De verschillen tussen PS3 en Wii

De meeste filmgeeks die ik ken zijn eveneens verzot op videogames. Niet alleen voor de fun van het spel, maar ook voor de verbluffende cinematics en de coole graphics die tegenwoordig te zien zijn op bijna elk nieuw spel. De verfilmingen van die games zijn, om het zacht uit te drukken, niet altijd geslaagd, maar daar zal misschien binnenkort verandering in komen met Prince of Persia: Sands of Time (2008) of Metal Gear Solid (2008). De carrière van Uwe Boll loopt op zijn laatste benen en er is dus hoop.

Voor de mensen die een beetje het game-news volgen weten misschien dat er momenteel een grote concurrentiestrijd woedt tussen de nieuwe Sony Playstation 3 en de Nintendo Wii. Het doet een beetje denken aan de koude oorlog tussen PC en MAC. Er is nog een 3de spelconsole op de markt, de Microsoft Xbox 360. Maar dit is vergeleken met die twee andere maar klein bier. Op het net loopt trouwens een grappige commercial van Nintendo, die wat uithaalt naar de saaie en voor hen minder interessante PS3.

De PlayStation 3 (PS3) is Sony’s zevende generatie spelcomputer in de PlayStation serie (zie foto). Volgens planning zal de PS3 in Japan op 11 november 2006 uitgegeven worden (100000 stuks) en op 17 november 2006 in de VS (400000 stuks). Sony komt er nu mee op de proppen dat de PS3 in Europa, het Midden-Oosten en Australië pas vanaf maart 2007 in de rekken ligt. De vertraging is het gevolg van een probleem bij de massaproductie van een component van de Blu-ray speler, aldus Sony. Er zullen twee verschillende configuraties zijn, die verschillen qua prijs en qua mogelijkheden. De versie met 20 GB harddisk gaat € 499 kosten en de versie met 60 GB € 599. De 60 GB versie zal overgens ook nog beschikken over een SD Slot loader en Wifi mogelijkheid.

Voor Sony staat er veel op het spel. De playstation 3 zal namelijk met de Blu-ray Disc werken waar ongeveer 6 keer zoveel informatie op past als op een DVD (maar zal wel nog altijd gewone DVD’s kunnen lezen). Toch zullen er twee soorten optische HD spelers op de markt komen, namelijk Blu-ray Disc (Sony, Philips, …) en HD-DVD (Toshiba, Microsoft, …). Maar op de lange duur kan er waarschijnlijk slechts één als echte opvolger van DVD uit de strijd komen. Voor Sony zal er waarschijnlijk veel afhangen van het feit of de Playstation 3 de mensen kan overtuigen.

ps3 vs wii

De Wii (spreek je uit op zijn engels “We”) is de toekomstige spelcomputer van Nintendo (zie foto) die eerder bekend stond onder de codenaam Nintendo Revolution. Het is de opvolger van de Nintendo GameCube. Het einde van september 2006 is bekend gemaakt dat het motto Wii Move You is. Wii is backward-compatible, wat betekent dat GameCube spellen er ook op afgespeeld kunnen worden. Daarnaast zal het ook mogelijk zijn om via een download systeem, genaamd Virtual Console, NES, SNES, Nintendo 64, Sega Mega Drive en PC Engine spellen te spelen. De releasedata zijn 2 december voor Japan, 19 november voor Amerika en 8 december voor Europa. De Wii zal in Amerika $250 kosten, in Japan ¥25000 en in Europa €249. Je zult bij het pakket het spel Wii Sports gratis bijkrijgen.

Het opvallende aan de nieuwe spelcomputer van Nintendo is volgens velen de controller of wii-mote (foto 1 & foto 2). Op 16 september 2005 werd de controller van de Wii in Japan onthuld, die inderdaad een ware revolutie is op het gebied van spelbesturingen. De controller lijkt op het eerste gezicht een afstandsbediening, maar als je beter kijkt zul je weinig overeenkomsten vinden.

Update 01/02/2007: Nintendo palmt de consolemarkt stormenderhand in met de Wii. De spelletjesgigant heeft in Japan 989.118 Wii’s verkocht tussen het einde van het jaar en de lancering op twee december. Sony daarentegen heeft tussen de lancering van de PlayStation 3 op 11 november en het einde van het jaar slechts 466.716 consoles kunnen verkopen. Dat zegt het Japanse bedrijf Enterbrain, meldt Gametoday.

Enterbain is van mening dat Sony haar leveringtargets niet heeft gehaald ten koste van haar thuisland. Sony heeft eerder deze week laten weten dat het 1 miljoen PlayStation 3’s heeft geleverd aan Noord-Amerika, maar dit heeft het gedaan door voorraad uit Japan weg te halen.

Met minder dan 500.000 verkochte consoles haalde Sony de doelstelling van twee miljoen geleverde units voor het einde van het jaar niet. Ondanks het feit dat het bedrijf half december nog liet weten dat dit doel binnen handbereik was. De vraag is nu of Sony zijn volgende target, 6 miljoen geleverde units wereldwijd voor eind maart, wel gaat halen. De lancering van de PlayStation 3 in Europa staat nog steeds gepland voor maart 2007.

***Related Posts***
10/01/2008: Blu-ray wint van HD-DVD!
12/10/2007: HD DVD springt over Blu-Ray in verkoopcijfers
24/08/2007: Michael Bay slikt woorden in en kiest nu voor HD DVD
26/01/2007: Kiest de porno-industrie voor Blu-ray of HD DVD?

9 Comments

 1. MediaFlandria

  Ehm… de Xbox 360 maar klein bier tegenover de Wii??? Kom nu! Het zal eerder andersom zijn.

  Reply
 2. dave

  Volgens een recent onderzoek verricht door het in Los Angeles gevestigde Interpret (interpret.com), zijn maar ruim 8.9 miljoen Amerikanen ‘voorbereid’ om een PS3 voor 500 tot 600 dollar aan te schaffen. Voor de Wii zijn 5.9 miljoen Amerikanen bereid om 250 dollar te betalen; voor de Xbox 360 zijn ‘slechts’ 800.000 Amerikanen bereid 300 tot 400 dollar te betalen.

  Klein bier dus, tegenover die twee andere merken. Idd, deze postjes worden niet uit mijn duim gezogen. Nog een prettig dagje. 😉

  Reply
 3. Miiki

  heb onlangs nog een iets gezien over de capaciteit van een gewone DVD, en blijkbaar zou daar veel meer op kunnen dat 5 Gig, tot zelfs 100 keer meer. Zes keer meer lijkt me in dat opzicht een beetje bescheiden. Ik wacht in ieder geval van kopen tot er zekerheid is. Het zijn trouwens niet altijd de kwalitatief betere producten die het halen.

  De tv-spot is leuk. Er bestaat er ook ene van pc vs mac, een beetje in dezelfde stijl; zie maar naar de link.

  Reply
 4. MediaFlandria

  http://games.blogo.nl/?COMMENTS/848/19504

  Voilà :p :d

  Ik denk dat de PS wel kleiner zal blijven dan de Xbox, maar daar twijfel ik zelf ook wel aan.
  Maar het blijft absoluut buiten kijf dat de Wii groter wordt dan de 360, ga daar maar op aan :p

  Reply
 5. dave

  dat is toch wat ik schreef. De grote verkoop zal zijn tussen ps3 en wii, en xbox 360 wordt het kleine broertje. Ik haal die info uit de enquête van Interpret waar jouw link nota bene naar verwijst. Als je wil kunnen we nog muggenziften over de betrouwbaarheid van de enquête, maar laten we misschien wachten tot de cijfers binnen zijn.

  Reply
 6. johan

  mja, beetje platte humor maar best grappig. de ‘babe’ is eigenlijk nog niet eens zo knap. en natuurlijk een parodie op de mac vs pc reclames. die zijn wel errug grappig. en er zijn er trouwens wel meer dan 1.

  Reply
 7. Neil Johnson

  Ik vind het vooral erg stil rond de X-Box360. Die console is nu toch al een hele tijd uit, maar veel potten breekt ze blijkbaar niet.
  Nee, voor mij wordt het de Wii. Het is tijd om eens wat anders te doen met games. Tijd voor vernieuwing. Ik heb geen zin om op de PS3 Fifa deeltje zoveel of NFS 978564 te gaan spelen, omdat de graphics deze keer weer toevallig net dat ietsje beter zijn. En al zeker niet aan de belachelijk hoge prijs van de PS3.

  Reply
 8. Mich

  Op het graphicaal vlak is de ps3 en xbox360 wel beter dan de wii
  maar niet erg op de gameplay denk ik
  Mss is die wii sports kinderachtig ofzo. maar je kan er wel eens mee gamen met je hele familie (oma , kinderen, moeder, iedereen). En dat heb je niet bij xbox360 of playstation 3.
  en dat is dus wat de wii appart houd van zen broers

  Reply
 9. Laurens

  Eerst had ik een XBOX 360 waaraan ik zeer veel plezier heb beleeft. Nu heb ik mij een PS3 console aangeschaft, hier ben ik dan ook zeer tevreden over! De reden waarom ik zo laat een ps3 aanschaf is omdat er pas sinds kort goede games zijn op de ps3.
  Ik merk qua beelden en gameplay niet zoveel verschil tussen de 2 consoles, maar toch heeft de ps3 meer voordelen zoals :
  -draadloze controllers die je kan opladen zonder extra kosten (eindelijk ben ik verlost van die domme batterijen)
  -Blu-ray speler (ZEER groot verschil met gewone dvd, vooral op mijn full-HD beamer)
  -… Veel meer aansluitingen
  -gratis internet (wel van mindere kwaliteit dan XBOX Live waar je dan wel voor moet betalen)
  Mijn conclusie: De PS3 is zijn geld zeker waard!

  O ja, een Wii … daar walg ik van! Ik heb hier mss een half uur op gespeeld bij mijn neef die dit als verjaardag kadeau had gekregen, ik was het direct beu! (hijzelf trouwens ook, je kan zijn Wii nu op 2dehands en ebay vinden zodat hij zich een ps3 kan kopen!) En wat voor games kan je er nu op spelen, … Mario, en al die andere kinder spellen! Dit ding ondersteunt niet eens HD!
  Dit is dus eens leuk voor een avondje met je vrienden te spelen waarbij je eens goed kan lachen, maar meer NIET.

  Als je een echte gamer bent koop u een PS3 of Xbox360, daar ga je VEEL langer plezier van hebben dan bij een Wii.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *