Top 10 box-office succes van 2006

Zoals beloofd is hier na de Top 10 Flops ook de Top 10 van de grootste box-office successen uit 2006. Deze films haalden wel degelijk hun quota en stonden wekenlang aan de top van de charts. En net zoals een flop niet wil zeggen dat de film kwalitatief minderwaardig is, zijn box-office toppers niet noodzakelijk meesterwerkjes. Integendeel, vaak zijn het komedie/familiefilms die hoog scoren en dat heeft uiteraard alles te maken met ouders die met hun voltallige kroost naar de cinema trekken. Ook formule horrorfilms doen het doorgaans niet slecht.

Volgens de statistieken zou de box-office in de States van 2006 met 5% zijn gestegen, vergeleken met 2005. De films brachten in totaal zo’n 9’278’478’115 dollar op en er zijn bijna anderhalf miljard tickets verkocht aan een gemiddelde prijs van 6,41 dollar. De studio die 16% van de marktaandeel op zich nam was Sony Pictures (1.5 miljard dollar), op de voet gevolgd door Buena Vista met 15%. Daarna komen 20th Century Fox en Warner Bros. Hoopgevend is dat het totaal van de originele scenario’s, zo’n 274 films, veel meer hebben opgebracht dat de sequels of de remakes. Er zal echter een tijd komen wanneer het tij helaas zal keren.

Er zijn al heel wat lijstjes in de wereld gestuurd met de Top Grossing Films (films met de grootste opbrengsten), maar nog geen lijstjes die ook het productiebudget van de film in beschouwing neemt. Superman Returns (2006) mag dan nog wel aan de top staan met een box-office resultaat van 200 miljoen dollar, maar had wel een productiekost van 270 miljoen. Dit is de Top 10 van de gemaakte “nettowist” bij de bioscoop-release in de States. Let wel: distributie- en promotiekosten zijn niet meegerekend, evenals de buitenlandse opbrengsten en de dvd en tv sales, voor de simpele reden dat de meeste van die cijfers nauwelijks bekend worden gemaakt.

Top 10 Box-Office Profits of 2006

10. Saw III (2006) Darren Lynn Bousman
Productioncost: $12 million – Gross: $80’150’000 (Lionsgate)

Saw III is en blijft een succesformule, die navolging kent met films als Hostel (2005) en See No Evil (2006). De kostprijs ligt laag, en vindt heel wat bijval van fans die verzot zijn op gruweltaferelen en freaks wiens moraal zelfs onder dat van Andras Pandy ligt. De film wordt wel door de pers afgebroken, maar uiteindelijk vond ik deel 3 nog best te doen, vergeleken met het amateuristische Saw II (2005). Het zijn geen hoogvliegers, maar dat waren de vervolgfilms van Jason Voorhees, Freddie Krueger of Michael Myers ook niet. De film heeft in ieder geval iets meer brains dan horrorprenten als The Grudge 2 (2006) of een Final Destination 3 (2006). De trilogie eindigt trouwens in een mooie finale, maar wees gerust, ik zal niet spoilen.

Saw III

9. The Pursuit of Happyness (2006) Gabriele Muccino
Productioncost: $55 million – Gross: $124’040’000 (Sony Pictures)

Dit is zo’n voorbeeld van een typische familiefilm met een hoge box-office potentie. The Pursuit of Happyness introduceert een megastar, Will Smith in een waargebeurd verhaal over The American Dream. De film komt bij ons uit op 7 february 2007, maar ik moest al in tranen uitbarsten bij het zien van de trailer. Koop dus maar al een voorraad aan zakdoekjes.

The Pursuit of Happyness

8. Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby (2006) Adam McKay
Productioncost: $72.5 million – Gross: $148’213’000 (Sony Pictures)

De satirische Talladega Nights heb ik niet gezien en is me trouwens ook compleet ontgaan. Maar een prent die op zijn poster een gigantische Amerikaanse vlag laat wapperen, stimuleert niet meteen mijn goesting om de film te zien. Hoe dan ook speelt het wel op de emoties van de Amerikanen zelf, die niets liever hebben dat patriottisme met wat Will Ferrell-slap-stick-komedie ertussen, en de film heeft geen slechte kritieken. Bij de casting duikt tevens ook Sacha Baron Cohen op, die ook nog elders staat te blinken in deze Top 10. Ik zal deze dvd misschien toch eens moeten huren.

Talladega Nights The Ballad of Ricky Bobby

7. The Devil Wears Prada (2006) David Frankel
Productioncost: $35 million – Gross: $124’133’000 (20th Century Fox)

The Devil Wears Prada is een komedie met lef en heeft met zijn relatief eenvoudig concept haar doelpubliek – vrouwen tussen 25 en 35 – goed weten te benaderen, en gezien de box-office resultaten zijn die ook ALLEMAAL gaan kijken, want vertegenwoordigers van het mannelijke geslacht of jongeren in het algemeen zouden hier geen enkele affiniteit mee hebben, laat staan dat ze weten dat Prada een Italiaans modemerk is. Wereldvreemd? Misschien, maar er zijn nu eenmaal andere prioriteiten in het leven dan een schoenmerk. Dit wil echter niet zeggen dat de film op niets zou trekken. Integendeel, want ja – vermomd in een trenchcoat met 70’ties zonnebril – ben ik in de filmzaal gesukkeld en heb toch wel genoten van een overtuigende Meryl Streep die deze sitcom tot een eerbiedwaardig niveau weet op te tillen.

The Devil Wears Prada

6. The Da Vinci Code (2006) Ron Howard
Productioncost: $125 million – Gross: $217’536’000 (Sony Pictures)

Ik heb er ondertussen al genoeg woorden aan versleten, maar The Da Vinci Code is het ultieme bewijs dat er tussen kwaliteit en box-office resultaten geen correlatie bestaat. The Da Vinci Code is een tv-film met ster-allures, die in de bioscoop draait zuiver om de poen te scheppen van al die miljoenen lezers van de bestseller. Het is kitsch van de onderste plank die zijn toeschouwers beschouwt als achterlijk kijkvee. Deze film verdient in ieder geval zijn plaats in alle Worst Movie of 2006 lijstjes.

The Da Vinci Code

5. Happy Feet (2006) Tony Bill
Productioncost: $85 million – Gross: $185’414’000 (Warner Bros.)

Animatiefilms zijn de beste “familiefilms” bij uitstek. Zelfs scholen trekken er massaal naar toe en dat boost uiteraard fel de winsten. En maar goed ook, want die animatiefilms zijn vaak ook heel wat meer vernieuwend dan de meeste Hollywood films. Toch was Happy Feet, van het Australische animatiebedrijf Animal Logic, niet echt zo mijn ding. Geef mij liever een animatiefilm zoals Ratatouille (2007). De prent is volledig geïnspireerd op de succesvolle documentaire La Marche de l’empereur (2005), ook al beweren de makers het tegendeel. We zien hier penguins dansen op de vocalen van een Robin Williams in prachtige virtuele ijs-decor. Goed voor een bioscooprecette in de States van 185 miljoen dollar. Hoor ik daar een Happy Feet 2? Ze hoeven zich in ieder geval niet te haasten dat de poolkappen zouden smelten, want animatiefilms kunnen alls zichtbaar perfect nabootsen.

Happy Feet

4. Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006) Larry Charles
Productioncost: $18 million – Gross: $126’557’000 (20th Century Fox)

Very Nice! Happy Times! Great Success! Borat is waarschijnlijk de beste film uit het rijtje, want de vertolking van Sacha Baron Cohan is grandioos, en gezien er geen concurrentie was dit jaar is het trouwens de beste komedie van 2006. En achter het groteske zit uiteraard een slimme sociale satire die bijgeloof en vooroordelen aan de kaak stelt. Een film voor de massa als voor de fijnproevers.

Borat

3. Ice Age: The Meltdown (2006) Carlos Saldanha
Productioncost: $80 million – Gross: $195’330’000 (20th Century Fox)

Ice Age: The Meltdown van Blue Sky Studios, is een geslaagd vervolg op een geslaagde animatiefilm, met zelfs een ecologische boodschap. De dialogen zijn van de eerste graad, maar de film moet het vooral hebben van de kinetische energie en de hartverwarmende personages. De animaties zijn perfect, maar de rest komt een beetje uit de ijstijd van de animatiefilms.

Ice Age The Meltdown

2. Cars (2006) John Lasseter
Productioncost: $120 million – Gross: $244’053’000 (Buena Vista/Disney/Pixar)

Cars slaagt er ook niet in om zijn dialogen boven het niveau van de cliché autograppen te tillen, maar kan toch wel overtuigen met zijn visuele effecten. Hoe dan ook, Pixar kan geen slechte film maken, ook al hadden ze het geprobeerd. Die mannen hebben zoveel talent dat een paar schetsen op papier al een succesvolle strip zou worden. Het zijn de meesters van de animatie, en dat wist Disney maar al te goed wanneer ze het bedrijf inpalmden voor 5,7 miljard dollar.

Cars

1. Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006) Gore Verbinski
Productioncost: $225 million – Gross: $423’416’000 (Buena Vista/Disney)

En hier zijn we uiteindelijk aanbeland bij het grootste box-office succes van 2006. Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (2006) had zowel de grootste winst als de grootste opbrengst. Wel, het is geen goeie film, het is eigenlijk zelfs geen film maar eerder een aanloop naar een derde deel. Maar wel visueel verbluffend en groots, en tevens begiftigd met de geweldige acteur Johnny Depp en de invloedrijke producer Jerry Bruckheimer. Ik hoop dat At Worlds End (2007) toch iets beter zal worden, want deze was, zoals de piraten vaak zeggen: AAAARRRGH.

Pirates of the Caribbean Dead Mans Chest

6 Comments

 1. Marcus²

  de enige grote verrassing uit het lijstje is toch wel Borat. Van animatiefilms en avonturenfilms ligt dat nogal voor de hand. Borat is eigenlijk wel felle kritiek op de kortzichtigheid van de doorsnee Amerikaan. Voor zover ik weet was de promotiecampagne ook niet al te groot.

  Zit Jackass er niet tussen? Toch ook een film die met weinig geld is gemaakt en achteraf heel wat op zijn bankrekening kon zetten.

  Reply
 2. dieren

  fijne dag toegewenst en toffe films staan er op 🙂

  Reply
 3. Miiki

  is een flauwe komedie met veel absurde humor die allesbehalve grappig is. Will Ferrell is de laatste tijd echt niet meer grappig. Sacha Baron Cohen heeft eigenlijk maar een bijrol van geen belang.

  Reply
 4. dave

  ik ging net die film gaan huren. Will Ferrell heeft heel wat dwaze films, maar zijn laatste met Dustin Hoffman lijkt me anders wel de moeite. Hieronder vind je trouwens de trailer.

  Reply
 5. johan

  Van de Borat film had ik niet veel verwacht, de Ali G film was tenslotte ook erg flauw (ondanks dat deze karakters in de show geweldig zijn). Bovendien was Borat hier in Nederland met een ontzettend irritante campagne bezig. Hij was op elke zender en elke talkshow. En zelfs in het nieuws toen hij de walletjes bezocht. In elke talkshow hing hij hetzelfde verhaaltje op en maakte hij exact dezelfde ingestudeerde grappen. Interviewers moesten hun vragen dagen van te voren opsturen zodat Borat terplekke een ‘spontaan’ antwoord kon verzinnen. Een beetje het effect van Ali G die de MTV awards presenteert. Totaal niet grappig die ingestudeerde zooi. Maar gelukkig bleek de film weer het omgekeerde te zijn! Borat speelt daarin met veel humor in op de situaties die zich op dat moment spontaan voordoen en ontwikkelen.

  En Happy Feet… ik kon het nog geen 30 minuten aanzien. Afschuwelijk kleffe en irritante film.

  Reply
 6. Dave

  had ik ook al dat gevoel. Ik volg geregeld The Daily Show, en dat was dus precies hetzelfde als die andere shows die je gemakkelijk kan zien via You Tube. Deed me er wel aan twijfelen hoeveel er “echt” is en hoeveel er “opgezet” is in Borat. Ik denk zelfs dat die studenten die proces hebben aangetekend een pure promotiestunt is. Allez, hoe stom kunde nu niet zijn om te geloven dat de film enkel in Kazachstan zal vertoond worden??? Je kan een Amerikaan van veel domheid verwijten, maar dit ligt er iets te dik op.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *