Frank Miller wil zijn verhalen zelf regisseren

Frank Miller voelt het kriebelen. Hij had al de kans om een van zijn strips te co-regisseren met Robert Rodriguez, wat resulteerde in de onvergetelijke Sin City (300). Maar nu ook zijn 300 (2007) de box-office domineert, heeft de auteur wel zin om zijn projecten nu zelf te gaan regisseren. Miller is heel tevreden over het werk van Zack Snyder op 300, maar dit zou de laatste film zijn die hij uit handen geeft. Het is FilmStalker die met het nieuws voor de dag komt:

This, I hope, will be the last property of mine that isn’t directed by me…I was directing on Sin City, learning what I was doing, when they started making 300. I had input, of course, but this is Zack Snyder’s film. Zack clearly had such a strong focus on exactly where he wanted to take it, and I liked that. To put it really simply, I always wanted this to be like a story told by a soldier over a campfire.”

Het is een begrijpelijke reactie. Deze strips zijn zo een beetje de kindjes van Miller en net zoals papa’s of mama’s graag zelfs zorgen voor de ontwikkeling van hun nazaten, voelt een auteur soms ook wel de drang om zijn verhalen zelf in beeld te brengen. Zeker wanneer de studio aast op al zijn werken, zoals binnenkort ook zijn Ronin strip. Een auteur en een regisseur hebben al evenveel met elkaar te maken als een bakker en een slager, maar een striptekenaar heeft toch al het voordeel om bezig te zijn met ‘kadrages’. Tevens blijft 300 heel dicht gebleven bij het werk van Frank Miller.

Maar zelfs een storyboard artist is daarom nog geen regisseur. Een regisseur werkt oa. met acteurs, en dat is zoiets waar Miller nog geen kaas heeft van gegeten. De acteursregie in Sin City was zuiver het werk van Rodriguez. Maar dat heb je ook de component van een verhaal kunnen vertellen met bewegende beelden, het gevoel voor mise-en-scène, de aanleg voor ritme en balans, …en zo kan ik nog uren verder gaan. De films van scenaristen, acteurs en visual FX artists zijn zelden goede films. Maar goed, het is nog steeds niet zeker dat een studio geld zal investeren in een regisseur zonder echte regie-ervaring … hmmm … eigenlijk doen ze dat regelmatig met vaak heel teleurstellende resultaten. Eragon anyone?

***Related Posts***
11/03/2007: 300 is niet zomaar vorm boven inhoud
15/02/2007: Frank Miller’s Ronin verfilmd
27/01/2007: 300 op Imax
10/12/2006: Eerste 300 trailer
10/08/2006: De virtuele wereld van 300

4 Comments

 1. matthys

  Maar hij co-regisseert wel met Rodriguez twee sequels op Sin City. Moet dit dan ook niet knagen voor iemand als Rodriguez?

  Reply
 2. Miiki

  De films blijven toch wel heel trouw aan de comic. In Sin City had je gehele scènes die eigenlijk letterlijk uit de strip kwamen, shot per shot.
  Of Miller met acteurs kan werken is een andere zaak. Het schijnt dat hij nogal een moeilijk karakter heeft. Dat belooft 😮
  In ieder geval vind ik de zin “dit zou de laatste film zijn die hij uit handen geeft” nogal prententieus. Dat hij een kans wil krijgen, dat kan ik geloven, maar niets zegt dat het ook een succes wordt zoals de twee voorgaande films…

  Reply
 3. Stefaan

  Aj, aj, aj, dit loopt verkeerd af, vrees ik. Schoenmaker blijf bij je leest!

  Reply
 4. Jeroen

  Kinders toch! Waarom gelijk zo negatief? Anyway, laat die film maar komen. Miller verdient iig de kans.

  P.S.: Het boeit niet wat Rodriguez vindt van Millers uitspraken. Sheezzz! What are you? Een Weekend, Story of Privé-lezer?

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.