Sven Nykvist (1922-2006) is overleden

Woensdag is de 83-jarige Zweedse cameraman Sven Nykvist (foto) overleden, één van de beste Directors of Photography die de filmindustrie heeft voortgebracht. De ‘Master of Light’, zoals hij werd genoemd, bereikte wereldfaam door zijn nauwe samenwerking met cineast en landgenoot Ingmar Bergman.

Tweemaal leverde deze samenwerking Nykvist een Oscar op: met Cries and Whispers (1972) en tien jaar later voor Fanny and Alexander (1982).

In de loop van zijn carrière zocht hij zijn geluk buiten Zweden. Nykvist werkte met grote namen zoals Woody Allen (Crimes and Misdemeanors, Celebrity, Another Woman), Roman Polanski (The Tenant), Lasse Hallström (What’s Eating Gilbert Grape), Richard Attenborough (Chaplin), Richard Fleischer (The Last Run), Andrei Tarkovsky (The Sacrifice), Norman Jewison (Agnes of God), Louis Malle (Pretty Baby) en Philip Kaufman (The Unbearable Lightness of Being). De laatste film leverde hem een derde Oscarnominatie op. In 1999 schoot hij zijn laatste film, de toepasselijk getitelde Curtain Call (1999) geregisseerd door Peter Yates. In 56 jaar stond Nykvist maar liefst 121 maal achter de camera. Vijfmaal nam hij tevens plaats op de regiestoel.

Sven Nykvist was een DoP die, in tegenstelling tot iemand als Darius Khondji (Delicatessen, Alien: Resurrection, La Cité des Enfants Perdues), een grote fascinatie had voor realisme en eenvoud. Sven zei over de moderne cinema: “Today we make everything so complicated. The lighting, the cameras, the acting. It has taken me thirty years to arrive at simplicity.”

***Related Posts***
04/02/2007: Penelope Cruz is de nieuwe muse van Woody Allen
15/09/2006: Scoop, de nieuwe Woody Allen
05/12/2005: Woody Allen nog steeds scherp van tong

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.