Scoop, de nieuwe Woody Allen

Regisseur Woody Allen was altijd erg toegewijd aan zijn favoriete stad New York, totdat hij in de zomer van 2004 de thriller Match Point (2005) in Londen opnam. Dat beviel zo goed, dat hij niet alleen besloot een tweede film in de Engelse hoofdstad te draaien, maar ook hoofdrolspeelster Scarlett Johansson opnieuw te strikken. Dit keer echter niet voor een drama, maar voor een romantische komedie met een bovennatuurlijk tintje.

woody allen,match point,scoop,scarlett johansson,hugh jackman,ian mcshane

In Scoop (2006) speelt Johansson een studente journalistiek die via een geestverschijning op het spoor komt van een seriemoordenaar. Haar tegenspelers zijn Hugh Jackman, Ian McShane en Woody Allen zelf in de rol van goochelaar Sid Waterman alias Splendini.

Korte inhoud: Wanneer de Amerikaanse studente journalistiek Sondra Pransky (Scarlett Johansson) in Londen naar de show van goochelaar Sid ‘Splendini’ Waterman (Woody Allen) gaat, gebeurt er iets merkwaardigs. Op het toneel neemt de geest van de dode journalist Joe Strombel contact met haar op. Strombel is namelijk nog altijd vastbesloten om achter een tip aan te gaan, die de identiteit van een Londense seriemoordenaar – de Tarod Card Killer – zou kunnen onthullen. Hij geeft Sondra de ultieme ‘scoop’ en samen met de aarzelende Sid gaat ze op onderzoek uit. De jacht leidt naar de knappe Engelse aristocraat Peter Lyman (Hugh Jackman) en Sondra vreest al snel dat deze liefde van haar leven wel eens de levensgevaarlijke scoop zou kunnen zijn die ze zoekt.

Woody Allen is een van die regisseurs waarvan de naam al volstaat om precies te weten wat voor film het zal worden, en in een zelfde reflex denken we ook spontaan aan een kwaliteitsfilm met uitgebalanceerde en psychologisch goed onderbouwde karakters in knotsgekke situaties. Ik weet dat Woody Allen niet meer zo grappig was als vroeger en dat hij met zijn laatste films ook iets teveel zichzelf plagieert. Toch vond ik zijn Match Point een knappe film en plaatste hem in mijn Top 10 van de Beste Films van 2005. Of Scoop in mijn lijstje voor 2006 zal staan valt nog af te wachten, maar de trailer bevalt me niet. En de journalisten lopen er ook niet echt warm van. Hier volgen een aantal quotes van filmrecensenten die zowat samenvattend zijn voor de commentaren op de film:

Filmmaking for Allen appears to have settled into little more than personal habit, like shaving, dining or playing clarinet once a week with his jazz band. The result has for some time been a hit-and-miss process.
Gene Seymour – NEWSDAY

Cobbled together from memorable parts of Allen’s own (not to mention Hitchcock’s) classics, Scoop doesn’t establish its own identity.
Carrie Rickey – PHILADELPIA INQUIRER

Check it out if you want more jokes about corned beef sandwiches, but don’t be surprised to find they contain more corn than beef.
Gary Thompson – PHILADELPIA DAILY NEWS

Woody Allen’s latest movie is further evidence of his inexorable descent into consistent mediocrity. Simply put, his films have become irrelevant, undistinguished and not terribly original.
Shlomo Schwartzberg – BOXOFFICE

If only it were funny instead of just passably amusing, and if only Allen’s movies hadn’t declined to such a state of rote self-repetition that even passably amusing is tantamount to a compliment.
Geoff Pevere – THE STAR

Scoop, a half-baked amalgam of Manhattan Murder Mystery and Curse of the Jade Scorpion — sadly demonstrates that Allen has lost much of his comic timing both as a director and an actor.
Lou Lumenick – NEW YORK POST

***Related Posts***
04/02/2007: Penelope Cruz is de nieuwe muse van Woody Allen
23/09/2006: Sven Nykvist is niet meer
05/12/2005: Woody Allen nog steeds scherp van tong

3 Comments

 1. jim

  Johansson en Allen is een geslaagde combinatie. Blijkbaar is Johansson de nieuwe muze van Woody Allen geworden. In Match Point heeft het in elk geval gewerkt. Hopelijk is deze ook wel de moeite. Europeanen bekijken zijn films nu eenmaal met een andere bril. Ze hebben in mij in elk geval een vaste kijker, hoewel ik zijn films liever thuis zie op de buis dan in de bioscoop.

  Nóg een Woody/Scarlett-combinatie, het kan niet op zeker? Ik kijk er in ieder geval weer naar uit. Maar op de 1 of andere manier wil ik zijn films nooit in de bios zien. Ik zie ze het liefst thuis op de bank, zowat de enige regisseur denk ik bij wie ik dat heb.

  Reply
 2. Miiki

  Zijn vooramige adoptiedochter en vrouw zal het graag horen zou ik zo denken. De trailer trekt heel veel op de ‘curse of the jade scorpion’. Het zal dvd worden vrees ik…

  Reply
 3. lord cms

  ik zag “small time crooks pas recent” match point zal ook nog wel lang duren tgn dat ik die zie
  mss kan ik naar scoop ergens op een filmfest?

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *