Wesley Snipes ontduikt belastingen

“There are two things in life you can’t cheat on: death & taxes.”

En ook rijke filmsterren kunnen deze dans niet ontlopen. Een arrestatiebevel zou de deur zijn uitgegaan voor de 44 jarige Wesley Snipes. De Blade acteur wordt volgens BBC News beschuldigd van het ontduiken van belastingen, terwijl hij op de koop toe voor zo’n $12 miljoen terugvorderde van de belasting met valse documenten. Volgens de aanklagers kan Snipes 16 jaar gevangenisstraf krijgen als hij daadwerkelijk schuldig wordt verklaard.

belastingen,wesley snipes,madonna,gevangenis

De accountant van Snipes heeft inmiddels al toegegeven dat er onrechtmatige handelingen hebben plaatsgevonden, maar de autoriteiten hebben Snipes zelf nog niet gesproken omdat op dit moment ergens verdoken zit op een filmset in Namibië, een land dat geen uitleveringsverdrag heeft met de Verenigde Staten.

Volgens de aanklagers zou Snipes tussen 1999 en 2004 geen inkomsten bij de belastingen hebben opgegeven. Samen met Eddie Kahn en Douglas Rosile zou Snipes een boekhouding opgezet te hebben, die deed vermoeden dat Snipes niet verplicht was tot het betalen van inkomstenbelasting, terwijl de drie tegelijkertijd wel belasting terugvorderden van de IRS (Internal Revenue Service). Het frauduleuze argument dat Kahns accountantskantoor gebruikte om Snipes geen belasting te laten betalen, was dat Amerikaanse burgers alleen belasting hoefden te betalen over inkomsten die ze in het buitenland verdienden. Rosile zorgde er voor dat de illegale papieren in elkaar werden geknutseld op het accountantskantoor. Rosile is inmiddels ondervraagd door de autoriteiten en hij heeft schuld bekend.

Kijk, ik heb enorm veel bewondering voor de acteur. Hij heeft een aantal schitterende rollen neergezet en hij is gewoon gigantisch als Blade. Maar wat was hij aan het denken toen hij de beslissing nam belastingen te ontduiken en de belastingsdienst nog eens op te lichten voor 12 miljoen?! Ok, ik geef toe, soms heb je de indruk dat de belastingsdienst ons aan het oplichten is. Hier in België betalen we ons trouwens blauw aan belastingen, dus wij weten hier alles van. Maar moest iedereen redeneren zoals Wesley, dan zakt het systeem in elkaar als een kaartenhuisje. Belastingen zijn er om een brede waaier van openbare diensten mee te financieren, zoals openbaar vervoer, wegenwerken, een parlement, de sociale zekerheid, een politiedienst, en ga zomaar door. Het is trouwens een middel om de sociale ongelijkheid recht te trekken en bijvoorbeeld beginnende acteurs subsidies en financiële steun te geven die hen op weg kan helpen. Als je dan eenmaal rijk bent, lijkt het mij toch een beetje oneerlijk om datzelfde systeem te misbruiken om nog rijker te worden. Trouwens, als het belastingsysteem jou niet bevalt en je niet meer wil delen met de gemeenschap, dan belet niets je om naar Monaco te verhuizen.

Ik weet niet waarom ik de postje hier heb geplaatst maar ik had het een beetje moeilijk de laatste dagen met die kritiek op Madonna die een kindje adopteerde zonder de voorschriften na te leven met betrekking tot de wachttijd. Kijk, Madonna hoeft geen miljoenen uit te geven aan liefdadigheidsorganisaties of kinderen te adopteren uit derde wereldlanden. Ze kan evengoed ergens gaan rentenieren in een belastingsparadijs. En wie kan er nu in godsnaam tegen een adoptie zijn van een kindje die misschien nog geen 6 maanden te leven had. Madonna kan niet zo goed acteren als Wesley Snipes, maar ik heb voor haar haal wat meer respect.

***Related Post***
25/04/2008: Wesley Snipes voor 3 jaar de cel in

2 Comments

 1. Miiki

  Het doet me een beetje denken aan die belastingsontduiking van Willie Nelson. Heeft bijna alles verloren en kwam er met moeite weer boven.

  Wesley zal volgens mij de komende paar jaar in enorm veel films acteren. Dat is als ze hem niet opsluiten, maar die mannen gaan dit wel op een akkoordje gooien.

  Reply
 2. Xavier De Cock

  Denk dat Wesley maar al te goed beseft dat hij binnenkort flink wat zal mogen betalen aan de IRS.
  Vandaar dat hij momenteel zoveel rollen aanvaardt in rotslechte B-films! Ik vroeg mij al af waarom hij ineens zo laag begon te vallen.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.