The Fountain flop van Darren Aronofsky

Ook Darren Aronofsky moet de wanhoop nabij zijn nadat zijn eerste mainstream film The Fountain (2006) zwaar flopt aan de box-office zowel in de States als bij ons. Het begon al verkeerd te lopen met het boe-geroep op het Filmfestival Venetië en de zwakke filmreviews in de pers, maar nu moet de film het financieel ook nog eens bekopen. The Fountain haalt in zijn openingsweekend nog geen 4 miljoen dollar. Hoe is zoiets mogelijk?

Helaas moeten wij wachten tot 7 maart 2007 alvorens deze metafysische prent bij ons in de zalen is, maar één ding had ik al gezegd toen ik voor het eerst de trailer zag: de casting van die film zit niet goed. Het “universele koppel” Hugh Jackman en Rachel Weisz passen niet echt samen. Trouwens zwalpt de prent tussen het alternatieve en mainstream circuit zonder echt te overtuigen in één categorie. The Fountain deed trouwens een beetje denken aan die vreselijke Sean Connery prent, Zardoz (1974), en is mijlenver verwijderd van Kubrick’s meesterwerk, 2001: A Space Odyssey (1968) of het intieme, transcendente werk van Andrei Tarkovsky’s Solyaris (1972).

The Fountain

© Warner Bros.

Maar toch had ik verwacht dat de film het beter zou doen dan pakweg Hugh Jackman’s andere film,
The Prestige (2006). Het is nog niet verloren voor The Fountain, maar met de logica van de box-office zou de film nog geen 20 miljoen dollar halen in de States, en dit zit ver onder het productiebudget. Het productiebudget ging van 80 naar 40 miljoen en ik heb zo de indruk dat het marketingbudget van deze film niet zo hoog was, want veel promotie werd er eigenlijk niet voor gemaakt. De producers hadden waarschijnlijk iets teveel gehoopt op Aronofsky’s reputatie bij de filmfans, maar deze lieten het dus ook afweten.

***Related Posts***

27/12/2006: Top 10 Flops van 2006

06/09/2006: Boe-geroep in Venetië voor The Fountain

28/07/2006: Nieuwe trailer voor The Fountain

11/11/2005: Nieuwe trailer voor The Fountain

1 Comment

  1. Mystro

    Absoluut een geniale film. Een beetje extra verdieping is wel gewenst echter. Deze film kan zich wat mij betreft zeker meten met Space, Solaris en een recentere Donnie Darko.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *