The Queen is de Bafta winnaar

Wat wel te verwachten was heeft Helen Mirren gisteravond haar BAFTA (de Britse Oscars) in ontvangst mogen nemen voor haar hoofdrol in The Queen (2006). Mirren greep de gelegenheid niet alleen aan om producenten en filmmakers aan te sporen om meer films te maken met oudere vrouwen in de hoofdrol.

The Queen

Ze droeg haar BAFTA dan ook op aan alle genomineerde vrouwen, die volgens Mirren fantastische acteerprestaties hadden neergezet. Na de gebruikelijke bedankjes sloot Mirren haar speech met een brok in haar keel af door te vertellen dat ze als actrice nooit zo ver was gekomen zonder haar collega acteur en mentor Ian Richardson, die enkele dagen eerder was overleden.

Ook de producenten van The Queen mochten hun BAFTA afhalen voor Beste Film. Niet alleen waren ze dankbaar dat een Britse film de prijs voor beste film kreeg, ook zeiden ze blij te zijn dat The Queen het zo goed doet en dat het mogelijk is dat een kleine film als deze wereldwijd al meer dan $100 miljoen heeft opgebracht, wat een enorme impuls voor de Britse filmindustrie is. The Queen regisseur Stephen Frears zag de BAFTA voor beste regie aan zijn neus voorbijgaan. Regisseur Paul Greengrass van United 93, over de vliegtuigkapingen van 9/11, mocht wel de prijs mee naar huis nemen. Tevens won United 93 de BAFTA voor beste montage.

De prijs voor beste acteur ging naar Forest Whitaker voor zijn rol als Idi Amin in The Last King of Scotland. Toen hij voor dezelfde rol een Golden Globe kreeg, kon hij zijn emoties op het podium niet in bedwang houden en daar had hij achteraf spijt van. Toen hij zijn BAFTA in ontvangst nam hield hij zich dan ook duidelijk in, maar dat ging hem moeilijk af. Om zichzelf niet opnieuw te verliezen dreunde de acteur een lange rij namen op, maar sloot uiteindelijk toch emotioneel af toen hij de BAFTA aan zijn overleden oma opdroeg. Enigszins de kluts kwijt liep Whitaker de verkeerde kant van het podium af en kwam uiteindelijk op een drafje terug om met een glimlach op zijn gezicht ook nog zijn vrouw te bedanken.

The Last King of Scotland won tevens de speciale Alexander Korda Award voor beste Britse film van het jaar èn de prijs voor het beste script dat naar aanleiding van een boek naar het witte doek was bewerkt. De prijs voor het beste originele script ging naar de Amerikaanse comedie Little Miss Sunshine. De prijs voor beste vrouwelijke bijrol ging naar de niet aanwezige Jennifer Hudson voor haar rol in Dreamgirls en de BAFTA voor beste mannelijke bijrol werd gewonnen door Alan Arkin, die tevens niet aanwezig was. De prijs voor aanstormend talent ging naar Eva Green voor haar rol als Vesper Lynd in de Bondfilm Casino Royale. Paul Verhoevens Zwartboek viel niet in de prijzen. De BAFTA voor beste buitenlandse film ging naar Guillermo del Toro’s Pan’s Labyrinth. Happy Feet werd tot beste animatiefilm van het jaar uitgeroepen.

Bekijk hier de volledige lijst

2 Comments

 1. Miiki

  moet wel een beetje frustrerend zijn voor de acteurs en actrices die geen Forester Whitaker of Helen Mirren heten. Lijkt echt wel de twee favorieten voor de oscars.

  Reply
 2. dave

  …can people who deserve an oscar, NOT GET ONE!
  – Dave, February 12th of 2007 –
  😀

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *