Troy, de directors cut duurt 3 uur en 13 minuten

Na het succes van Gladiator in 2000 hadden de filmstudio’s de boodschap begrepen dat het publiek interesse had in historische of mythologische verfilmingen. En in 2004 kwamen maar liefst 4 grote Hollywood producties uit, maar alle vier schoten ze ietwat tekort in vergelijking met Gladiator. Over Troy (2004) van Wolfgang Petersen heb ik na de voorstelling urenlang gedebatteerd over de kwaliteiten en de zwaktes van de prent. Over één ding waren we het eens, het had een véél betere film geweest met een aantal eenvoudige ingrepen. De film heeft niet de rijkdom van een Kingdom of Heaven (2004), en is wat mij betreft zelfs iets beter dan King Arthur (2004) en Alexander (2004).

Troy (2004)

© 2004 Warner Bros.

Brad Pitt vervangen had al een eerste goede zet geweest, want vergeleken met de rest van de cast leek hij wel uit een andere film te komen. Daarnaast had Troy best wat meer fantasie voor de dag kunnen leggen, zoals 300 (2007) dat doet, in plaats van de film iets teveel realistisch te willen benaderen. Een paar CGI-shots van honderden schepen volstond niet. Het verhaal van Troje is pure mythologie, terwijl het verhaal van Maximus gebaseerd is op een aantal historische figuren in een definieerbaar tijdperk. Het zijn twee verschillende prenten die ook geheel anders benaderd moeten worden.

De reden waarom ik dit berichtje schrijf is omdat er een director’s cut op de markt is van Troy met 30 minuten (!) extra beeldmateriaal, wat ons brengt op een totaal van 193 min. Deze 3 uur en 13 minuten lange versie komt zelfs opnieuw uit in een aantal filmzalen in Duitsland. Op de dvd die later zal uitkomen plant Petersen ook nog een audio-commentaar en wat bonus-features over de film. Volgens Variety zou er zelfs iets meer geweld en seks in de film zitten, als dat al geen verkoopsargument is.

Troy was een dure productie van zomaar eventjes 180 miljoen dollar, en bracht in de States een schamele 133 miljoen op. Maar de film maakte veel goed met een recette van bijna 500 miljoen wereldwijd. Dus van een flop kan men niet echt spreken. Doet er mij aan denken dat Oliver Stone ook binnenkort een director’s cut uitbrengt van Alexander van zomaar eventjes 214 minuten. Luciferstokjes om de ogen open te houden worden bij de dvd-box geleverd. En neen, van de sequel, Troy: The Return of the Horse, is nog geen sprake. 🙂

3 Comments

 1. BlackMoon

  Wat me wel verschrikkelijk tegen viel, was het slot. Ik had echt de indruk dat het salaris van Brat Pitt op raakte en ze er maar snel een einde aan moesten raffelen. Hups, een paar pijlen en de klus is klaar. Jammer, had wat meer daarvan verwacht. Maar toch een mooie film met prachtig camerawerk !

  Reply
 2. domilucci

  Zelf vind ik die andere films ook beter dan ‘Troy’, maar ik heb een zwakte voor zulke films.
  Brad Pitt speelde inderdaad iets teveel de posterboy. Het was gewoon fake. Komt daar nog bij dat Helena de knapste vrouw van de wereld had moeten zijn volgens de mythe? Blijkbaar had Petersen dit gemist en koos voor het duitse trolletje Diane Kruger. En ik zwijg nog over Orlando Bloom.

  Nog een geluk was er Eric Bana!

  Reply
 3. taylor

  In tegenstelling tot de hier gelezen reacties, vond ik Troy wel een ongelofelijke goede film. Brad Pitt kwam in de gevechten geloofwaardig over als de krijger van de goden. Diane Kruger had een specifiek uiterlijk dat je niet vlug vergeet, niet je typische hollywoodbabe. Eric Bana was groots, Orlando Bloom was wat mij betreft, perfect gecast als de meer laffe Paris, hij kon mij absoluut niet overtuigen in Kingdom of Heaven. Kortom, terug een grote film van Wolfgang Petersen met een perfecte cast, mooie beelden, goed script. Samen met Gladiator mijn perfecte sandalenfilm. Kan niet wachten tot de director’s cut uitkomt ! Met respect voor andere opinies. Smaken verschillen altijd.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *