Halo is van de baan

Bijna een jaar geleden heb ik een berichtje op De Ultieme FilmBlog geschreven over de opkomende Halo (2008), de verfilming van het gelijknamige populaire SF-game. Maar blijkbaar gaat dit liedje dus niet door en wordt het project in de ijskast gestoken, naast waarschijnlijk Indiana Jones 4 en Alien 5. Dit heeft productiebedrijf Wingnut Films van Lord of the Rings regisseur Peter Jackson bekendgemaakt. Verleden week zegden studio’s Universal en 20th Century Fox hun samenwerking al op bij het project, ondanks beweringen dat Jacksons bedrijf de film alsnog zou produceren in samenwerking met computergigant Microsoft. Maar ook dit lijkt geen haalbare kaart.


halo_5_guardians.jpg
© Microsoft Studios / 343 Industries

Toch vreemd allemaal, want in den beginne zou Jackson de film regisseren, er waren een aantal fan-verzuchtingen dat Ridley Scott in aanmerking zou komen en daarna was er sprake van Guillermo del Toro, eveneens een geniaal alternatief. En toen ging het bergafwaarts met het project, wanneer ze kwamen opdraven met Neill Blomkamp. Neill wie?!? Who the hell is Neill Blomkamp??

Wel, ze waren er in geslaagd om een regisseur op te rakelen ZONDER langspeelfilm ervaring, laat staan iemand met ervaring als Assistant Director. Je moet het maar klaarspelen in Hollywood waar het kleinste onnozel kind al 6 filmrollen op zak heeft en minstens 2 kortfilms gedraaid. Neen, Neill Blomkamp was een 27 jarige knul die wat 3d animatie had gedaan voor films waar bijna geen 3d-animatie aan te pas komt (3000 Miles to Graceland (2001)) en deelgenomen als animator aan een paar tv-series. Zijn enige ervaring met regie was voor een documentaire kortfilm die geen kat heeft gezien en die hooguit 6 minuten duurt. Tiens, tiens, waarom zou Universal en 20th Century Fox nu aarzelen om … 200 MILJOEN VAN HUN DOLLARS IN EEN FILMPROJECT TE STEKEN DIE GEREGISSEERD ZOU WORDEN DOOR EEN 27 JARIGE ZONDER ENIGE FILMREGIE ERVARING ?!?! Wat was Peter Jackson in godsnaam aan het denken; dat de studio’s gerund worden door een bende losgerukte Jar Jar Binks klonen die enkel goed zijn om geld op de tafel te leggen??

En hierin ligt het probleem van heel wat game-adaptaties; de industrie hecht er niet veel geloof in dat er ooit iets goed kan uit voortvloeien. Bijgevolg worden de projecten gegeven aan mensen zonder ervaring, mensen wiens carrière eigenlijk niet veel voorstelt of gewoon filmregisseurs die eigenlijk filmtechnici zijn. Wat een verschil met de wereld van de comic-book adaptaties – waar je wel iets meer verhaal hebt – maar uiteindelijk nog verre van wat je in een gewone roman kan terugvinden.

Toch hoop ik dat er uiteindelijk toch een filmversie van Halo komt. Het eerste deel van de computergame was een immens succes en bracht trouwens X-box op de kaart. Het onvermijdelijke vervolg bracht trouwens 125 miljoen dollar in het laatje op de eerste verkoopdag. Zo’n hoog bedrag heeft een Hollywoodfilm nog nooit in zo’n korte tijd opgebracht. Tegen de tijd dat deel drie van het spel op de markt komt, zullen de studio’s waarschijnlijk verblind zijn door de dollartekens en deze moeizame geschiedenis vergeten.

***Related Posts***
03/12/2005: Guillermo del Toro in aanmerking voor Halo-regie
02/11/2005: Peter Jackson mikt op Halo-verfilming

3 Comments

 1. Miiki

  Peter Jackson zal wel snel inzien dat de enige manier om die 200 miljoen te krijgen is dat hij zelf achter de camera moet zitten. Is wel een beetje belachelijk om een onervaren knaap zo’n budget geven voor zijn eerste film.

  Reply
 2. dorian

  ik ken het spel niet dus ga ik er ook niet echt wakker van liggen of deze film al dan niet wordt gemaakt. Ik vond Silent Hill of Lara Croft al niet echt iets bijzonders. Games hebben gewoon niet genoeg verhaal om de toeschouwer 90min in spanning te houden.

  @Miiki: Ik denk niet dat Peter Jackson zijn carrière op het spel zal zetten om deze film te maken. King Kong kwam anders ook binnen onder de verwachtingen…

  Reply
 3. Vis1980

  Ik vind het eigenlijk ontzettend zonde dat deze film niet door gaat. Als er een game was die tof verfilmd kon worden is het Halo wel.

  Ze hebben een filmpje gemaakt voor het uitkomen van Halo 3. Het filmpje heet Halo: Landfall en het filmpje laat zien dat het echt toffe shit kan worden mits leuk uitgewerkt natuurlijk.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *