Eli Roth wil geen rating meer voor horrorfilms

Ongecensureerd geweld, gratuite seks-scènes, folteringen en moorden à volonté, naakte-scènes en liters bloed vergieten zijn onderwerp voor een gevreesde NC-17 rating. Dat betekent dat de bioscopen (voornamelijk in de vs – bij ons ligt de lat op 16 jaar) mensen die jongeren zijn dan 18 jaar niet mogen toelaten voor de desbetreffende film. Dit komt neer op een serieus inkomstenverlies. Misschien is dit wel de reden waarom Eli Roth in een interview met MTV van leer gaat tegen het huidige ranking-systeem nu zijn film Hostel II (2007) binnenkort in de zalen is. Roth voert een vurig pleidooi om horrorfilms un-rated te laten, een stelling die nog niet zo onzinnig is.

“I’d love to see us get to a point where you can go to theaters and see movies unrated and that people know its not real violence. It’s all pretend. It’s all fake.”

Ik ben de eerste om kritiek op te voeren op het rating-systeem, gezien deze heel subjectief gebeurt en niet geheel gezuiverd van vriendjespolitiek. Het zou niet de eerste keer zijn dat grote filmmakers een gunstige rating hebben gehad voor een film die uiteindelijk wel veel grafisch geweld vertoont. Roth heeft een punt dat het een beetje dwaas is om een horrorfilm te censureren, gezien het net die verboden scènes zijn die in vele gevallen de horror ‘gruwelijk’ kan maken. Roth verlangt naar de dag wanneer mensen zullen inzien dat films niet aanzetten tot geweld, evenmin als videogames dat zouden doen.

Roth is iemand die geregeld wel eens ideetjes lanceert, zoals geld terug bij een veel te zwakke bioscoopfilm – in dat geval verwees hij herhaaldelijk naar Ocean’s Twelve (2004). Hij maakt ook deel uit van de Splat Pack (cf. the rat pack), samen met Quentin Tarantino, Rob Zombie en James Wan (Saw), die elk de horror-zaak genegen zijn. Hun bedoeling is om het horrorgenre te herwaarderen en het opnieuw zo bloederig maken als in zijn beginperiode. Uiteraard spannen ze ook graag samen tegen de MPAA rating systeem. Alle ogen zijn in ieder geval gericht op Hostel II die nog steeds zijn rating afwacht en hoopt op een R-rating in plaats van een NC-17 rating. De filosofische gedachte is dat als je de limieten ga afstasten van het geweld in film, het op een zeker ogenblik niet meer zo “belangrijk” zal worden. “I’d love to see us get to a point where you can make a movie and not worry about the limits of the violence. Then I think they’d get so violent that people would get bored of it.”

***Related Posts***
01/09/2007: Dubbele ‘uncut’ DVD van Hostel I & II
06/06/2007: Vooroordelen over Hostel 2
02/03/2007: Cabin Fever 2: Spring Fever
01/03/2007: Hostel II posters
14/12/2006: Top 10 Beste Naaktscènes van 2006
10/02/2006: Baywatch the movie met Eli Roth
05/01/2006: Hostel, a bloody disgusting good time
28/10/2005: Gruwelpraktijken in Hostel
13/07/2004: Cabin Fever filmberspreking

3 Comments

 1. Miiki

  sinds wanneer heeft een rating belet aan jongeren om de film te zien. Ze gaan misschien niet voor hun ticket betalen, maar als we een film willen zien dan zijn er toch genoeg manieren.

  Reply
 2. BlackMoon

  moet bekennen dat ik niet dezelfde mening deel als Eli Roth, wiens films ik toch maar middelmatig vind. Zijn stelling luidt: geen censuur op geweld, moorden en bloedvergieten, om zo te maken dat we er ‘gevoelloos’ voor worden. Puik, dan is de drempel ook veel kleiner om dit in de praktijk om te zetten. Dat kan toch de bedoeling niet zijn.
  @Miiki: dat jongeren die films wel kunnen zien als ze dat willen, betekent nog niet dat we die gortigheid moeten ondersteunen en we al die films Kinderen Toegelaten moeten maken.

  Reply
 3. MM

  Er is wel een verschil tussen cartoon geweld en het echte geweld. Denk je dat er in landen waar geen films tezien zijn, het daar vredelievend aan toe gaat? Als je geen verschil kunt maken tussen geweld in horrorfilms en echt geweld, dan ben je toch wel achterlijk.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *