Kurt Cobain biopic met Ewan McGregor

Na de sequel en remake rage (wees gerust, deze woedt in alle hevigheid verder) is er ook een opgang van de biopic. En hier is er nog eentje. Deze keer van één van mijn favoriete zangers toen ik 16 was, Kurt Cobain (op gelijke hoogte met Pearl Jam en ook wel Smashing Pumpkins).

Het zou trouwens – bij mij weten – de eerste keer zijn dat iemand zich aan zijn, weliswaar kort, levensverhaal waagt. Ik heb er al belangstelling in, ook al ben ik geen grote fan van muziek-biopics, gezien haar toch wel pijnlijke geschiedenis. Toch zit ik ook met een heleboel bedenkingen.

Cobain is niet alleen berucht voor zijn muziek met de rockband Nirvana, maar tevens voor zijn woelige relatie met de toen nog stripper Courtney Love . Hij was een notoire heroïnegebruiker, die verschillende zelfmoordpogingen ondernam.

Hij is uiteindelijk overleden op 5 april 1994, door zelf toegebrachte schotwonden van een geweer, toen hij 27 jaar oud was. Uit nader onderzoek bleek dat Kurt een hoge dosis heroïne in zijn bloed moet hebben gehad op het moment dat hij overleed. Op 8 april werd hij door een elektricien dood gevonden in zijn villa in Seattle.

Er zijn theorieën dat hij vermoord werd, zoals door privédetective Tom Grant wordt aangebracht. Met als argumenten dat Kurts creditcard is gebruikt terwijl hij al dood was, en dat de laatste vier regels van zijn zelfmoordbriefje met een ander handschrift zijn geschreven. Na veel onderzoeken blijken deze theoriën toch niet te kloppen, en zegt men met zekerheid dat Kurt Cobain zelfmoord heeft gepleegd. Maar mensen twijfelen er nog steeds aan of hij wel echt zelfmoord heeft gepleegd.

Naar verluidt zou Ewan McGregor in aanmerking komen voor de vertolking. En ik ben wel te vinden voor deze keuze. McGregor heeft wel een rockers-look en is één van de weinige acteurs die het niveau van een belabberde film kan optillen naar iets wat je nog kan bekijken. Want laten we ook eerlijk zijn; naast de loeiharde muziek die menig jongeren permanente oorschade heeft opgeleverd, is zijn leven nu niet meteen een biopic waardig. Ik bedoel, wie – los van de fans die verzot zijn op zijn muziek – wil er nu een film zien van een junkie die vol van zichzelf was. Het mysterie rond zijn dood zou misschien nog de enige narratieve piste zijn van enig belang. En dan nog zie ik niet meteen een film van 90 min. Gus Van Sant heeft trouwens al eens met het thema gespeeld in Last Days (2005) zonder veel succes en er was ook een documentaire van Nick Broomfield, genaamd Kurt & Courtney (1998). Nu is het wel zo dat Courtney de rechten bezit van de film, en als weduwe denk ik niet dat ze tevreden zou zijn met een prent die zou handelen over iets anders dan zijn muziek.

Update 17/10/2007: Universal heeft zopas David Benioff (Troy, 25th Hour, The Kite Runner, Wolverine) ingehuurd om het script te schrijven van een komende biopic over Cobain. De film wordt gebaseerd op Charles Cross’ biografie Heavier Than Heaven, en wordt geproduceerd door onder andere Cobains weduwe Courtney Love. Dat is trouwens iets wat ik al langer heb zien aankomen. Nu blijft de vraag of Ewan McGregor nog in aanmerking komt voor een mogelijke hoofdrol…

***Related Posts***
08/01/2007: Blondie biopic met Kirsten Dunst
08/12/2006: Biopic van James Brown door Spike Lee
25/04/2006: INXS biopic met Johnny Depp

21 Comments

 1. >P>Shifty

  Misshien wordt het wel zoals een Elvis film.

  Reply
 2. Cobain

  Kurt Cobain is de GOD van Grunge Rock, die nooit meer evenaard is. Het is een legende! Een icoon van zijn generatie!

  “een junkie die vol van zich zelf was” ??? Over wie gaat dit in GOdsnaam? Kurt vol van zichzelf?? Jezus hij was echt niet vol van zichzelf… integendeel… hij hield zoveel van zich zelf dat ie een gat in zijn hoofd heeft geschoten.

  Maarja “some die just to live”

  Reply
 3. Miiki

  …Amen.

  Reply
 4. BlackMoon

  Zit iemand hier op te wachten? De fans die toen 16 waren hebben nu kinderen, en liggen zo niet meer wakker van rockers met een identiteitscrisis en een neus als een stofzuiger. Muziek is nostalgisch, maar een film? Wie wil dat nu zien?

  Reply
 5. Bart

  Ehhh hier zitten heel veel mensen op te wachten, Er zijn kids die nog niet eens geboren waren toen Kurt zelfmoord pleegde die nu enorme fan zijn van hem…. niet zo kortzichtig denken he meneer Blackmoon. Ik ben ondertussen al 34 en heb zelf 2 kids. Wat wil dat zeggen over mijn passie voor Kurt Cobain? Daar is weinig in veranderd kortzichtig manneke!

  Reply
 6. gregory coucke

  hoi

  op somigen punten over cobain heb je gelijk!
  maar op anderen weer niet!

  persoonluk vint ik dat er zeeker nog un nieuwe documentere moet gemaakt worden!
  met sterkere bewijzen en meer detajs over het leven en de omstandig heeden enzo…

  de eene geloofd in god, de andere in leven na de dood, en somige in ufos…

  ik geloof al 10 jaar in cobain, en ik weet dat het geen zelfmoord was!!!

  en het wort tijd dat dat duideluk word gemaakt aan de fans en de media!!!

  grjz g.c

  Reply
 7. Nevermind

  Nee indd, volgens mij was het ook GEEN zelfmoord!
  Kvind het zelf nogal raar!
  Moest hy nu toch zelfmoord gepleegt hebben,
  waarom zouden de laatste 4regels van de suicide note in een ander handschrift geschreven zyn?
  Ofja, wie zou er na zyn dood nog geld afhalen van zyn kaart?
  Nja, wat ook vreemd was, was dat na zyn vondst een artikel geplubliceert werd in een italiaanse krant denkek waarop in het groot te lezen staat:
  COURTNEY LOVE OFFERED ME $50g TO KILL KURT COBAIN [aldus een getuige]

  Hm!
  OK, mss werd het kurt ook gewoon teveel met de scheiding tussen hem en courtney enzo.
  Toch lykt het maar raar!

  Plz: iedereen zoekt achter antwoorden^^
  Heropen die fxckn zaak jong!!

  Reply
 8. jeroen

  die gast had 24 grm van de zuiverste heroine in zijn bloed nooit had ie dat zelf hebben kunnen naar binnen spuiten en dan nog leven om een shotgun tegen zijn hoofd te zetten NOOIT

  Reply
 9. Azyx

  Ik geloof ook niet echt in een zelfmoord want ik ben nu namelijk al meer dan een jaar op zoek naar een antwoord naar deze vraag en ik heb al duizenden bewijzen gevonden die erop duiden dat hij geen zelfmoord pleegde. Hier vind je enkele van mijn bewijzen die ik vond:
  Kurt had drie keer de dodelijke dosis heroïne(225 mg) in zijn bloed. Medische experts verklaren dat zo een hoeveelheid je niet meer in staat stelt om te functioneren en je binnen een paar seconden in een coma doet vallen, als het je al niet meteen doodt. Kurt was in dat geval niet in staat om zijn spullen netjes op te bergen, zijn mouwen naar beneden te rollen en het jachtgeweer te nemen om zichzelf neer te schieten.

  Volgens de politieverslagen waren er geen vingerafdrukken op het geweer, noch op de pen die bij de “afscheidsbrief” gevonden werd, noch op de doos met patronen die naast het lichaam van Kurt gevonden werd. Dit toont aan dat de plaats van de misdaad schoon “geveegd” was voor het lichaam ontdekt werd.

  Er zijn bewijzen dat omstandigheden gemanipuleerd waren om Kurt te verhinderen zijn eigen auto te gebruiken en aan zijn eigen geld te geraken in de dagen voor zijn dood. Ook trachtte iemand zijn kredietkaart te gebruiken tot op de ochtend van 8 April. Medische onderzoekers stelden vast dat Cobain op 5 April gestorven was.

  Courtney love stond voor een scheiding. Er is gedocumenteerd bewijs, inclusief haar eigen stem op opnames, dat aantoont dat Kurt uit hun huwelijk en uit de muziekindustrie wilde stappen en mogelijk het volledige voogdijschap over hun dochter Frances wilde. Dave Grohl bevestigde dat Nirvana in die periode op het punt stond om te splitten. Courtneys vader beweert dat Kurt van haar ging scheiden op grond van overspel. Cobain ondernam ook stappen om haar uit zijn testament te schrappen.

  Eldon Hoke, zanger van de groep the Mentors, beweerde dat Courtney hem 50.000$ aangeboden had om Kurt te vermoorden in December 1993. Op 6 Maart 1996 onderging Hoke een polygraph test onder toezicht van Dr. Edward Gelb, die een van de belangrijkste polygraph experts in Amerika is en een voortgezette polygraph cursus voor FBI agenten geeft. Hoke slaagde in de leugendetectortest met 99.7% zekerheid dat hij de waarheid sprak.

  Kurt zei tegen veel mensen in de weken voor zijn dood dat hij niet suïcidaal was, waaronder tegen de politie van Seattle, tegen een dokter die hem in Rome behandelde, tegen de mensen van het Exodus rehabilitatiecentrum in L.A., tegen zijn advocaat en tegen vele vrienden, waaronder zijn beste vriend Dylan Carlson, die hem het jachtgeweer kocht op 30 Maart. Kurt vertelde Dylan dat hij in het huis bang was van indringers.

  Cobains vrienden zeggen dat de enige persoon, die na zijn dood de media begon te vertellen dat hij zelfmoordneigingen had, Courtney Love was. Dit gaat in tegen alles wat Kurt zelf tegen mensen vertelde in de weken voor zijn dood. De media besluit Courtneys verhaal te volgen zonder verdere vragen te stellen.

  Ik heb hier ook nog de kopie van Cobain’s zelfmoordbrief liggen en er wijst wel veel op dat Courtney love de laatste zinnen heeft geschreven waarin vermeld wordt dat hij zelfmoord pleegde want in de weken na de ‘zelfmoord’ werd in de handtas van Courtney een blad gevonden die door haar geschreven was dat aantoonde dat ze probeerde zijn geschrift na te maken en het leek er inderdaad goed op dat de laatste zinnen in dat geschrift waren op die zelfmoordbrief.

  Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Ik heef het zeker niet op ik zal blijven zoeken naar antwoorden tot ik met zekerheid weet wat er gebeurde.

  Grtz

  It’s better to burn out than to fade away.(laatste zin van cobain’s afscheidsbrief)

  Reply
 10. sandra

  ik ben 12 jaar:O
  en ben kei hard op zoek naar bewijzen dat het geen zelf moord was!
  ik weet gewoon zeker dat het geen zelfmoord was!
  wie heeft nog meer bewijzen???

  Reply
 11. Jinx

  volgens mij werd hij opgeblazen door Al Quida kopman Osama Bin Laden, onder het toezicht van de broer van Lee Harvey Oswald en met medeweten van de CIA, KGB, FBI, de Cosa Nostra en de Chinese Triad. Dat ziet toch het kleinste kind.

  Ben benieuwd naar de film.

  Reply
 12. Zwerver

  Kurt Cobain pleegde zelfmoord
  Hy was suïcidaal en een Regelmatig Heroïne -gebruiker.

  Wie zou hem vermoorden als hy het zelf al wou doen?
  Trouwens, als de onderzoekers zegge datt zelfmoord is, dan zalt wel zo waarschynlijk zyn.
  Ze zullen het toch wel beter weten als ons, niet?

  Ik ben 17, en denk vaak dat ik de enigste Cobain -fan ben die gelooft dat hy zelfmoord heeft gepleegd.

  Peace n gRuNgE

  Reply
 13. Azyx

  Wanneer komt die film nu eigenlijk uit ik las dat de film heavier than heaven zal heten zou dat kunnen? ik verlang alvast naar die film ik moet hem gewoon zien. Ik zag last days ook al (wat gebaseerd is op cobain zijn laatste dagen. Niet echt een geweldige film maarja. Hopelijk word die nieuwe film goed.

  Ps. Voor de mensen die meer over cobain zijn laatste 48 uur willen weten. Ga even op http://www.youtube.com en tik the last 48 hours of kurt cobain in dat is een documentaire in het engels waar ze familie en kennissen van cobain intervieuwen en zijn laatste uren van nader bekijken. Het bestaat uit 9 delen van elk 10 minuten. Zeker een bekijken.

  Reply
 14. Arjen

  Van mij mogen ze zeker McGregor casten als Cobain. Het zou de film enkel maar ten goede komen. Last Days was slecht geïnspireerd op de zanger, dus ben ik wel eens benieuwd naar een echte en misschien zelfs controversiële film. Ik betwijfel of de aanwezigheid van zijn vrouw als producer eigenlijk wel een goeie zaak is voor een correcte weergave?

  Reply
 15. tjaa

  Nou , als het zelfmoord was.. dan is het duidelijk als het moord was is het duidelijk door courtney .. want kurt veel geld .. en zei een kut band heeft..wat ze over de rug van kurt gekregen heeft..( en nu dus geld ) Extra geld. door kurt
  zonder kurt als man.. had ze die status nie gekregen..
  en .. trouwen met iemand die veeld geld heeft doen veel vrouwen voor een goede sociale zekerheid

  Reply
 16. Dimitri

  hij had een jachtweer maar de enige manier was om die zelf door het hoofd te schieten is liggend en dan met z’n teen de trekker overhalen. bij het vinden van kurt had hij z’n schoenen aan.

  Reply
 17. frekke

  het was de butler met de kandelaar in de slaapkamer, volgens mij. Die jachtgeweer was een vals maneuver van Professor Plum.

  Reply
 18. youth

  Stel dat Kurt zich neer heeft geschoten waarom zou hij dat dan doen? Hij zou toch wel overleden zijn aan de heroinedosis? Je probeert jezelf toch niet op twee manieren te doden? Maar ja, ik weet niet echt wat ik tegenwoordig nog moet geloven

  Reply
 19. buble

  wat een eeuwig durend gezeik over zijn dood zeg! het is al 15 jaar geleden ofzo! waarschijnlijk komt niemand meer te weten hoe hij precies is overleden, maar een feit is wel dat hij voor zijn dood al een aantal zelfmoordpogingen heeft gedaan. Wat volgens mij ook wel wat zegt…

  maar ik moet zeggen dat die film me toch wel interresant lijkt..

  Reply
 20. vocka

  ik denk dat zijn vrouw het heeft gedaan. zij bleef maar volhouden dat het zelfmoord was, elke keer weer. zij heeft ook de politie gebeld die paar keren, zodat het misschien niet zou opvallen dat zij het was, en daarbij had kurt veel geld en zij een slecht lopende band.

  maarja tis maar een theorie.

  Reply
 21. jens

  oke mensen,
  dit is mij mening over deze misschien komende film:
  ik denk dat kurt cobain dit totaal nie zou gewild hebben
  en de film zal nooit worden zoals hij zou moeten zijn
  kurt is uniek en zal dat blijven
  hij stak zijn ziel in zijn muziek en teksten maar de media en platen makers moesten het verkloten omdat ze er geld inzagen, ik ben zelf nog maar 15 dus eigenlijk heb ik daar over geen mening van spreken maar ik lees er veel en zie veel documentaires van collega’s die om hem gaven
  daar leerde ik uit dat hij een zeer gevoelige jongen was en om veel mensen gaf
  maar toch zo breek baar en dat is waarom hij zich zelf denk ik om het leven heeft gebracht.
  na deze kleine info..
  wil ik gewoon zeggen dat deze film er niet zou moeten komen.
  net zoals bij het spel guitar hero zou het een schande zijn tegen over kurt
  rip kurt cobain
  and my he rest in peace and leave it that way!!!!
  listen to that facking movie makers!!!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *