Faces of Death op het witte doek

Het ziet er naar uit dat de cult-docu’s Faces of Death zijn terugkeer zal maken naar de bioscoop. Dat meldt het Amerikaanse filmvakblad Variety. De pseudo-documentaires, waarin te zien was hoe mensen en dieren op gruwelijke manieren aan hun einde kwamen, waren een cultsucces in de jaren zeventig en tachtig.

faces

Een deel van de beelden was echt, een deel nagespeeld. Zo is de scène waarin levende apenhersenen worden opgediend in een restaurant geënsceneerd. Ook de electrocutie-scene was fake maar zo knap in elkaar gestoken dat velen er nog aan zullen twijfelen. De films leidden in de jaren negentig tot opschudding, en dit was uiteindelijk ook de bedoeling. Gruwelen met “echte” horror, naar het voorbeeld van Cannibal Holocaust (1980) van de Italiaan Ruggero Deodato.

J.T. Petty zal de nieuwe gruwel regisseren. De oorspronkelijke producent John Burrud is ook bij het project betrokken. Over de inhoud is nog niets bekend. Wel is duidelijk dat het gaat om een speelfilm. De makers hebben al aangegeven dat het moeilijk zal zijn kijkers nog te schokken.

“In een wereld waar je dagelijks sterfgevallen kan zien op internet, staat doctor Gröss voor een nieuwe uitdaging”, zegt producent Susan Montford. Gröss is de fictieve verteller van de serie, die tot nu toe zeven delen opleverde.

De film zal in ieder geval opnieuw heel wat stof doen opwaaien, maar één ding is zeker: Gruwel bestaat als sinds het prille begin en de mensheid heeft zeker geen films nodig om er zijn inspiratie uit te halen. De onthoofdingen van buitenlanders in Irak werden niet opgevoerd door mensen met een cinematografische bagage. Het lijkt een beetje op de discussie van geweldgames en geweld bij jongeren. Er bestaat geen direct verband. Integendeel, voor heel wat jongeren zijn die geweldgames juist een uitlaatklep – net zoals loeiharde rockmuziek kan zijn. Het is een puur hypothetische kwestie maar door de gruwel op die manier te banaliseren, kan men er misschien de fascinatie voor een groot stuk uithalen. Dit had een interessant concept kunnen zijn voor een Stanley Kubrick film.

2 Comments

 1. nico

  of death was zeer vernieuwend in die tijd. Benieuwd wat het nu nog gaat geven. “Cannibal Holocaust” was echt om van te kotsen :-/ vooral die scènes met die reuzeschildpad, eentje om nooit meer terug te zien

  Reply
 2. Gregg45

  Heb ik vroeger nog gezien. Zitten een paar vettige scenes tussen. Zo herinner ik me een Rus die in vieren werd getrokken door vier paarden omdat hij zijn belastigen niet had betaalde, of die flik die werd opgegeten door een krokodil.

  Het leuke is dat die smeerlappen ook een aantal echte filmpjes tussen hun sequenties steken en je weet dus nooit of het echt of niet is.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *