Tom Cruise koopt United Artists

Als Tom Cruise terugslaat, slaat hij keihard terug. En dat mocht blijken nadat hij werd uitgerangeerd door Paramount vanwege zijn Scientology/Katie Holmes uitlatingen in de pers. Samen met jarenlange productiepartner Paula Wagner heeft hij filmstudio United Artists gekocht. En dit 85 jaar geleden nadat Charlie Chaplin, Douglas Fairbanks, Mary Pickford en D.W. Griffith de studio hebben opgericht om meer zeggenschap te krijgen over hun carrière. Wagner neemt de dagelijkse honneurs waar en Cruise gaat zich richten op het produceren van films voor UA, maar behoudt het recht om ook voor andere studio’s te werken. Kijk eens aan. Hij zal misschien wel de naam van de studio moeten wijzigen naar “Single Artist”.

Volgens de eerste berichten zou Wagner en Cruise ongeveer vier films per jaar willen maken die vervolgens uitgebracht worden door MGM. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste film uitkomt. De acteur zal mogelijk eerst in Selling Time (2007) spelen. In deze film van Spike Lee krijgt Cruise de kans om de ergste dag uit zijn leven over te mogen doen, in ruil voor zeven jaar van zijn leven. Wellicht die noodlottige dag dat hij besloot om een bank als trampoline te gebruiken?

En Spike Lee heeft trouwens ook plannen voor een vervolg op Inside Man (2006). De plot van de sequel wordt tot nu toe strikt geheim gehouden door Spike Lee en scenarist Russell Gewirtz. Ook is niet bekend of Denzel Washington, Clive Owen en Jodie Foster terug zullen keren voor een tweede misdaad, maar het zou me verwonderen dat ze dat niet doen want de film had een serieus commercieel succes geboekt en was door heel wat critici (buiten mezelf gerekend) toch wel goed bevonden.

Update 08/11/2006: De een zijn dood is de ander zijn brood. Veteraanregisseur Martin Scorsese – wiens nieuwste The Departed vandaag in première gaat – heeft een vierjarige first look-deal gesloten met studio Paramount. Deze filmmaatschappij stuurde vorige maand nog Tom Cruise de laan uit, nadat de ‘cruiser’ zich volgens Paramount slecht had gedragen in de media.

De zogenaamde first look deal geeft de studio de kans om Scorseses werk te co-financieren en co-distribueren gedurende een periode van vier jaar. Behalve speelfilms, heeft de filmmaker de mogelijkheid om onder meer tv-programma’s te maken voor Paramount. Als eerste project gaat de regisseur een Rolling Stones documentary (2007) maken.

Een van de bazen van Paramount, Brad Grey, produceerde ook al The Departed (2006). Scorsese is verrukt over zijn deal: “Ik heb al jaren een geweldige relatie met Brad Grey en ik kijk er naar uit om met hem samen te werken bij Paramount. Dit is een studio die bol staat van de cinemahistorie en verantwoordelijk voor het maken van mijn favoriete films zoals Sunset Blvd (1950), Shane (1953) en The Heiress (1949).” De deal betekent echter niet dat Scorsese verhuist van New York naar L.A. of dat hij niet meer mag samenwerken met andere studio’s.

***Related Posts***
08/12/2006: Spike Lee verfilmt L.A. Rodney King Riot
28/03/2006: Inside Man korte inhoud en trailer
20/03/2006: Tom Cruise censureert South Park opnieuw
21/01/2006: Tom Cruise censureert South Park

2 Comments

  1. matthys

    interessante premisse. hopelijk zal cruise niet teveel de show zal stelen zoals in mi3.

    Reply
  2. dave

    is goe bezig. Ik heb soms ook moeite met zijn neven-activiteiten (censureren van South Park, zijn historie met Scientology en zijn Katie) maar het is en blijft een fascinerend acteur.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *