sorry guys, but grow up!

***Related Posts***
29/05/2007: Death Proof filmbespreking
25/12/2006: Grindhouse van Quentin Tarantino en Robert Rodriguez
11/08/2006: Grindhouse posters
02/02/2006: Quentin Tarantino & Robert Rodriguez maken het tweeluik Grindhouse

3 Comments

 1. Miiki

  heeft een enorme filmbagage en talent om een verhaal te vertellen, maar kijk eens naar ‘Lady Snowblood’ en dan naar ‘Kill Bill’ en vertelt me dan dat Quentin nooit plagieert. Net zoals vele asian-remakes, worden de Hollywood-versies gewoon met meer geld gemaakt en beter verdeeld.

  Reply
 2. MM

  duidelijk! Trouwens, een idee kan je niet auteursrechterlijk beschermen – wel de uitwerking ervan.Nu maar hopen dat Quentin hen niet aanpakt wegens smaad, anders zou hun promotiestunt wel eens zuur kunnen opbreken.

  Reply
 3. Kenneth

  Beter goed gepikt, dan slecht gevonden 🙂

  In ieder geval, een straf verhaal!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *