The Bourne Ultimatum van Paul Greengrass

Je zou denken dat de makers van de laatste James Bond film, Casino Royale (2006), hun lessen hebben getrokken uit de meer relevante Jason Bourne-films. In vergelijking met de 007-franchise waren The Bourne Identity (2002) en The Bourne Supremacy (2004) nog bescheiden actie-filmpjes, maar ze vallen wel in de smaak van de critici en de belangstelling groeit bij deze moderne agent.

Ook het verlangen naar meer Bourne sequels laat zich voelen. Had de 21e Bond film een zoveelste excursie geweest in de kitsch, met ongeloofwaardige actiescènes, karikaturale megalomanie van de villains en een flutverhaal met flauwe one-liners, dan had Jason Bourne gemakkelijk de 007-agent kunnen onttronen. Maar, de Engelse Daniel Craig heeft daar nu een stokje voor gestoken met een geslaagde vertolking. Toch ben ik benieuwd naar The Bourne Ultimatum (2007), gezien de vorige films in mijn geheugen zeker bleven hangen.

De avonturen van Jason Bourne zijn niet alleen hard, realistisch en vol met spanning, maar met slim camerawerk, een supersnelle montage, verrassende plotwendingen en een overtuigende cast, creëren de Bourne-films beetje per beetje een onvergetelijke franchise die nog lang zal blijven nazinderen en waarschijnlijk niet zal ophouden na deze 3 delen. De verwachtigen voor het derde deel zijn dan ook hooggespannen. De film is in ieder geval in goede handen, want na United 93 (2006) kan regisseur Paul Greengrass eigenlijk niet veel meer verkeerd doen…of toch…“Please Paul, probeer de camera deze keer iets meer in toom te houden. Jij hebt die truuken van de foor om gevecht-scènes te verfilmen niet echt nodig.”

Korte inhoud: Jason Bourne (Matt Damon) is de aan geheugenverlies lijdende spion, die toe is aan een volgende poging om meer te weten te komen over zijn eigen identiteit. Na een fatale schietpartij in Moskou reist Bourne de hele wereld af, van verscheidene steden in Europa, via Tangiers naar New York, terwijl hij achtervolgd wordt door interpol, federale- en politieagenten.

Bon, toegegeven dat de korte inhoud ons niet veel wijzer maakt, maar de trailer is hoopgevend en veelbelovend. Naar het schijnt zou de film in ieder geval afwijken van de roman van Robert Ludlum en zouden scenaristen Tony Gilroy en Tom Stoppard de “ultieme” Bourne-film hebben geschreven met meer actie en meer plottwists. Wij moeten nog wachten tot 12 september 2007 alvorens deze film in de zalen verschijnt. Er staat nog niet veel op maar hier is de link naar de officiële site.

Update 03/04/2007: Het wordt een traditie om met sequel-nieuws uit te pakken een paar weken voor de première. De 4de Bourne film zou The Bourne Legacy heten. Volgens Associated Press is Matt Damon $20 miljoen plus een deel van de winst aangeboden om voor een vierde keer Jason Bourne te spelen. Of hij positief tegenover het aanbod staat is nog niet bekend. Tot nu toe verklaarde hij bij elk deel in de Bourne serie dat hij alleen mee wilde doen als het script goed was en recht zou doen aan de karakters en de serie.

Tot nu toe ontleenden de Bourne films vooral hun titel aan de Ludlum romans, maar met The Bourne Legacy lijkt dat te gaan veranderen. In The Bourne Legacy zal de Hongaarse schurk Stepan Spalko worden geïntroduceerd. In de roman The Bourne Legacy, geschreven door Eric Van Lustbader die het werk van Ludlum voortzet, is Spalko de man die een bacteriologische aanval pleegt tijdens een top van wereldleiders in Ijsland. Ook zal de verhaallijn uit het boek over Spalko’s persoonlijke huurmoordenaar Khan, die de zoon van Bourne is en niets met zijn vader te maken wil hebben, in de film verwerkt worden.

Update 25/05/2007: Acteur Matt Damon ziet zich geen vierde keer in de huid van filmheld Jason Bourne kruipen. De acteur, die zich nu in Frankrijk bevindt voor de film Ocean’s 13, heeft bekend gemaakt dat een vierde film over de avonturen van ex-agent van de CIA Jason Bourne niet op zijn verlanglijstje staat. “Ik heb er een beetje genoeg van. De derde film wordt binnen enkele maanden in de filmzalen gelanceerd. Het is echt een schitterende film, maar ik denk dat we stilaan het hoogtepunt bereikt hebben”, aldus Damon.

Update 19/10/2007: Al tijdens de persconferenties voor Ocean’s 13 liet Matt Damon er geen misverstand over bestaan dat The Bourne Ultimatum zijn laatste Jason Bourne film zou worden. Nu lijkt het er op dat hij toch enigszins op die uitspraak terug komt, nu Ultimatum het meest succesvolle deel in de trilogie is. Wereldwijd bracht The Bourne Ultimatum tot nu toe al meer dan $400 miljoen op.

Hoewel Damon niet expliciet heeft gezegd dat hij per direct beschikbaar is voor een vierde Bourne avontuur, liet hij wel doorschemeren dat hij open staat voor een nieuwe Bourne film in de toekomst.Damon: ‘Persoonlijk betekent het karakter veel voor me, omdat Bourne zoveel voor mijn carrière heeft gedaan. Het heeft me in de positie gebracht dat ik veel meer keuzes heb wat betreft de films die ik wil maken.’

Een voorwaarde voor Damon lijkt wel te zijn dat The Bourne Supremacy en The Bourne Ultimatum regisseur Paul Greengrass bij een eventueel vierde deel betrokken moet zijn. Damon: ‘Als Paul Greengrass over een aantal jaren geïnteresseerd zou zijn in een nieuw Bourne avontuur, dan zal wil ik het ook doen. Ik denk dat we allebei nog niet helemaal klaar zijn met het karakter.’

***Related Posts***
25/07/2011: The Bourne Legacy zonder Jason Bourne
01/03/2009: The Bourne Ultimatum review
26/02/2008: Bourne 4 met Matt Damon en Paul Greengrass ?
01/04/2007: The Bourne Ultimatum van Paul Greengrass
15/03/2006: Greengrass regisseert The Bourne Ultimatum
20/02/2006: Nog meer Bourne films na de trilogie ?
16/03/2005: Matt Damon opnieuw in The Bourne Ultimatum
16/03/2005: The Bourne Supremacy review

4 Comments

 1. MM

  Ben zeer benieuwd. De eerste twee waren inderdaad zeer vermakelijke films.

  Reply
 2. Stefaan

  Het voordeel/nadeel aan deze trilogieën is wel dat ik geneigd (verplicht) ben de vorige films eerst opnieuw te bekijken. Bij de Bournefilms is dat zeker geen probleem, maar ik zie het niet echt zitten om Ocean’s Twelve nog eens opnieuw te bekijken.

  Reply
 3. TTC

  Ik kijk zeker ook uit naar deze film. En achteraf schaffen we ons de box met de 3 dvd’s in aan. 😉

  Reply
 4. soul

  Die moet echt goed zijn, vonde de tweede bijna beter als de eerste, wat zeer zelden voorkomt.Ben benieuwd!

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *