Robert Altman overleden

De Amerikaanse filmregisseur Robert Altman (MASH, Short Cuts, McCabe and Mrs. Miller, Nashville, The Player, Gosford Park), een van de grote Amerikaanse cineasten, is overleden, volgens het magazine Variety.com. Altman overleed maandagnacht op 81-jarige leeftijd in het Los Angeles Hospital, na complicaties ten gevolge van kanker.

De regisseur kenmerkte zich niet alleen door zijn bijtende satire en cynische humor, maar ook door zijn eigenzinnige filmstijl (het heruitvinden van een filmgenre, zoals het westerngenre en het film noir genre) en acteursregie (waar de dialogen elkaar overlappen en spreken van op een grote afstand), maar tevens voor zijn enorme levenslust. Altman was tot op heden nog steeds bezig met regisseren. Zijn laatste film, A Prairie Home Companion (2006), die handelt over de dood, is uiteindelijk ook zijn laatste film geworden.


The Long Goodbye (1973)Nashville (1975)Cookies Fortune (1999)Gosford Park (2001)A Wedding (1978)

Altman is geboren op 20 februari 1925 in Kansas City, en werd tot 5 keer toe genomineerd voor een Oscar, maar The Academy gunde hem de eer niet van een beeldje en dus kende de jury hem begin dit jaar een Lifetime Achievement Award toe, vooral gezien als een soort troostprijs voor bejaarde filmmakers die over het hoofd werden gezien. Maar Altman zei smalend dat ze te vroeg waren want hij wou er en zei onlangs nog dat hij er nog 40 jaar bij doen. Altman kreeg wel een BAFTA Awards voor Regie voor de film The Player en de Alexander Korda Award voor Beste Britse film, voor Gosford Park. Hij won tevens 2 keer de Gouden Palm, voor Mash en voor The Player.

Altman heel veel betekend voor de industrie en werd een beetje gezien als een rebel binnen het Hollywood-systeem. Hij had een hekel aan platgetreden paden en een uitgesproken voorkeur voor realistische of naturalistische films. Altman was ook een verklaarde tegenstander van de huidige Amerikaanse president. Toen het Supreme Court eind 2000 George W. Bush tot winnaar van de verkiezingen uitriep, zei hij dat dit “een enorme terugslag voor de Amerikaanse maatschappij” zou zijn.


The Gingerbread Man (1998)The Player (1992)MASH (1970)Prêt-à-Porter (1994)Thieves Like Us (1974)

Maar Altman heeft met zijn experimenten ook niet altijd meesterwerkjes afgeleverd. Altman was niet alleen in staat van het beste maar ook van het slechtste. Ik denk dan maar aan films zoals Dr T and the Women (2000), Prêt-à-porter (1994), Popeye (1980) of Come back to the five and dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean (1982).

Tot Altmans bekendste en beste films behoren de Korea-satire MASH (1970), de Hollywood-satire The Player (1992), de film over countrymuziek en politiek Nashville (1975), de film noir-remake The Long Goodbye (1973) naar Raymond Chandlers Marlowe-figuur, de remake Thieves Like Us (1974) en de briljant gemonteerde meervoudige psychologische studie Short Cuts (1973). Onderschat werden en blijven films als het hilarische A Wedding (1978), de psychologische studie 3 Women (1977) met een schitterende Sissy Spacek als psychopate, en het intrigerende Images (1972). Zijn laatste viersterrenprent dateert van 2001; het zeer Britse moordmysterie Gosford Park (2001).

***Related Posts***
12/01/2006 : Robert Altman krijgt Lifetime Achievement Award
21/07/2005 : Robert Altman nog steeds actief als regisseur

6 Comments

 1. matthys

  ShortCuts en Mash vind ik uitstekende films. Gosford Park vond ik erg geslaagd en zijn laatste film, A Prairie Home Companion is tot nu toe positief ontvangen. 72 films en geen oscar is toch wel en beetje schandalig.

  Reply
 2. Isabel

  Inderdaad, een sterk regisseur.
  Maar waar ik het vooral eens over wil hebben: geen goesting om eens een designles skynetbloggen te geven? Ik ben beetje jaloers hihi

  Reply
 3. Mike's Webs

  Altman Rest in Peace… Je was in ieder geval een eigenzinnig filmmaker, maar zeker heel mooie uitschieters… Veel plezier in de Filmhemel. You earned it.

  Reply
 4. @Dave

  Waar mijn blogprobleem momenteel vooral zit is de weergave in internet explorer. Ikzelf gebruik steeds mozilla firefox en daarin wordt mijn blog netjes weergegeven met de 2 zijkolommen en tekst ertussen. Alles op 1 pagina dus zonder dat je naar links of rechts hoeft te scrollen. In IE daarentegen wordt alles uitgerekt en moet je al ver in de breedte scrollen om de hele tekst te kunnen lezen. Heb jij een idee hoe ik dit kan aanpakken? Groetjes nog!

  Reply
 5. karen

  @dave, ik gebruik IE om blogs te lezen en ik moet nooit naar links of rechts scrollen om je blog te lezen. Misschien ligt het aan je instellingen of zo?

  Reply
 6. dave

  niet dat van mij. 😉
  @Isabel: ik zou zeggen, maak een opmaak in IE van je blog en schakel dan terug over naar Modzilla. Probeer dan wel de verhoudingen van je blog te respecteren en bijvoorbeeld geen foto’s te plaatsen die breder zijn dan (bv.) 450 px.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *