Mongol, Genghis Khan biopic

Mongol (2007)

Ik heb het niet zo voor biopics. Ofwel zijn ze vervelend langdradig ofwel proberen ze iets teveel te vertellen in veel te korte tijd. Maar nog veel erger dan familie-reünies zijn biopics van muzikanten, en zo hebben we er binnenkort een aantal te gaan: Blondie, James Brown en INXS. Hoewel, als ik geheel eerlijk moet zijn op dit late uur van de dag, vond ik Walk the Line (2005) en Ray (2004) best wel geslaagd.

Een biopic waar ik wel naar uitkijk is de biopic over Genghis Khan, Mongol (2007), van de Russische cineast Sergei Bodrov (Bear’s Kiss). Genghis Khan, die volgens Encarta geboren werd met de naam Temüjin, was een Mongools heerser en veroveraar die de Mongoolse stammen verenigde en een imperium stichtte dat zich uitstrekte van China tot aan de rivier de Donau. Zijn naam werd ook synoniem voor ontembaarheid, wreedheid en veroveringen.

Het Japanse cult-icoon Tadanobu Asano vertolkt er de rol van Khan en de film wordt in beeld gebracht door de Nederlandse DoP Rogier Stoffers (Quills). Hier zijn trouwens al de eerste stills. De film is niet gemaakt met een Hollywood-budget (slechts 15 miljoen dollar), maar de regisseur heeft al bewezen dat hij met weinig middelen, grootse dingen kan vertellen.

Nu nog hopen dat de film OOIT bij ons in de zalen komt, of zal het weer op dvd zijn. Het zou echt wel jammer zijn, want dergelijke films moet je gewoon op groot scherm zien. De landschappen zijn gewoon adembenemend, en wat je niet wil overhouden is een soort Peking Express gevoel. Ik mag er niet aan denken. Geef mij maar de volle pracht van de 35mm scoop.

4 Comments

 1. MovieWorld

  Dat is een hele opluchting voor mij, ik dacht even al dat je dat op mij bedoelde…Nogmaals mijn oprechte excuses voor die ene keer…Nuja ik neem niet vlekkeloos alles over van sites dus eigenlijk kon het zoiezo niet op mij bedoelt zijn. Ik raadpleeg wel enkele andere filmsites en stel aan de hand daarvan mijn berichten op.

  Ik zou wel kunnen slapen hoor maar ik heb geen zin om naar mijn bed te gaan, een groot verschil 🙂 Als ik nu in mijn bed zou gaan liggen dan slaap ik binnen de 5 minuten automatisch en wordt niet snel wakker door of voor iets 🙂 Heb jij dan zoveel problemen met het slapen?

  Ik ben ook wel benieuwd naar de vertolking van Eddie Murphy in de film ‘Dreamgirls’ en naar de film op zich ben ik ook wel benieuwd. Maar ja, dat is nog wachten tot 28 februari van dit jaar…

  Heb jij trouwens zo al films in het oog waarvan je zegt deze wil ik echt dit jaar niet missen…? (eentje weet ik al waar je nu naar uitkijkt, Mongol, daar had ik nog niets van vernomen van deze biopic…)

  Reply
 2. MovieWorld

  ohja nog even bijvermelden dat ik je tip eens heb toegepast, i.p.v. de berichten van de maand te tonen op mijn blog, heb ik nu de berichten van de week op mijn blog getoond…Is er eigenlijk iets meer verschil van snelheid nu op mijn blogje…(Veel zal het niet zijn want mijn blog is nu éénmaal overladen eigenlijk en dan duurt het altijd lang om hem te laden…)

  Alvast bedankt, mvg MovieWorld!

  Reply
 3. lord cms

  een film over mijn opa! coool!!!

  Reply
 4. dave

  kijk es aan. Ik wist dat ik die verwoestende veroveraar trekjes ergens van geherkende.
  @MW: Uw site laadt ietske sneller ! Good job!
  Ik kijk uit naar een 30tal films:
  Smokin’ Aces, The Last King of Scotland, Rocky Balboa, Zwartboek, Infamous, Ils, The Fountain, Bobby, Blood Diamond,Notes on a Scandal,Hannibal Rising,Hot Fuzz, The Bridge,The Good Shepherd, Letters from Iwo Jima, Number 23, Sheitan, The Curse of the Golden Flower,Mongol,Inland Empire, Gone, The Good German,Zodiac,Shooter,300,Sunshine, The Hitcher, Turistas, Unknown, The Reaping, Das Leben der Anderen,The Kingdom,Spider-Man 3,Balls of Fury, 28 Weeks Later,Black Snake Moan,Pirates of the Caribbean: At Worlds End, Jindabyne,Ocean’s Thirteen, Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer,Shrek the Third, Die Hard4,Harry Potter and the Order of the Phoenix,Transformers, The Simpsons Movie,The Bourne Ultimatum,The Invasion
  21st Resident Evil: Extinction,Halloween, Grand Theft Auto IV, Vantage Point, American Gangster, I Am Legend …achhhhhh teveel om op te noemen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *