Sacha Baron Cohen verdedigt Borat

De excentrieke Britse komiek Sacha Baron Cohen verdedigt voor de eerste keer publiekelijk zijn controversiële Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (2006). “Ik maak Kazachstan niet belachelijk. Ik maak mensen belachelijk die geloven dat het Kazachstan dat ik beschrijf, bestaat”, zegt de 35-jarige Britse komiek naar aanleiding van de stortvloed aan kritiek die zijn Borat heeft gekregen. Borat zegt nog verder in het Rolling Stone magazine:“Mensen die geloven dat er een land bestaat waar homoseksuelen een blauw hoedje moeten dragen en waar vrouwen in kooien leven en paardenurine drinken die mensen neem ik op de korrel.”

Hij zegt verder erg verbaasd te zijn dat zijn film zoveel beroering heeft veroorzaakt en dat de humor zo verkeerd wordt geïnterpreteerd. Toch heeft hij altijd vertrouwen gehad in het overgrote deel van het publiek die realiseert dat het in ‘Borat’ gaat om een fictief land en dat het hem alleen te doen was om mensen zich met hun eigen vooroordelen te confronteren.

“Ik denk dat een deel van de film laat zien hoe belachelijk het is om raciale vooroordelen erop na te houden.” Baron Cohen is zelf joods en hij probeert zoveel mogelijk naar de regels van zijn geloof te leven.

20th Century Fox en One America Productions had zelfs een paar dagen geleden nog te kampen met een proces van twee jongeren die in zatte toestand in de film nogal gortige seksistische praat uithaalden. Volgens hun verdediging wisten de jongeren niet dat de film zou getoond worden in de States. Blijkbaar zijn ze nu een beetje geïrriteerd dat geen enkele vrouw nog naar hen opkijkt, de sukkels.

Ik heb de film twee weken geleden ontdekt in de bioscoop, met een goed lachend publiek in de zaal (wat uiteraard de lachspieren nog extra stimuleert), en ik heb denk ik quasi aan één stuk doorgelachen. De film steekt zo slim in elkaar en datgene wat hij ontbloot is zo treffend, dat Borat uiteraard wordt gezien als een soort bedreiging door mensen die niet zien wat hij aan het doen is en door diegene die juist aangesproken worden. Hoe dan ook is een dergelijke ironische en cynische prent in het Amerika van George Bush heel ongewoon. Ik denk niet dat hij een verandering in mentaliteit zal teweegbrengen, maar hij verschaft toch zeker 90 minuten van ongerept plezier.Update 15/02/2007: Twee Amerikaanse studenten die te zien zijn in de film Borat hebben hun proces tegen de makers en distributeurs van de film verloren. Ze wilden dat de scène waarin ze dronken zijn en racistische opmerkingen maken geschrapt zou worden op de dvd, maar de rechter vond dat onnodig. De twee idioten figureerden in de film van Borat, de Kazachse journalist die doorheen Amerika reist. De studenten beweren dronken te zijn gevoerd en te zijn bedrogen. Volgens de jongens zou hen verteld zijn dat de film niet in de Verenigde Staten te zien zou zijn.

Ze dachten dat Borat echt een reporter uit Kazachstan was, en dat de film alleen daar te zien zou zijn. Het tweetal zegt door de film emotionele en psychische schade en gezichtsverlies te hebben geleden, na hun gortige uitlatingen over vrouwen. Over een mogelijke schadevergoeding moet de rechter nog een besluit nemen.

Update 01/12/2007: De makers van de hilarische komedie Borat worden opnieuw aangeklaagd, ditmaal door een rij-instructeur. Michael Psenicska, een wiskundeleraar uit Baltimore die al 32 jaar een eigen rijschool runt, beschuldigt de makers ervan hem te hebben voorgelogen over de werkelijke aard van de film. Psenicska was zelf in de film te zien als de rij-instructeur van de Kazakstaanse reporter Borat en eist nu honderdduizend dollar aan schadevergoeding wegens misleiding.

In de rechtszaak beweert Psenicska dat de makers hem onder valse voorwendselen documenten lieten ondertekenen. De man was verteld dat hij zou spelen in een documentaire over de integratie van migranten in de Verenigde Staten, een onderwerp dat hem aansprak omdat hij geïnteresseerd was in het geven van rijlessen aan buitenlanders. Een woordvoerder van Filmmaatschappij Twentieth Century Fox noemt de beschuldigingen ongegrond en heeft in een persverklaring laten weten: “Michael Psenicska tekende een kwijtschelding en dus hebben we een overeenkomst.”

***Related Posts***
08/08/2006: Borat beledigt Kazakhstan
17/06/2006: Borat in actie

5 Comments

 1. Mike's Webs

  Borat izzz nice!

  Reply
 2. MovieWorld

  Als ik het goed begrijp ga je dus aan enkele (film)blogs vragen naar hun persoonlijke top 10 van het jaar en aan de hand van alle resultaten de uiteindelijke top 10 opstellen van 2006? Hmm ik wil gerust wel mijn top 10 dan geven 😉

  Hou me maar op de hoogte dan…
  Fijne avond nog, mvg MovieWorld

  Reply
 3. dave

  jij post je eigen top 10 op je blog, maar alles gebeurt onder de noemer van BlogTalk en de filmblogjes posten op dezelfde dag en linken naar elkaar. Ga maar effe een kijkje nemen naar de vorige edities van de BlogTalk (zie logo links onderaan mijn blog).
  ik hou je op de hoogte
  cheers
  dave

  Reply
 4. Isabel

  ironie kennen ze daar nog niet…
  Ze zouden zichzelf beter een beetje meer leren relativeren, maar ja 😉
  Nog een fijne maandag!

  Reply
 5. Nope

  die Michael Psenicska heeft ook lang genoeg gewacht met zijn klacht. Hij heeft getekend en had maar slim genoeg moeten zijn om te weten dat het fake was. Trouwens, zijn reputatie in de film wordt in geen geval bezoedeld, in tegenstelling tot vele anderen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *